Uncategorized

Άφαντες για τον Φόρο Εισοδήματος 25.528 εταιρείες

 Πηγή: philenews.com

Χιλιάδες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη (ΤΕΕΕΠ) δεν είναι εγγεγραμμένες στο Τμήμα Φορολογίας, με αποτέλεσμα να μην κάνουν φορολογικές δηλώσεις και να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αυτή είναι μία μόνο από τις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην έκθεση με τίτλο «Έλεγχος Τμήματος Φορολογίας», που δημοσιεύθηκε χθες.

«Εντοπίσαμε 25.528 εταιρείες που, ενώ είναι εγγεγραμμένες στο ΤΕΕΕΠ (σ.σ. Έφορος Εταιρειών), δεν είναι εγγεγραμμένες στο φορολογικό μητρώο άμεσης φορολογίας και κατά συνέπεια δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Οι περισσότερες  εταιρείες (8.639) έχουν εγγραφεί στο ΤΕΕΕΠ τα τελευταία 5 περίπου χρόνια (2016–18.5.2020), γεγονός που, όπως αναφέραμε, θα πρέπει να προβληματίσει το Τμήμα Φορολογίας, αφού φαίνεται να παρατηρείται μια ανοδική πορεία τα τελευταία έτη στον αριθμό των εταιρειών που παραλείπουν να εγγραφούν στο Φορολογικό Μητρώο άμεσης φορολογίας και κατ΄επέκταση δεν υποβάλλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.

 

Το αλαλούμ, όμως, με τις εταιρείες έχει συνέχεια. Από επεξεργασία των στοιχείων από την Ελεγκτική Υπηρεσία, προέκυψε ότι συνολικά 1.385 εταιρείες (ποσοστό 5,43% από το σύνολο των 25.528 εταιρειών), οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ΤΕΕΕΠ, δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Άμεσης Φορολογίας (δεν υποβάλουν δηλώσεις φόρου εισοδήματος), αλλά φαίνεται ότι είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Έμμεσης Φορολογίας και υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Το μπέρδεμα (αν μη τι άλλο) με τις εταιρείες, με βάση τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συνεχίζεται. Εντοπίστηκαν εταιρείες που ενώ παρουσιάζονται στο ΤΕΕΕΠ ως ενεργές (organization status) στο Τμήμα Φορολογίας παρουσιάζονται με άλλη κατάσταση (π.χ. «διαλύθηκε», «μη ενεργός», κ.λπ.)! Η Ελεγκτική στην έκθεσή της δίνει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

– Η εταιρεία «Α», η οποία είναι εγγεγραμμένη στο ΦΠΑ από τον Αύγουστο του 1992, σταμάτησε τις εργασίες της (Business Closed) στις 30.6.2017. Σύμφωνα με το σύστημα, η ημερομηνία που φαίνεται να ειδοποίησε η εταιρεία το Τμήμα για ακύρωση της εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ ήταν στις 21.1.2020. Σύμφωνα με τις δηλώσεις ΦΠΑ, για την περίοδο 2010–2012 η εταιρεία παρουσίασε σημαντικό κύκλο εργασιών συνολικού ποσού €8 εκατ. περίπου. Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα ΤΕΠ-άμεση φορολογία, η εταιρεία φαίνεται να είναι άγνωστη στο Τμήμα, αφού δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο άμεσης φορολογίας και δεν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος.

– Η εταιρεία «Β», σύμφωνα με τις δηλώσεις ΦΠΑ, για την περίοδο 2016–2019 παρουσίασε κύκλο εργασιών συνολικού ποσού €482.435. Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα ΤΕΠ-άμεση φορολογία, η εταιρεία φαίνεται να είναι άγνωστη στο Τμήμα, αφού δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο άμεσης φορολογίας και δεν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι, η κατάσταση λειτουργίας της εταιρείας (organisation status), όπως αυτή παρουσιάζεται στα στοιχεία που εξασφαλίστηκαν από το ΤΕΕΕΠ, είναι διαφορετική από αυτή που είναι καταχωρισμένη στο σύστημα ΤΕΠ (άμεση φορολογία).

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει κάνει εισήγηση προς το Τμήμα να προχωρήσει σε αντιπαραβολή των στοιχείων που αφορούν σε εταιρείες και περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό σύστημα του ΤΕΕΕΠ και του Τμήματος Φορολογίας (άμεση και έμμεση φορολογία) και να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων. Να αξιοποιήσει κατάλληλα τα στοιχεία που υπάρχουν στο σύστημα ΦΠΑ για εντοπισμό εταιρειών, που ενώ υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ δεν έχουν φάκελο φόρου εισοδήματος (δεν υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος) και να καλέσει τους φορολογούμενους να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία.

Σχετικά νέα

X
Translate »