Breaking News

Going out

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού περάσετε το κατώφλι ενός εστιατορίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Eκτός απο εξορμήσεις σε βουνό ή θάλασσα, οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους είναι ταυτόσημες με τις γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρονται σε χώρους εστίασης και αναψυχής. Πέραν όμως από τις υποχρεώσεις που έχουμε ως πελάτες απέναντι σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση, έχουμε και δικαιώματα. Το μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης μίλησε στο alphanews.live και ανέλυσε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε, προτού περάσουμε το κατώφλι ενός εστιατορίου…

Τα προβλήματα στους πολυσύχναστους χώρους εστίασης

Σύμφωνα με τον κύριο Λεβέντη, σύνηθες παράπονο για τους πελάτες πολυσύχναστων εστιατορίων και άλλων χώρων εστίασης είναι η πολύωρη αναμονή και οι ενδεχόμενες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση.

«Ο επιχειρηματίας οφείλει να ενημερώνει τον πελάτη για τον πιθανό χρόνο που μπορεί να τον εξυπηρετήσει οπότε να επιλέγει και ο πελάτης εάν έχει διαθέσιμο αυτό το χρόνο και εάν έχει την υπομονή να περιμένει.»

Το φαινόμενο αυτό είπε ο κύριος Λεβέντης, παρατηρείται σε χώρους όπου προσφέρεται ala carte μενού, ενώ σε χώρους όπου προσφέρεται μπουφέ η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη.

ΚΚΚΚ

 

Οι «άγραφοι» κανόνες της αγοράς

Το μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής εξήγησε οτι ο πελάτης έχει σαφώς δικαιώματα έναντι της ποιότητας και της εξυπηρέτησης που θα λάβει σε έναν χώρο εστίασης «νοουμένου ότι και ο ίδιος εφαρμόζει τους άγραφους κανόνες της αγοράς»

Μέσω του αναρτημένου τιμοκαταλόγου στις εισόδους των εστιατορίων και των άλλων χώρων, ο πελάτης μπορεί να διακρίνει εάν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες και εάν προσφέρει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που επιθυμεί.
«Οπότε εισερχόμενος σε κάποιο χώρο θα ξέρει ότι οι τιμές είναι καλές για αυτόν και το μενού είναι κοντά σε αυτά που ζητά.»

Το τελικό τιμολόγιο θα πρέπει να συνάδει με τις τιμές του καταλόγου και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αλλαγή τιμής απο πλευράς του επιχειρηματία.
Ποσότητα VS ποιότητα, σημειώσατε Χ

Σύμφωνα με τον κύριο Λεβέντη, συχτά οι πελάτες εστιατορίων διατυπώνουν συχνά παράπονα αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα μίας μερίδας. Γι αυτό και οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να αναγράφουν στον κατάλογο το βάρος για μια μερίδα κρέατος.

«Υπάρχουν οι καθορισμένες μερίδες εστιατορίου όπως ονομάζονται, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο ένα τεμάχιο κρέατος που παραγγέλνει κάποιος και το βάρος του θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτή μερίδα εστιατορίου που είναι κάποια γραμμάρια που κυμαίνεται από κάποια γραμμάρια και πάνω, ανάλογα με το είδος»

 

ΚΚΚΚ

Tι κάνουμε σε περίπτωση που δεν μας αρέσει το φαγητό;

Εάν ένας πελάτης δεν είναι ευχαριστημένος με το φαγητό του, μπορεί να καλέσει τον υπεύθυνο της σάλας και να εκφράσει το παράπονο του, μόλις εντοπίσει κάποιο θέμα με το πιάτο του ή εάν θεωρεί οτι δεν είναι καλά ψημένο ή εντοπίζει κάποια μη ευχάριστη μυρωδιά

«Όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν προτού καταναλώσει αυτό που παράγγειλε κάποιος διότι εάν μια παρέα καταναλώσει τα φαγητά και φωνάξει τον υπεύθυνο εκ των υστέρων για να του πει ότι το φαγητό δεν ήταν καλό, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρχει το τεκμήριο της απόδειξης πλέον»

 

Η κουλτούρα του Κύπριου πελάτη

Ο κύριος Λεβέντης τόνισε ότι μέχρι τώρα, ο Κύπριος καταναλωτής θα έπρεπε να έχει την απαραίτητη παιδεία που χρειάζεται για να πάει σε ένα χώρο αναψυχής είτε μεσημέρι, είτε βράδυ και να μην βρεθεί προ εκπλήξεως.

 

Χωρίς τιμολόγιο, δεν πληρώνω

Το μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής επισήμανε οτι αποτελεί νομική υποχρέωση του επιχειρηματία η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου. Απο την πλευρά του, ο πελάτης έχει δικαίωμα να μην καταβάλει το αντίτιμο εφόσον δεν θα γνωρίζει αναλυτικά τις χρεώσεις και δεν θα ξέρει εάν αυτά που καλείται να πληρώσει, ανταποκρίνονται στα όσα κατανάλωσε.

«Εάν δεν εκδώσουμε τιμολόγιο, πως θα πάμε μπροστά στον πελάτη και να του πούμε προφορικά ότι πρέπει να μου δώσετε τόσα; Δεν τίθεται θέμα και δεν τίθεται πλέον σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα το κάνει και για λόγους ελέγχου της ίδιας της επιχείρησης.»

ΚΚΚΚΚ

 

Με «όπλο» την ευγένεια

Ο κύριος Λεβέντης τόνισε ότι η ευγένεια, τόσο από πλευράς επιχειρηματιών όσο και από πλευράς πελατών, είναι ένα από τα πιο «σοβαρά όπλα» για να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα ενδεχομένως να υπάρξουν στους χώρους εστίασης.

Ο Φάνος Λεβέντης συμβουλεύει…

Γνωρίζετε πάντα τί έχετε στην τσέπη σας
Ελέγχετε πάντα τις τιμές του καταλόγου
Ζητάτε πάντοτε το μενού
Ελέγχετε τις τιμές και τα είδη των φαγητών
Σκεφτείτε οτι σε ώρες αιχμής, είναι πιθανή η καθυστέρηση

Σχετικά νέα

X
Translate »