Κοινωνία

Άνοιξε η όρεξη για νέες βελτιώσεις στις συντάξεις

Εισηγήσεις για ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και ικανοποίηση από κόμματα και οργανώσεις προκάλεσαν οι αυξήσεις στη μικρή επιταγή που δόθηκαν αναδρομικά και που διασφαλίζουν πως κανείς πλέον χαμηλοσυνταξιούχος δεν θα διαβιεί με λιγότερα από 710 ευρώ το μήνα, που είναι το όριο της φτώχειας.

Στο στόχαστρο των εισηγήσεων τέθηκε κυρίως το πέναλτι του 12% που επιβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63.

Η ΕΚΥΣΥ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις αυξήσεις που δόθηκαν, τις οποίες αποδίδει στους αγώνες της ίδιας και των συνταξιούχων γενικότερα, αναφέρεται σε υπόμνημα που απέστειλε για την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ηλικιωμένων και σε άλυτα ζητήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως είναι η συζήτηση για κατάργηση της μείωσης του 12% (πέναλτι) στις συντάξεις συνταξιούχων 63 χρόνων και η τροποποίηση της νομοθεσίας για την σύνταξη χηρείας αντρών, ώστε να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι οι άντρες χήροι.

Στην ανάγκη κατάργησης της μείωσης του 12% αναφέρθηκε χθες και η ΔΕΟΚ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αύξηση των χαμηλών συντάξεων, την οποία και χαιρέτισε. Η συντεχνία εξέφρασε, όμως, την προσδοκία το μέτρο να αποτελέσει αφετηρία για ευρύτερο διάλογο, με στόχο την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό  του συνταξιοδοτικού συστήματος στον τόπο, στα πλαίσια του οποίου η ΔΕΟΚ «θα θέσει επιτακτικά θέμα κατάργησης του πέναλτι για εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και για γυναίκες με ασφαλιστικά κενά και χαμηλές συντάξεις».

Παρατηρήσεις από ΣΕΚ

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και η ΣΕΚ, τονίζοντας όμως πως μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως η βελτίωση των συντάξεων «δεν μπορούν να διευθετούνται με βεβιασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά πρέπει να αποτελούν προϊόν σοβαρής διαβούλευσης στα αρμόδια σώματα του κοινωνικού διαλόγου».

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων να πετύχουν συγκλίσεις σε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων, ώστε να επιτευχθεί η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, προκαλεί σοβαρά ρήγματα στον θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο και στην τριμερή συνεργασία», αναφέρει η ΣΕΚ και ενόψει τούτου καλεί τον ΠτΔ «να συγκαλέσει εκτάκτως σε σύσκεψη τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό τη σύναψη κοινωνικού συμβολαίου, με στόχο τον καταρτισμό ενός πιο δίκαιου και ισορροπημένου προϋπολογισμού, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΓεΣΥ πρέπει να παραμείνει έξω από οποιανδήποτε συζήτηση».

Τα κόμματα, πάντως, με αφορμή το πάρε-δώσε που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη για έγκριση του προϋπολογισμού, φαίνεται να θέτουν το θέμα στις συζητήσεις που διεξάγουν. Χθες, η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ανέφερε πως τροχιοδρομεί άνοιγμα της συζήτησης για το 12% της μείωσης των συντάξεων, στο πλαίσιο των επαφών που είχε για τον προϋπολογισμό. Αναφορές στο θέμα υπήρξαν και από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή (πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας), ο οποίος ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

«Παραδοχή αποτυχίας»

Οι αυξήσεις, όπως γράψαμε και χθες, ήταν αναμενόμενες εδώ και καιρό και στην ουσία «εξασφαλισμένες» από πέρσι, αφού το κονδύλι των 19 εκατ. που χρησιμοποιήθηκε για αυτές ήταν ενσωματωμένο και εγκριμένο -μετά και από πιέσεις του ΔΗΚΟ- στον προϋπολογισμό του 2020.

Το ΔΗΚΟ χαιρέτισε την παραχώρηση των αυξήσεων, υπενθυμίζοντας, σε ανακοίνωσή του, πως η σχετική απαίτηση για το μέτρο είχε υποβληθεί από το κόμμα πριν από δυο χρόνια και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση. Σημειώνει ακόμα πως τόσο στον φετινό προϋπολογισμό όσο και σε αυτόν που απορρίφθηκε, το ειδικό κονδύλι για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι της τάξης των 70 εκατ. ευρώ και «συνεπώς το συγκεκριμένο επίδομα δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε αλλαγή του προϋπολογισμού του 2021, που δήθεν πέτυχε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, όπως λανθασμένα παρουσιάζεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ». Τέλος το ΔΗΚΟ τονίζει πως «η ανάγκη παραχώρησης ενός πρόσθετου ειδικού επιδόματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους συνιστά παραδοχή αποτυχίας του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι λόγο υπερηφάνειας».

Σχετικά νέα

X
Translate »