Επιχειρήσεις

Ψηφιοποίηση: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην Τρ. Κύπρου

Δυναμικό μπάσιμο στην ψηφιακή εποχή επιδιώκει η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου θέλοντας να ηγηθεί των νέων τάσεων που δρομολογούνται στον τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις τεχνολογικές εξελίξεις που ήδη άρχισαν να υιοθετούνται στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από τους παγκόσμιους κολοσσούς του λιανικού εμπορίου.
Η εποχή της ψηφιακής επανάστασης η οποία χαρακτηρίζεται και ως η 4η οικονομική επανάσταση θα κυριαρχείται από εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου, των κινητών τηλεφώνων και των φορητών συσκευών να… διεκπεραιώνουν όλες τις συναλλαγές όποτε και όπου το επιθυμούν, εκμηδενίζοντας τον χρόνο και τον χώρο κάνοντας την φυσική ύπαρξη τραπεζικών υποκαταστημάτων μη αναγκαία.
Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου θεωρεί ότι μετά το θεαματικό άλμα που πέτυχε το Συγκρότημα καθώς οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού από τα γεγονότα του 2013, με αρκετούς εργαζόμενους της Τράπεζας να πιάνονται στον ύπνο, αλλά με ομαδική και συντονισμένη προσπάθεια συνέβαλαν ώστε να ανακάμψει και να ορθοποδήσει η Τράπεζα,  καταφέρνοντας το ακατόρθωτο, με το ίδιο ακριβώς πνεύμα επιθυμεί όπως οι εργαζόμενοι της συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου χαρακτηρίζει ως «ζήτημα ζωής και θανάτου» να μπορέσει να ηγηθεί της μετάβασης στη ψηφιακή εποχή καθώς θεωρεί ότι η επιτυχής μετάβαση θα κρίνει την μελλοντική πορεία του Συγκροτήματος καθώς και το ενδεχόμενο επιβίωσης στο νέο τραπεζικό περιβάλλον που δημιουργείται. Μάλιστα, σε εσωτερικό μήνυμα που κυκλοφόρησε, στόχος του Συγκροτήματος είναι να υποστεί τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές που επιβάλλει η ψηφιακή εποχή ώστε να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό. Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα της ING Digital Banking η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας χωρίς να έχει οποιαδήποτε φυσική παρουσία επί γερμανικού εδάφους, αλλά προσφέρει όλες τις τραπεζικές της υπηρεσίες εξ αποστάσεως αξιοποιώντας τα εργαλεία της τεχνολογίας που είναι διαθέσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι σχεδιασμοί για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Τράπεζας Κύπρου χρονολογούνται από το 2012, αλλά τα γεγονότα του 2013 ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς του Συγκροτήματος καθώς τότε τίθετο θέμα επιβίωσης και οι όποιοι σχεδιασμοί για ψηφιοποίηση του οργανισμού παγοποιήθηκαν. Τώρα, η διοίκηση θεωρεί πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο για ριζικές αλλαγές και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Μέσα από αυτό το σχέδιο, στόχος της Τράπεζας είναι να γίνει αγνώριστη προβαίνοντας σε αναβαθμίσεις των ΑΤΜ που θα προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες και υπηρεσίες στους χρήστες.

Παράλληλα, μέσα από τον εν λόγω ψηφιακό σχεδιασμό επιδιώκεται όπως μέχρι το τέλος του 2018 λειτουργήσει πιλοτικά το πρώτο ψηφιακό κατάστημα της τράπεζας όπου ο πελάτης θα μπορεί να κάνει μόνος του το 85% των λειτουργιών, ενώ θα είναι ανοικτό για πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο.

Μήνυμα με αποδέκτες
Η χρονική στιγμή που επιλέγηκε να κυκλοφορήσει το μήνυμα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Τράπεζας είναι αλλαγή του συστήματος προσαυξήσεων και προς το σκοπό αυτό η διοίκηση του Συγκροτήματος βρίσκεται σε διάλογο με την οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση φαίνεται να θεωρεί απαρχαιωμένο το υφιστάμενο σύστημα και δεν παρέχει κίνητρα στους υπαλλήλους για να εργαστούν και να ξεχωρίσουν. Η νέα λογική παραχώρησης προσαυξήσεων θα εδράζεται στη βάση της αποδοτικότητας και όχι στη βάση της εμπειρίας.

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό θέμα, η διοίκηση αφήνει να νοηθεί πως μέσα από τις δρομολογούμενες αλλαγές που φέρνει η ψηφιοποίηση θα παρέχεται η ευχέρεια στους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι και να ακολουθούν ευέλικτα ωράρια εργασίας και όχι το αυστηρό ωράριο γραφείου.

Σχετικά νέα

X
Translate »