Κοινωνία

Χωρίς γιατρό στην Ξυλοφάγου

Έντονα το τελευταίο διάστημα είναι τα παράπονα των συνταξιούχων Ξυλοφάγου, αφού για δύο συνεχόμενες Πέμπτες, λόγω ασθένειας του γιατρού που επισκεπτόταν το τοπικό ιατρείο, δεν έγινε αντικατάστασή του, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να ταλαιπωρούνται.

Πηγές του Υπουργείου Υγείας ανέφεραν την Τετάρτη στο ΚΥΠΕ ότι όντως ο ιατρός που είναι τοποθετημένος στο Κέντρο Υγείας Ορμήδειας, από όπου γίνονται οι περιοδείες προς Ξυλοφάγου, είναι με άδεια ασθενείας από την περασμένη εβδομάδα.

Ενδεχομένως, σημείωσαν ο συγκεκριμένος ιατρός να επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της, η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της πως απηύθυνε έντονα παράπονα προς το Υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο όπως σημειώνει, να τους διαβεβαιώσει κάποιος ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Όπως αναφέρει η ΕΚΥΣΥ «οι συνταξιούχοι στο Ξυλοφάγου ακόμα και αν χρειάζονται μόνο φάρμακα, είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν είτε στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου στη Δερύνεια, είτε στην Ορμήδεια ή στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται».

Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές του Υπουργείου Υγείας από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου στέλνουν γιατρό αντικαταστάτη, όταν  αυτό είναι εφικτό, ωστόσο την περασμένη Πέμπτη, το νοσοκομείο δεν μπορούσε να στείλει αντικαταστάτη και έτσι δεν έγινε η περιοδεία.

Υπογράμμισαν, παράλληλα, ότι αύριο θα γίνει η περιοδεία γιατρού, χωρίς ωστόσο φαρμακοποιό, λόγω προγραμματισμένης άδειας του.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πήγες, στο Λιοπέτρι, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από το Ξυλοφάγου, θα γίνει περιοδεία αύριο από το Αυγόρου, από όπου μπορούν οι ασθενείς να πάρουν τα φάρμακα τους.

Εξάλλου, η  Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων αναφέρει ότι στα Λύμπια κάθε Τρίτη επισκέπτεται το τοπικό ιατρείο γιατρός, φαρμακοποιός και ένας λειτουργός υγείας για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους της κοινότητας.

«Παρόλα αυτά, την Τρίτη 3 Απριλίου, αλλά και πριν από ένα μήνα περίπου δεν παρουσιάζεται φαρμακοποιός και έτσι οι ηλικιωμένοι αναγκάζονται, αφού εγγραφούν και πληρώσουν 3 ευρώ, για να πάρουν τη συνταγή τους από τον γιατρό, να μεταβαίνουν στο Δάλι, ώστε να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους. Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους, αφού πολλοί δεν μπορούν να οδηγήσουν», σημειώνει η ΕΚΥΣΥ.

Επίσης, αναφέρει ότι μια επιπρόσθετη δυσκολία που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ιατρείο έχει να κάνει με τα ειδικά ένσημα εγγραφής, αφού μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς πλήρωναν και λάμβαναν τα ένσημα από λειτουργό που ήταν εκεί, ενώ εδώ και ένα μήνα η υπηρεσία αυτή έχει καταργηθεί και όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν εκ των προτέρων μαζί τους ένσημα, παραπέμπονται να τα αγοράσουν είτε από το περίπτερο, είτε από αλλού και αυτό δημιουργεί μια επιπρόσθετη ταλαιπωρία.

Τέτοιου είδους παράπονα, όπως και παράπονα για έλλειψη φαρμάκων, η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι λαμβάνει από αρκετές κοινότητες και ζητά από το Υπουργείο Υγείας να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και έγκαιρα μέτρα, ώστε να υπάρχουν αντικαταστάσεις των φαρμακοποιών ή και των γιατρών, αφού το κράτος έχει ευθύνη να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων στο τομέα αυτό.

Όπως ενημερώθηκε το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ζητήσει ενημέρωση για το θέμα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και αναμένεται σύντομα η απάντησή τους.

Σχετικά νέα

X
Translate »