Αναπτυξιακά Έργα

Αδύνατη η χρηματοδότηση των νέων σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό

Από τα λόγια στις πράξεις πρέπει να περάσει η κυβέρνηση εάν όντως σοβαρολογεί αναφορικά με την εξαγγελία της για στέγαση σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα. Όπως αποκάλυψε σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, πριν τρεις εβδομάδες είχε συνάντηση με τις νέες πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου στην οποία κατέστη σαφές ότι μπορεί μεν η εξαγγελία της κυβέρνησης να ισχύει, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία των σχολών από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου ξεκαθάρισε στον δήμαρχο ότι προκειμένου να γίνει εφικτή η υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας, είναι απολύτως απαραίτητο η κυβέρνηση να προβεί στην ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το έργο. Χωρίς τα ανάλογα επιπρόσθετα κονδύλια, το έργο θα παραμείνει στο επίπεδο των ανακοινώσεων στο οποίο βρίσκεται εδώ και 4,5 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2014, όπως ξεκαθαρίστηκε στη συνάντηση. Οι πρυτανικές Αρχές ζήτησαν από τον Δήμο Λάρνακας να ετοιμάσει πλήρη οικονομικοτεχνική μελέτη την οποία να υποβάλει στο Πανεπιστήμιο ώστε να φανεί το ακριβές κόστος του εγχειρήματος. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Οκτωβρίου 2014, ο τότε Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη στέγαση του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, του Κέντρου Ωκεανογραφίας και του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Στέγη Άγιος Χαράλαμπος, στο παλιό λεπροκομείο δηλαδή, στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατ’ αρχήν την αξιοποίηση γης συνολικής έκτασης 95 σκαλών, παρά την Αλυκή Λάρνακας, όπου βρίσκεται το παλιό λεπροκομείο, προς εγκατάσταση τριών σχολών, ινστιτούτων και ιδρυμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Η απόφαση είχε ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Οκτωβρίου 2014. Επίσημα, η νέα Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα ανακοινώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2017 από τον τέως Πρύτανη Κωνσταντίνο Χριστοφίδη με διάσκεψη Τύπου στη Λάρνακα, παρόντος του δημάρχου Ανδρέα Βύρα αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Kitack Lim. Σύμφωνα με την εξαγγελία, τον πλήρη σχεδιασμό της Σχολής έχει αναλάβει Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία έχει ετοιμάσει λεπτομερή έκθεση. Στο χαιρετισμό του στην εξαγγελία της Σχολής, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας τόνισε ότι ολόκληρος ο σχεδιασμός εντάσσεται στην πρωτοβουλία “Λάρνακα-Γαλάζια Πόλη”. “Όραμά μας είναι η μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας και η προώθηση της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή”, ανέφερε τονίζοντας τις τεράστιες προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για τη Λάρνακα.

 

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η νέα σχολή θα προσφέρει στους νέους τις απαραίτητες δεξιότητες και προσόντα καθώς και σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στους θαλάσσιους τομείς. Στη δική του ομιλία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε στα οφέλη που προσφέρει στην κυπριακή οικονομία η ναυτιλιακή βιομηχανία τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να παρέχει κίνητρα προς τα θαλάσσια επαγγέλματα μέσω της εκπαίδευσης, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της νέας σχολής. Ενάμιση χρόνο μετά την επίσημη εξαγγελία της στέγασης της Σχολής στη Λάρνακα όμως, καθίσταται σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η κυβέρνηση δεν μετουσιώσει την πολιτική της εξαγγελία σε πράξη με την παραχώρηση της απαιτούμενης δαπάνης προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »