Δελτία Τύπου

Ψηφιακή εφαρμογή εικονικής κατάδυσης στο ναυάγιο Ζηνοβία

Το φημισμένο ναυάγιο Ζηνοβία αποτυπώνεται πλέον και σε ηλεκτρονική μορφή με στόχο τη μεγιστοποίηση της προβολής του στο εξωτερικό αλλά και την οργάνωση ασφαλών καταδύσεων.
Σε δελτίο Τύπου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας αναφέρεται ότι «η Εταιρεία στήριξε το έργο της συμπατριώτισσάς μας Κάλιας Αριστείδου, η οποία δημιούργησε ένα καινοτόμο ψηφιακό προϊόν που αφορά προσομοιωτή κατάδυσης στο Ζηνοβία. Η εν λόγω εφαρμογή για κινητές συσκευές είναι μοναδική στην παγκόσμια αγορά και η δημιουργός της έχει λάβει ήδη δύο βραβεία γι’ αυτή της την επινόηση».
Προστίθεται ότι «το εντυπωσιακό ναυάγιο της Λάρνακας ψηφιοποιήθηκε σε τρισδιάστατη μορφή και σε πραγματική κλίμακα και μπορεί ο χρήστης όχι μόνο να περιηγηθεί ψηφιακά στο ναυάγιο αλλά να εξοικειωθεί με το χώρο και να οργανώσει την πραγματική κατάδυσή του. Για την εφαρμογή δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, και αλγόριθμος που βασίζεται στη θεωρία της αποσυμπίεσης. Για κάθε κατάδυση που πραγματοποιεί ο χρήστης, καταγράφεται η πορεία του και στοιχεία της κατάδυσης όπως μέγιστο βάθος, χρόνος παραμονής, αέρια που χρησιμοποιήθηκαν, στάσεις αποσυμπίεσης, επίπεδο τοξικότητας και αναφορά κατά πόσον η κατάδυση πληροί τους κανόνες ασφάλειας που ορίζουν οι διεθνείς καταδυτικοί Οργανισμοί».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «το Ζηνοβία έχει εξελιχτεί στο σημαντικότερο ύφαλο της Κύπρου. Μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 87 θαλάσσια είδη ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν πέραν των 150. Στην υπό αναφορά εφαρμογή παρουσιάζονται σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) όλα τα καταγεγραμμένα είδη θαλάσσιων οργανισμών που απαντώνται στο ναυάγιο, ενώ κάποια από αυτά μοντελοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε τρισδιάστατη μορφή μέσα στον προσομοιωτή κατάδυσης. Στο ηλεκτρονικό βιβλίο αναγράφονται επίσης βασικές πληροφορίες για τη Λάρνακα ως τουριστικός προορισμός, για την Κύπρο καθώς και η ιστορία του Ζηνοβία».
Το προϊόν, μέχρι στιγμής, είναι διαθέσιμο για Android συσκευές και φέρει την ονομασία “Scuba Dive Simulator: Zenobia” (link εφαρμογής:
Η δράση αυτή, καταλήγει το δελτίο Τύπου της ΕΤΑΠ Λάρνακας, «αναμένεται να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού στην Κύπρο, που αποτελεί μια εξειδικευμένη μορφή τουρισμού που αποφέρει σημαντικά έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι μόνο το ναυάγιο Ζηνοβία αποφέρει στην οικονομία της Κύπρου συνολικά έσοδα πέραν των 14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Πηγή: KYΠΕ

 

Σχετικά νέα

X
Translate »