Breaking News

Γενικά

Αυστηροί όροι στην οπλοκατοχή – Τι αλλάζει

Μακριά τα όπλα από χέρια προσώπων που έχουν βίαιη συμπεριφορά, που έχουν σχέση με βία στην οικογένεια, με λαθροθηρία και συναφή αδικήματα. Για χρόνια δεν θα μπορούν να κατέχουν όπλο –θα τους το παίρνει η Αστυνομία– με βάση νέα νομοθεσία που προωθείται.

 

 

Συγκεκριμένα, τα δίδυμα νομοσχέδια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκονται στη Βουλή για εξέταση έχουν ως σκοπό να πιάσουν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Το ένα αναβαθμίζει δραστικά τις διαδικασίες και τους ελέγχους κατοχής όπλων και το δεύτερο αφορά στην υπό εξαιρετικά αυστηρούς όρους δημιουργία αθλητικών σκοπευτηρίων.

Παράλληλα, με τις εν λόγω νομοθεσίες, η Κύπρος θα εναρμονιστεί –κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει από καιρό– επιλέγοντας τις πιο αυστηρές προβλέψεις, με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την ελεύθερη κυκλοφορία ορισμένων πυροβόλων όπλων και ουσιωδών συστατικών τους μερών τους εντός της Ε.Ε. αλλά με απαίτηση εγγυήσεων ασφάλειας.

Μπαίνουν για πρώτη φορά αυστηροί όροι που θεσπίστηκαν μετά τις εκδηλώσεις τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη, ταυτόχρονα τίθενται πλέον και αυστηροί όροι στην κατοχή όπλου και ικανοποιούνται κατά καιρούς έντονες απαιτήσεις της κοινωνίας που προκύπτουν μετά από συγκεκριμένα συμβάντα.

Για παράδειγμα, σε καταδικασθέντες για βία στην οικογένεια, θα αφαιρείται ταυτόχρονα και για ένα διάστημα και μετά την καταδίκη η δυνατότητα άδειας να έχει όπλο ο καταδικασθείς. Για ψυχολογικά θέματα το ίδιο.

Επίσης, σε σοβαρά παραπτώματα λαθροθηρίας, όπου επιβάλλονται αυστηρές ποινές, μαζί με την ακύρωση μιας άδειας κυνηγίου, θα αφαιρείται και η δυνατότητα κατοχής όπλου. Έτσι, αποτρέπεται η δυνατότητα τέτοιων ατόμων, να συνεχίζουν τη λαθροθηρία, φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ενέργειες και μέτρα, για χειρισμό προσώπων που κατέχουν όπλα (κυνηγετικά ή στρατιωτικά) και παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά.

Επίσης, προστέθηκε η καταδίκη για αδικήματα βίας στην οικογένεια στα αδικήματα για τα οποία η καταδίκη συνιστά κώλυμα στην έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου.

Ακόμη, με τις τροποποιήσεις διασφαλίζεται ότι στις περιπτώσεις όπου ένας ιδιοκτήτης όπλου θα πρέπει να παραδώσει το όπλο του στην Αστυνομία ή να το μεταβιβάσει σε άλλο άτομο λόγω του ότι ο ίδιος παρουσιάζει βίαιη συμπεριφορά, το όπλο θα μεταβιβαστεί σε πρόσωπο που δεν μένει στην ίδια οικία.

Με την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν υπάρχει τέτοια ρητή πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τα όπλα να μεταβιβάζονται σε άτομα που διαμένουν στην ίδια οικία και ο αρχικός ιδιοκτήτης να εξακολουθεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Ρυθμίζεται επίσης με ακόμα πιο αυστηρές και ξεκάθαρες προβλέψεις, η κατοχή και μεταφορά όπλου.

Η πρόβλεψη που αφορά στη στέρηση της δυνατότητας κατοχής όπλου σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για λαθροθηρία και άλλα παραπτώματα, αναμένεται να φέρει έντονες συζητήσεις και ενστάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αφού θα επηρεάσει σειρά προσώπων αλλά και «παραγόντων» του οργανωμένου κυνηγίου και της σκοποβολής, όπως και οικονομικά συμφέροντα, που διαθέτουν λοστούς για πολιτικές πιέσεις.

 

Τώρα τα μέτρα που αποφασίστηκαν με το φονικό του 2016

Με τις τροποποιήσεις στον νόμο, υιοθετείται και η ουσιαστικά νεκρή μέχρι τώρα, απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2016 και αφορά ενέργειες και μέτρα για χειρισμό προσώπων που κατέχουν όπλα (κυνηγετικά ή στρατιωτικά) και παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από τραγικό θανατηφόρο συμβάν που απασχόλησε για μέρες την κυπριακή κοινωνία και ήταν παλλαϊκή απαίτηση η δυνατότητα αφαίρεσης της δυνατότητας κατοχής όπλου από πρόσωπα που παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά.

«Κρίνεται ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία, θα αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας έναντι τρομοκρατικού κτυπήματος, αφού και ο κυρίως στόχος της οδηγίας είναι αυτός ενώ παράλληλα με την τροποποίηση κατοχυρώνεται και η απομάκρυνση όπλου από βίαια άτομα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Εισαγγελέας, στην εισηγητική του έκθεση προς τη Βουλή, για τις προτεινόμενες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σε σχέση με την τρομοκρατία, ο Γ. Εισαγγελέας τονίζει ότι, ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συμβεί σε πόλεις της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια κρίθηκε ως εκ των ων ουκ άνευ η αντιμετώπιση κατάχρησης πυροβόλων όπλων για εγκληματικούς σκοπούς. Διαπιστώθηκε, προσθέτει ο Κώστας Κληρίδης, η ανάγκη ύπαρξης συστήματος αρχειοθέτησης δεδομένων όπου να καταχωρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του όπλου, κατά τρόπο που ακόμη και ένα ουσιώδες μέρος του όπλου να βρεθεί να είναι δυνατή η άμεσή σύνδεσή του με τον κάτοχο, καθώς και θέσπισης κοινών κανόνων που να εμποδίζουν τη διαγραφή των σημάνσεων.

 

Τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την καταδίκη

«Οι καταδικασθέντες για αδικήματα για τα οποία η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι θα στερούνται και της άδειας κατοχής όπλου, προβλέπεται και ότι πρόσθετα, πρόσωπο που καταδικάζεται σε χρηματική ποινή για τα συναφή αδικήματα, δεν αποκτά δικαίωμα κατοχής όπλου μετά τη λήξη της καταδίκης. Αντίθετα, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για εξασφάλιση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, μετά την παρέλευση δύο ετών από την ημερομηνία καταδίκης του κι αυτό, νοουμένου ότι δεν έχει διαπράξει οποιοδήποτε από τα αδικήματα αυτά μετά την παρέλευση δύο ετών.

Επίσης, σε περίπτωση στέρησης της άδειας κυνηγίου λόγω συσσώρευσης πέντε βαθμών ποινής εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις βαθμοί ποινής επιβλήθηκαν για τη διάπραξη αδικημάτων με τη χρήση πυροβόλου ή μη πυροβόλου όπλου, θα ισχύουν οι ίδιες προβλέψεις.

Επίσης, δίνεται το δικαίωμα στους οπλοπώλες, να μπορούν να αρνούνται να ολοκληρώσουν οποιαδήποτε συναλλαγή για την απόκτηση πλήρων φυσιγγίων, πυρομαχικών ή συστατικών μερών πυρομαχικών την οποία ευλόγως θεωρούν ύποπτη λόγω της φύσης και της κλίμακάς της, και αναφέρουν οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα συναλλαγής στην Αστυνομία.

 

Σκοπευτικά όπλα μόνο για σκοπευτήρια

Με τη νέα νομοθεσία, τίθεται και πρόνοια που αφορά στην εξουσία του Αρχηγού Αστυνομίας να εκδίδει άδεια εισαγωγής, απόκτησης και κατοχής πυροβόλων όπλων από σκοπευτές, έτσι ώστε να υπάρχει ευθυγράμμιση με τη νέα νομοθεσία για σκοπευτήρια και το άθλημα της σκοποβολής, που αναμένεται ότι θα προσελκύσει αθλητές απ΄όλο τον κόσμο στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι για να αποκτήσει κάποιος άδεια κατοχής σκοπευτικού πυροβόλου όπλου, θα πρέπει να παρουσιάζει αποδείξεις ότι ασκείται ή συμμετέχει ενεργά σε αγώνες σκοποβολής της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου ή από διεθνή και επίσημα αναγνωρισμένη αθλητική ομοσπονδία σκοποβολής, όπως και να παρουσιάζει πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι είναι μέλος Σκοπευτικού Σωματείου ή αδειοδοτημένου σκοπευτηρίου και ασκείται τακτικά στη σκοποβολή για τουλάχιστον 12 μήνες. Το πυροβόλο όπλο πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για άθλημα σκοποβολής. Τα όπλα θα φυλάσσονται υποχρεωτικά σε αδειοδοτημένο σκοπευτήριο και δεν τα μεταφέρει ο κάτοχός τους μαζί του.

 

Τρέχει ο ανταγωνισμός στις γύρω χώρες

Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή και του δίδυμου νομοσχεδίου για τα σκοπευτήρια. Την εξέλιξη της συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου παρακολουθούν στενά και περιμένουν επενδυτές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό που σχεδιάζουν τη δημιουργία σκοπευτηρίων με σκοπό την προσέλκυση σημαντικού τουριστικού ρεύματος σκοπευτών από χώρες όπου το άθλημα έχει σημαντικές διαστάσεις, όπως οι βόρειες χώρες και η Ρωσία. Ιδιαίτερα ελκυστικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου, που επιτρέπουν διακοπές μαζί με την απασχόληση με τα σκοπευτικά αθλήματα, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο.

Οι ξένοι επενδυτές, έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Κύπρο, που θα έχει να ανταγωνιστεί τη Μάλτα, όπου από καιρό έχει ανάλογη νομοθεσία και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη, μεγάλη επένδυση σε αυτό τον τομέα. Επίσης και στην Ελλάδα, οι επενδύσεις και η ενασχόληση με την σκοποβολή έχουν αποκτήσει σημαντικές –και ανταγωνιστικές της Κύπρου– διαστάσεις, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ανταγωνιστικό σκοπευτήριο σε σχέση με αυτά που από καιρό έχουν σκοπό να δημιουργήσουν στην Κύπρο οι επενδυτές βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρόδο, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για τις καιρικές συνθήκες. Πρόσφατα, ανάλογη νομοθεσία εγκρίθηκε και στον Λίβανο, ο οποίος μπαίνει στο πεδίο του ανταγωνισμού με την Κύπρο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες προχωρά και η δημιουργία μεγάλου σκοπευτηρίου που θα καλύπτει σειρά σκοπευτικών αθλημάτων, στην κατεχόμενη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο Κιόνελλι.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »