Uncategorized

Χωματερή τύπου Κοτσιάτη στο ΧΥΤΗ Κόσιης

 Πηγή: philenews.com

Σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) εκφράζονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Με φωνές πολιτών και όχι μόνο, να μιλούν για μια εξελισσόμενη χωματερή, τύπου Κοτσιάτη και στην Κόσιη. Οι επιφυλάξεις και ενστάσεις αφορούν την πτυχή της τήρησης της αναλογίας για τα υπολείμματα που πρέπει να θάβονται χωρίς διαλογή και αυτά που πρέπει να περνούν από διαλογή προτού καταλήξουν σε ταφή.

Συγκεκριμένα, εδώ και ένα περίπου χρόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΥΤY Κόσιης απευθύνεται με επιστολές προς τον υπουργό Γεωργίας και αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου, ζητώντας οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη διαχείριση των σκυβάλων στο ΧΥΤΥ, χωρίς όμως να έχει λάβει μέχρι και χθες καμιά απάντηση. Μετά το κλείσιμο του σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη και την προσθήκη της επαρχίας Λευκωσίας στο ΧΥΤY Κόσιης, η ποσότητα σκουπιδιών που φτάνουν στο ΧΥΤΥ, έφτασε ή και ξεπέρασε τον τελευταίο χρόνο, τις 270 χιλιάδες τόνους. Ενώ, η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι πέριξ των 200.000 τόνων ετησίως, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις στον εργοστασιακό εξοπλισμό του. Αλλά και να τηρείται πιστά η ποσόστωση των ποσοτήτων σκουπιδιών που διαλέγονται και αυτών που δεν διαλέγονται. Τους τελευταίους μήνες, πέραν του ότι δεν γίνεται κανονικά η διαδικασία διαλογής των σκουπιδιών, το προσωπικό του εργοστασίου έφτασε στα όρια του, καθώς εργάζεται τρεις βάρδιες ημερησίως, με αποτέλεσμα αυτό να αποβαίνει σε βάρος του προγράμματος συντήρησης. Αυτά δεν είναι τα μόνα απαράδεκτα που συμβαίνουν στο ΧΥΤΥ Κόσιης. Ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση, δηλαδή τη διαλογή των σκουπιδιών σε οργανικά, γυαλί, νάιλον, αλουμίνιο κλ.π, που έπρεπε να γίνεται στους Ιμάντες Διαλογής του Εργοστασίου, πηγές του Οργανισμού, επιβεβαίωσαν στο «Φ», ότι δεν γίνεται εδώ και μήνες για όλες τις ποσότητες σκουπιδιών, καθώς αντικειμενικά δεν υπάρχει ο χρόνος για να γίνει αυτό, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών, που καταφθάνουν από την ελεύθερη Αμμόχωστο και τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. «Δεν γνωρίζουμε, ή πιο καλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε εάν τηρείται η αναλογία 60% των σκουπιδιών που διαλέγονται και 40% που θάβονται. Αφού δεν είμαστε και εκεί για να βλέπουμε στο κάτω-κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του Δ.Σ. του ΧΥΤΥ Κόσιης στον «Φ». Άλλο μέλος του Δ.Σ., ήταν ακόμη πιο κατατοπιστικό, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με βάση δική του ενημέρωση, τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο, 70 – 80 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έφτασαν στο ΧΥΤΥ Κόσιης, ενταφιάσθηκαν σε παρακείμενες βουνοπλαγιές, ουσιαστικά χωρίς καμιά διαδικασία διαλογής.

Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής μιλώντας στον «Φ» υποστήριξε πως «ένα μέρος των ποσοτήτων των σκουπιδιών που φτάνουν στην Κόσιη πάνε στο κύτταρο, (ταφή), χωρίς επεξεργασία και το μέρος αυτό είναι μέσα στο ποσοστό που δικαιούται κανονικά η Δημοκρατία». Σε ερώτηση αν πράγματι είμαστε μετά και την προσθήκη της Λευκωσίας στο ΧΥΤΥ Κόσιης, ο κ. Καδής απάντησε: «Είμασταν. Τώρα κανονικά με τη νέα σύμβαση την οποία θα συνάψουμε με την Ε.Ε. θα υποχρεώνουμε τον ανάδοχο, να διαχειρίζεται ολόκληρη την ποσότητα των σκουπιδιών που φτάνουν εκεί». Ο κ. Καδής αποκάλυψε ότι η Κύπρος έχει ζητήσει από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή τεχνική βοήθεια για το πώς πρέπει να λειτουργεί στο εξής η Μονάδα της Κόσιης. Πρόσθεσε επίσης ότι εκτιμάται ότι σε ένα- δύο μήνες η χώρα μας θα έχει τις απαραίτητες συστάσεις από την Ε.Ε. Στην επιμονή μας ότι υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν τα πιο πάνω, ο κ. Καδής επανέλαβε πως «η εικόνα που ο ίδιος έχει είναι πως δεν έχει διαφοροποιηθεί το ποσοστό των σκουπιδιών που θάβονται από τη Μονάδα Κόσιης». Για το θέμα των επιστολών από το Συμβούλιο του ΧΥΤΥ ενώπιον του, ο κ. Καδής είπε ότι «ήταν απλώς για να πληροφορηθούν πότε θα γίνει η αναβάθμιση της Μονάδας και έχει την αίσθηση ότι όλοι συμφωνούν με αυτή την προοπτική.

Ταυτόχρονα όμως, ο κ. Καδής όταν ερωτήθηκε για το κλείσιμο του Κοτσιάτη και την αύξηση των σκουπιδιών προς την Κόσιη, απάντησε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ανάδοχο, συμφωνήθηκε ότι ένα επιπρόσθετο ποσοστό σκουπιδιών, μπορεί να πηγαίνει για ταφή χωρίς επεξεργασία».

Θεοπέμπτου: Ήταν ένα μεγάλο λάθος

Για το ίδιο θέμα ο Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως εξ αρχής έλεγε πως το ΧΥΤΥ Κόσιης ήταν ένα μεγάλο λάθος ως προς το μέγεθος και τον τρόπο κατασκευής του.

Η Ε.Ε. συμπλήρωσε, τονίζει ότι μια χώρα πρέπει να έχει πρώτα πολιτική μείωσης των αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης υλικών, πολιτική ανακύκλωσης, κάψιμο αχρήστων υλικών για ανάκτηση ενέργειας και τέλος να θάβεις σκουπίδια.

Εμείς, τόνισε, στην Κόσιη φαίνεται πως έχουμε σχεδιάσει μια Μονάδα που θάβει σκουπίδια. Και δυστυχώς, είπε επίσης, ούτε και όσο αφορά το θάψιμο των σκουπιδιών, τηρείται η ευρωπαϊκή οδηγία στην Κόσιη. «Συν του ότι το 35% των αποβλήτων της Κόσης έπρεπε να το διαχειριζόμαστε σαν χώρα» σημείωσε και κατέληξε: «Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται στην Κόσιη».

Σχετικά νέα

X
Translate »