CoronaVirus

Δεν φρενάρεται η αποκλιμάκωση των μέτρων

 Πηγή: philenews.com

Τα νοσοκομεία «έδειξαν» οι επιστήμονες, θέτοντας τέρμα -προς το παρόν- στις συζητήσεις για φρενάρισμα στη διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης τους με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ανέλυσαν τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στα δημόσια νοσηλευτήρια, υποδεικνύοντας ότι «οδηγός» πλέον πρέπει να είναι οι αντοχές των νοσοκομείων, η επάρκεια των κλινών και η σοβαρότητα της κατάστασης των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα και χρήζουν νοσηλείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ηλικίες των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα και κυρίως στις ηλικίες των ανθρώπων που χρήζουν παρακολούθησης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού όπως διαπιστώνεται προκαταρκτικά, το 50% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή κάτω των 65 ετών. Ως εκ τούτου, δόθηκαν οδηγίες, όπως γίνεται περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων με στόχο να ακολουθήσει σωστή ενημέρωση των πολιτών.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ», οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη για παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων για ακόμα μια εβδομάδα, αφού η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αν και προκαλεί ανησυχία, δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να οδηγήσει, αυτή τη στιγμή, σε κάποιο σημαντικό πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών.

Ωστόσο, επιστήμονες και υπουργός Υγείας, συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και η συστηματική καταγραφή δεδομένων, καθώς το πλάνο αποκλιμάκωσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνει νέες χαλαρώσεις στις 8 Μαρτίου με τη διαφοροποίηση κάποιων μέτρων σε χώρους οι οποίοι έχουν ήδη επαναλειτουργήσει (π.χ. ιδιωτικά φροντιστήρια), αλλά και στις 16 Μαρτίου, με την επιστροφή των μαθητών γυμνασίου στις τάξεις τους και ανοικτό το ενδεχόμενο για επαναλειτουργία των χώρων εστίασης.

Πάντως, χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη στην ΣΕΕ αλλά και στην Τεχνική Επιτροπή, της οποίας ηγείται το υπουργείο Οικονομικών για τη συνέχεια. «Δεν έχω κάτι να προτείνω στους επιδημιολόγους. Εμείς από την αρχή της πανδημίας, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναπροσαρμόζουμε το πλάνο μας. Το πλάνο αποκλιμάκωσης ούτως ή άλλως βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών. Αναμέναμε μια αύξηση κρουσμάτων με την αποκλιμάκωση των μέτρων, αλλά η απότομη αύξηση μάς ανησυχεί. Αναμέναμε μεν αύξηση, είναι πολύ περισσότερη, δε, από ό,τι περιμέναμε. Θέλω να ακούσω τις απόψεις των ειδικών, πώς αξιολογούν την παρούσα κατάσταση κι αν έχουν κάτι επιπλέον να εισηγηθούν ή να προτείνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, έγιναν πριν τη συνάντηση του με τους επιστήμονες, ενώ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας μετά το πέρας της συζήτησης με τα μέλη της ΣΕΕ αναφερόταν ότι «στη συνάντηση δεν συζητήθηκε η αποκλιμάκωση των μέτρων, αφού αναμένεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα». Περαιτέρω, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις θέσεις που εκφράστηκαν από πλευράς επιδημιολογικής ομάδας, οδηγός για τα επόμενα βήματα είναι η επάρκεια και η δυνατότητα του Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί. Από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων διαπιστώνεται ότι στην παρούσα φάση η αύξηση των κρουσμάτων δεν επηρεάζει το Σύστημα Υγείας, ενώ από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι έχουν μειωθεί οι νοσηλείες βαριών περιστατικών».

Τις θέσεις των επιστημόνων και τα συμπεράσματα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, αναμένεται ότι θα θέσει τώρα ο υπουργός Υγείας ενώπιον των συναδέλφων του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού πρώτα ενημερωθεί σχετικά και η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή. Έπειτα και από την εξέλιξη αυτή, και σίγουρα εκτός συνταρακτικού απροόπτου σε ό,τι αφορά πάντα την επιδημιολογική κατάσταση, νεότερα πρέπει να αναμένονται (εάν θα προκύψουν) στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ και με δεδομένο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία θα είναι από τώρα και στο εξής ο πιο καθοριστικός δείκτης για τις όποιες χαλαρώσεις ή ακόμα και για πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων, εάν κριθεί απαραίτητο, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, παρουσίασε χθες στον Κωνσταντίνο Ιωάννου το επικαιροποιημένο πλάνο του και τον σχεδιασμό που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα ανατραπούν και ο αριθμός των ασθενών που θα χρήζουν νοσηλείας ξεπεράσει και πάλι τα όρια ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από την ενημέρωση της οποίας έτυχε, ο  υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «στο πλάνο, προνοούνται περισσότερες κλίνες, περίπου 300 επιπλέον», σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε ότι το όριο είναι 120 κλίνες Εντατικής άρα έχει αξιοποιηθεί και αυτό, ούτως ώστε να αυξηθούν σε σχέση με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό». Ταυτόχρονα, «έχουν προχωρήσει σε εκπαίδευση νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού προσωπικού που πιθανόν να χρειαστεί να αξιοποιηθεί, αλλά υπάρχουν κι άλλες λεπτομέρειες, λάθη που παρατηρήθηκαν στο δεύτερο κύμα και τρόποι βελτίωσης».

Σχετικά νέα

X
Translate »