Υγεία

Όλα ανοικτά στην Υγεία για τις αμοιβές των γιατρών

Με τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι βρίσκονται όλοι στον τομέα της Υγείας, αφού τόσο σε επίπεδο υπουργείου Υγείας όσο και σε επίπεδο Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης, που βάσει χρονοδιαγραμμάτων θα αρχίσει να υλοποιείται από το Φθινόπωρο. 

Τις τελευταίες ημέρες ΟΑΥ και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ύστερα και από παρέμβαση του υπουργού Υγείας, έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να σμικρύνουν την μεταξύ τους διαφορά σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Άτυπες συναντήσεις και συζητήσεις πραγματοποιούνται πολύ συχνά ενώ όπως πληροφορούμαστε, ακόμα και χθες ο ΟΑΥ έδωσε επιπλέον εξηγήσεις στην ηγεσία του ΠΙΣ αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των αμοιβών των ειδικών γιατρών που θα συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Σε μια νέα εξέλιξη, ο ΠΙΣ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την μελέτη των τελικών οικονομικών προτάσεων του ΟΑΥ αλλά όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, η απάντηση που θα πρέπει να αναμένεται ότι θα δοθεί στον Οργανισμό μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν θα είναι μονολεκτική. Οι γιατροί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, θα εκφράσουν μεν τη διαφωνία τους με το ύψος των αμοιβών αλλά θα θέσουν ενώπιον του ΟΑΥ τις εισηγήσεις τους σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει εκ νέου συζήτηση επί του θέματος. Υπάρχουν, εξάλλου, και ζητήματα για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις επαφές του με τις διάφορες επιστημονικές εταιρείες των γιατρών και έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει σε ενημέρωση των μελών του σε πρώτο στάδιο με την πραγματοποίηση τοπικών συνελεύσεων και σε δεύτερο στάδιο με μεγάλη παγκύπρια γενική συνέλευση η οποία προγραμματίζεται εντός Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων, οι γιατροί θα ενημερωθούν για τις προτάσεις του ΟΑΥ και το συμβούλιο του ΠΙΣ θα ενημερώσει τα μέλη του και επίσημα για τις δικές του απόψεις.

Η διαδικασία αυτή κρίνεται ως η πιο ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις καθώς ο ΠΙΣ είναι μεν το αρμόδιο όργανο για να διαβουλευθεί με τον ΟΑΥ για το ΓεΣΥ, αλλά τον τελευταίο λόγο κατά πόσο θα συμμετέχουν ή όχι στο ΓεΣΥ την έχουν, σύμφωνα και με το νόμο, οι ίδιοι οι γιατροί. Εκτός, βεβαίως, εάν λάβει διαφορετική απόφαση η παγκύπρια συνέλευση του Συλλόγου.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, σύμφωνα με τον κ. Αγαθαγγέλου, αναμένεται επίσης ότι στην απάντηση του προς τον ΟΑΥ θα περιλάβει και τις τελικές του τοποθετήσεις επί των δύο κειμένων κανονισμών που βρίσκονται στη δημόσια διαβούλευση τις τελευταίες εβδομάδες και αφορούν γενικά τον τρόπο συμμετοχής των γιατρών στο ΓεΣΥ.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »