Breaking News

Όμορφα της Πόλης

Χωρίς προβλήματα η πόλη μας από τις έντονες βροχοπτώσεις

Της Νίκης Μιχαήλ

Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από ψες σε όλη την Κύπρο η πόλη μας δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με πλημμύρες δρόμων και υποστατικών και αυτή είναι η 2η συνεχόμενη φορά μετά και τις βροχοπτώσεις της 5ης Ιανουαρίου 2018.

Η πρόληψη, οι δράσεις οι οποίες έγιναν, οι καθαρισμοί οχετών, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ αρμόδιων δείχνουν να ανταποδίδουν. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα αλλά δείχνουμε να βρισκόμάστε στον σωστό δρόμο αν κρίνουμε με το τι βλέπαμε στο παρελθόν όπου με το άκουσμα ότι θα είχαμε βροχές πολλοί συμπολίτες μας έτρεμαν, καθώς οι μνήμες είναι νωπές.

Τα συνεργία του Δήμου βρίσκονται επί ποδός από τις πρώτες πρωινές ώρες για αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.

Χρυσοπολίτισσα, Καμάρες και άλλες ευαίσθητες περιοχές της πόλης σήμερα το πρωί είχαν εικόνα από μια απλή βροχερή ημέρα και δεν παρουσίασαν τα γνωστά προβλήματα που μας συνήθισαν. Το φωτογραφικό υλικό του Δημοτικού Σύμβουλου Μάριου Κουκουμά δείχνει την εικόνα που θέλουμε να βλέπουμε στην πόλη μας μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Ο Δήμος Λάρνακας οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έκανε πολύ καλή δουλειά υπό τη Δημαρχεία Βύρα και τα αποτελέσματα είναι εδώ και τα βλέπουμε.

Πιο κάτω παραθέτουμε πρόσφατη συνέντευξη του κ.Βύρα (04/01/2018) που αφορούσε τις ενέργειες και τα έργα που έγιναν τον τελευταίο χρόνο και αυτά που θα γίνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις πλημμύρες.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Βύρας είπε ότι «οι ευεργετικές βροχές που έπεσαν στην Κύπρο και ειδικά στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, ευτυχώς δεν δημιούργησαν προβλήματα πλημμυρών, όπως αυτά που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια όταν είχαμε καταρρακτώδεις βροχές. Υπήρξαν ορισμένα μικρά προβλήματα σε κάποιους δρόμους της πόλης, τα οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε, αλλά κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα έχουμε προβλήματα με πλημμύρες σε περίπτωση  που οι βροχές είναι κατακλυσμιαίες».
Πρόσθεσε ότι με αφορμή τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε ορισμένους δρόμους της Λάρνακας το 2014 και 2016, λήφθηκαν μέτρα και έγιναν διάφορα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία υλοποιήθηκαν με δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από την Επαρχιακή Διοίκηση. Συγκεκριμένα, ο Δήμος «προχώρησε σε εργασίες διαπλάτυνσης και καθαρισμού του χωμάτινου καναλιού στη περιοχή Βεργίνας (περιοχή πρώην εργοστασίου Πηλίδη), κατασκευάστηκε από το ΣΑΛ στην οδό Τερψιχόρης (πρώην αποθήκες ΑΗΚ) μικρό αντλιοστάσιο για άντληση των νερών που υπερχειλίζουν από τους  υφιστάμενους οχετούς όταν αυτοί είναι πλήρεις, λόγω ανεπάρκειας του Αντλιοστασίου Παναγούλη. Η άντληση των νερών γίνεται προσωρινά σε γειτονικό δίκτυο άλλου αντλιοστασίου, το οποίο λειτουργεί χωρίς προβλήματα».

Επίσης έγινε «ανακατασκευή στο επίπεδο του οδοστρώματος, του πλακόστρωτου πεζόδρομου, που συνδέει τις οδούς  Αλκινόου και Ευξείνου Πόντου έτσι ώστε τα νερά που ρέουν επιφανειακά στην οδό Αλκινόου να βρίσκουν διέξοδο προς την Ευξείνου Πόντου και στη συνέχεια στο παρακείμενο χωράφι. Ενισχύθηκε το σύστημα συλλογής των ομβρίων υδάτων, με κατασκευή νέων φρεατίων και ενίσχυση των σχαρών στις οδούς Ελ Γκρέκο, Παπαρηγοπούλλου, Αγίων Αναργύρων, Ευβοίας, Ελευσίνος και Ουσκουνταρ. Ακόμα λόγω μεγάλης επιφανειακής ροής ομβρίων υδάτων στην οδό Αλέξανδρου Ραγκαβή πλησίον του γηπέδου Ν. Σαλαμίνας, γινόταν υπερχείλιση στον υπηρεσιακό δρόμο της οδού Γεωργίου Παπανδρέου με αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμύρας σε υπόγεια της περιοχής. Έγινε ενίσχυση των σχαρών και κατασκευάστηκε στα όρια του δημόσιου πεζοδρομίου περιτοίχισμα ύψους 50 εκατοστών για προστασία από την υπερχείλιση στον υπηρεσιακό δρόμο».

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, «στον κυκλικό κόμβο της Μητρόπολης και στην οδό Δημ. Διανέλλου κατασκευάστηκε από το ΣΑΛ υποδομή με τοποθέτηση λάστιχων πίεσης, για άντληση με κινητές αντλίες στην αυλή της πρώην Τεχνικής Σχολής, των νερών που πλημμυρίζουν τους γύρω δρόμους. Το μέτρο είναι προσωρινό, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων του Αποχετευτικού. Επίσης σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων έγινε καθαρισμός του χώρου του αντλιοστασίου στην έξοδο του μεγάλου καναλιού της Τιμάγια, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Αρχής Λιμένων και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια». Ακόμα ενισχύθηκε το σύστημα συλλογής των νερών της βροχής σε διάφορα σημεία της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με κατασκευή νέων φρεατίων συλλογής από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ το ΣΑΛ αγόρασε ακόμα μία κινητή αντλία με ηλεκτρογεννήτρια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι «εντός του 2018 προγραμματίζονται και έργα μεταξύ των οποίων προκήρυξη από το ΣΑΛ προσφορών για κατασκευή των Αντλιοστασίων S8 (Λεωφόρου Παναγούλη) & S9 (περιοχή Αγίου Ιωάννη), κατασκευή από το ΣΑΛ, μικρού αντλιοστασίου στην Οδό Ελλησπόντου (Δημοτικά όρια Αραδίππου) για άντληση των επιφανειακών νερών που συγκεντρώνονται στο αδιέξοδο της οδού, μέσα στο ανοικτό κανάλι Καμάρων. Η εργασία ανατέθηκε επίσημα πρόσφατα στο ΣΑΛ, έγινε η εκτίμηση δαπάνης και αναμένεται οι εργασίες να αρχίσουν και ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2018».

Προγραμματίζεται επίσης «εκτροπή δύο υφιστάμενων οχετών του Τμήματος Δημοσίων Εργων και ενός οχετού του ΣΑΛ προς το νέο χωμάτινο κανάλι που διανοίχθηκε πρόσφατα πάνω στην πορεία εγγεγραμμένου αργακιού που βρίσκεται εντός ιδιωτικού τεμαχίου (Φιλιαστίδη). Η εργασία ανατέθηκε στο ΣΑΛ και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Επαρχιακής Διοίκησης».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμα ότι «από τον Αύγουστο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και το ΣΑΛ προχωρούν σε καθαρισμό των σχαρών των οχετών ομβρίων υδάτων, ενώ το ίδιο γίνεται καθ’ όλη το χρόνο από το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου. Επίσης όπου εντοπιστεί πρόβλημα γίνεται καθαρισμός των οχετών ομβρίων με πιεστικό σύστημα, πριν τη χειμερινή περίοδο γίνεται καθαρισμός των εξόδων των οχετών ομβρίων με εκσκαφέα και σήμανση των σχαρών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για να είναι ευδιάκριτα στην περίπτωση που τα οδοστρώματα καλυφθούν από τα νερά της βροχής».

Γίνεται επίσης «καθαριότητα των οδοστρωμάτων από υλικά οικοδομής, χώματα κ.λπ., για να μη φράσσονται τα φρεάτια εισροής των οχετών και των φρεατίων συλλογής, τακτική συντήρηση όλων των αντλιοστασίων του ΣΑΛ και καταγραφή και χαρτογράφηση των περιοχών που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρών, ενώ   όπου ήταν δυνατόν λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό τους».

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ανδρέας Βύρας σημείωσε πως «λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ολοκλήρωση έργων της Β Φάσης του Αποχετευτικού εξαιτίας των αρχαιοτήτων που εντοπίζονται στους χώρους των εργοταξίων, υφιστάμενα δίκτυα ομβρίων ή/και καινούργια που προγραμματίστηκαν για υλοποίηση, δεν είναι σε λειτουργία με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι περιπτώσεις μεγάλων επιφανειακών ροών και τοπικών πλημμυρών. Ακόμα το ΣΑΛ όπου ήταν δυνατό, εφάρμοσε μέτρα με τοπικές εκτροπές αγωγών ομβρίων ή/και άντλησης των νερών με κινητές αντλίες κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης. Επίσης ζητήθηκε από εργολάβους του ΣΑΛ των οποίων τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως σε συγκεκριμένα σημεία που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αναπόφευκτα προβλήματα, να έχουν εγκατεστημένες αντλίες».

Ο κ. Βύρας κάλεσε επίσης τους δημότες να «προβαίνουν κάθε χρόνο στην κατάλληλη προετοιμασία του κάθε υποστατικού, οικίας, καταστήματος ή αποθήκης ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και / ή αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκύψουν από αυξημένη βροχόπτωση. Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που καλούνται να λάβουν οι πολίτες είναι να ελέγξουν όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων, που βρίσκονται μέσα, μπροστά, κοντά ή και απέναντι από τα υποστατικά τους, ώστε αυτά να είναι καθαρά και να έχουν φυσική ροή και να προσέχουν ώστε να μην καλύπτονται τα φρεάτια αποχέτευσης με πέτρες, κιβώτια, μηχανήματα ή skip».

Ακόμα να βεβαιώνονται ότι «δεν αφήνονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά ή άχρηστα αντικείμενα στα πεζοδρόμια ή ανοικτούς χώρους τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τα νερά της βροχής και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, να ελέγξουν και να συντηρούν τις αντλίες νερού στα υπόγεια υποστατικά και να κάνουν ασφάλεια έναντι κινδύνου πλημμυρών σε όλες τις ιδιωτικές περιουσίες και τα οχήματα τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »