Οικονομία

Χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό για τη Λάρνακα το 2017

Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας της Λάρνακας αποτυπώνεται και στα νούμερα με βάση τα οποία, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η επαρχία κατόρθωσε σχεδόν να διπλασιάσει τις αφίξεις τουριστών! Τα τελικά στοιχεία του 2017 δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα, ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ο τελικός αριθμός τουριστών που επέλεξαν τη Λάρνακα τη χρονιά που πέρασε θα ξεπεράσει τις 400 χιλιάδες. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, ωστόσο το πραγματικό μέγεθος της ανοδικής πορείας φαίνεται από τη σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2013, η επαρχία Λάρνακας είχε υποδεχθεί 222.127 τουρίστες, αριθμός που δεν διέφερε πολύ από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία η βιομηχανία ήταν καθηλωμένη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όμως υπάρχει σταθερά ανοδική πορεία, η οποία κατά το 2017 πλησίασε το 100% στην αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με το 2013.

Το 2016, η Λάρνακα είχε απορροφήσει ποσοστό 11,4% της παγκύπριας πίτας, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2001, όταν άρχισε να γίνεται συστηματική στατιστική καταγραφή των αριθμών που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία. Το ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2015, ανήλθε στο 28,86% και ξεπέρασε κατά πολύ τον παγκύπριο μέσο όρο αύξησης, ο οποίος έκλεισε στο 19,8%.

Σε πραγματικούς αριθμούς, το 2016, η Λάρνακα προσέλκυσε 363.264 τουρίστες επί συνόλου 3.186.531 ατόμων που επέλεξαν την Κύπρο για τις διακοπές τους. Την αμέσως προηγούμενη πλήρη χρονιά, από σύνολο παγκύπριων αφίξεων 2.659.405, η επαρχία Λάρνακας φιλοξένησε 281.897 τουρίστες. Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή, κέρδισε 81.367 περισσότερους περιηγητές, πρόοδος που για πρώτη φορά επιτυγχάνεται τις τελευταίες δεκαετίες και συνεχίστηκε και το 2017 με την επαρχία να κερδίζει περίπου 40 χιλιάδες τουρίστες περισσότερους σε σύγκριση με το 2016.

Βασικός λόγος της αύξησης απορρόφησης από την παγκύπρια πίτα σε αφίξεις είναι η αύξηση των κλινών, ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική εξήγηση, αφού η αύξηση των κλινών είναι μικρότερη από την αύξηση των αφίξεων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι στοχευμένες και εκτεταμένες εκστρατείες προώθησης του τουριστικού προϊόντος της πόλης και επαρχίας Λάρνακας στο εξωτερικό αποδίδουν πλέον καρπούς.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες υπάρχει επίσης ραγδαία αύξηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η οποία υπολογίζεται στις περίπου 750 επιπρόσθετες κλίνες μόνο σε ό,τι αφορά τα όρια του Δήμου Λάρνακας.

Αυτό έγινε κατορθωτό με τη δημιουργία πολλών νέων City Hotels, ενώ το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα προστεθούν στο δυναμικό δύο νέα ξενοδοχεία, το Radisson Blu στην περιοχή του λιμανιού και το ξενοδοχείο Lebay (πρώην Lenios) στην Ορόκλινη, επί του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Υπάρχουν επίσης πλάνα για άνοιγμα ακόμα περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων το 2019, όπως το ξενοδοχείο Solaar (πρών Michael’s Beach) στην Ορόκλινη.

Θετικές ενδείξεις και για το 2018

Το ακόμα θετικότερο είναι ότι όλες οι ενδείξεις προμηνύουν ένα επίσης εξαιρετικό 2018 για την τουριστική βιομηχανία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, οι παραδοσιακά πρώτες αγορές, η αγγλική και η ρώσικη, αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να αποδώσουν και πάλι τους μεγαλύτερους αριθμούς. Οι υπόλοιπες αγορές από τις οποίες αντλεί τουρισμό η Λάρνακα είναι η γερμανική και ακολουθούν το Ισραήλ, ο Λίβανος και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία.

Η ΕΤΑΠ έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης για το 2018, το οποίο θα είναι και πάλι πολυεπίπεδο.

Πηγή: dialogos.com

Σχετικά νέα

X
Translate »