CoronaVirus

Αναζητούν χρυσή τομή… τα σενάρια στο τραπέζι του Υπουργικού

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για το πως συνεχίζει η Κύπρος από την Τρίτη 16 Μαρτίου – Αναζητούν τη χρυσή τομή για να αποφευχθεί το πισωγύρισμα και την ίδια ώρα να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών – Τα σενάρια στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου – Ασφυκτιούν τα Νοσοκομεία – Στις 11 και 30 ανακοινώνει ο Υπουργός Υγείας τις αποφάσεις της Κυβέρνησης

Η Κυβέρνηση αναζητεί τη χρυσή τομή, ώστε από τη μία να μπει φρένο στο πισωγύρισμα και από την άλλη να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών. Το παζλ που καλούνται να λύσουν οι αρμόδιοι μόνο εύκολο δεν είναι, με την Κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις και τις χαλαρώσεις όπως αυτές είχαν προαναγγελθεί για να ισχύσουν από την Τρίτη 16 Μαρτίου, να μπαίνουν όπως όλα δείχνουν στο συρτάρι.

Το επιβαρημένο επιδημιολογικά σκηνικό όπως εξελίσσεται δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο θέτει ξανά στο μικροσκόπιο του σήμερα όλα τα δεδομένα και καλείται να λάβει αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει η Κύπρος από την Τρίτη 16 Μαρτίου, οι οποίες ανακοινώνονται στους πολίτες στις 11 και 30.

Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ, όλα τα σενάρια τόσο για την επαναλειτουργία της εστίασης, όσο και για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίου παρέμεναν ανοιχτά. Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 431 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ξεπερνούσε τους 180.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ενώπιον του σώματος υπάρχουν τρία σενάρια:

Πρώτον το σενάριο αναβολής των χαλαρώσεων και παράτασης των υφιστάμενων μέτρων μέχρι το τέλος του μήνα.

Δεύτερο σενάριο που προνοεί επιστροφή των γυμνασίων και επαναλειτουργία μόνο των χώρων εστίασης που διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που θέλει την Κυβέρνηση να προχωρεί με μια εκ των δύο χαλαρώσεων για περιορισμό του ρίσκου.

Εν ολίγοις, όλα παραμένουν ανοικτά.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ζήτησε και έλαβε από χθες ανάλυση από τον ΟΚΥπΥ για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και από την ομάδα Ιχνηλάτησης για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, προκειμένου να έχει καθαρή εικόνα του που βρισκόμαστε. Όλα τα δεδομένα θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού.

Από μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει ευρεία διασπορά του ιού σε επαγγελματικούς χώρους, στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς και σε σχολεία. Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό δημοσίευμα της Cyprus Times, είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι κρούσματα εντοπίζονται ανάμεσα σε μαθητές γυμνασίου, όντας κλειστά. Ανησυχία προκαλεί και η διαπίστωση ότι σε καθημερινή βάση εντοπίζεται τόσο μεγάλος αριθμός λοιμώξεων που απομονώνονται αμέσως πλην όμως δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων.

 SOS από νοσηλευτήρια…

Το σκηνικό άλλαξε άρδην τις τελευταίες δέκα μέρες όσον αφορά την κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται αυτά της Λεμεσού και Αμμοχώστου. Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής θεωρούν αδιανόητη στην παρούσα φάση οποιαδήποτε συζήτηση για χαλαρώσεις.

Το Νοσοκομείο Αναφοράς βρίσκεται μια ανάσα από την πληρότητα του και συγκεκριμένα στο 96% σύμφωνα με την Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας-Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη. Οι αριθμοί ασθενών που έχουμε αυτές τις μέρες είναι παρόμοιοι με αυτούς που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Παρόμοια η κατάσταση και στην κλινική covid του Νοσοκομείου Λεμεσού, με τις κλίνες να είναι πολύ περιορισμένες.

«Τις πρώτες δέκα μέρες του Μάρτη η αύξηση του αριθμού νοσηλευόμενων ασθενών ήταν μεγάλη. Έχουμε τους διπλάσιους ασθενείς. Αν συνεχιστεί η κατάσταση εντός των ημερών θα φτάσουμε τους 200 ασθενείς. Τα περισσότερα περιστατικά είναι από την επαρχία Λεμεσού» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1 ο Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Σε υψηλά επίπεδα το Βρετανικό στέλεχος

 «Καμπανάκι» έχουν σημάνει και τα ποσοστά ανίχνευσης του βρετανικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα, το οποίο ευθύνεται για τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, επηρεάζοντας άτομα νεαρότερης ηλικίας και οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια.

Συγκεκριμένα, το ECDC ενημέρωσε ότι ανιχνεύθηκε το βρετανικό στέλεχος στα 56 περιπτώσεις από επιπλέον 208 θετικά δείγματα στα οποία διεκπεραιώθηκε επιτυχώς η αλληλούχιση (sequencing). Συνολικά, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αλληλούχιση από το ECDC για 338 δείγματα και έχει εντοπιστεί το βρετανικό στέλεχος σε συνολικά 87 περιπτώσεις, ποσοστό δηλαδή 25,7%. Πρόκειται για θετικά δείγματα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, τα πιο πάνω χαρακτηριστικά της βρετανικής μετάλλαξης παρατηρούνται και στην Κύπρο, αφού οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια των τελευταίων 10 ημερών αφορούν κυρίως υγιή άτομα νεαρότερης ηλικίας, τα οποία εκδηλώνουν αναπνευστικά προβλήματα. Χαρακτηριστικά το 70% των νοσηλευόμενων είναι από την Επαρχία Λεμεσού, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Σχετικά νέα

X
Translate »