Αθλητικά Νέα

Χαράλαμπος Κοντραφούρης: Από τη Λάρνακα στον Ολυμπιακό και τον Ιωνικό

Είναι ένα από τα πολλά νέα ταλέντα που αναδεικνύει συστηματικά το ελληνικό μπάσκετ. Ο λόγος για τον 18χρονο Χαράλαμπο Κοντραφούρη, πρώην παίκτη της εφηβικής ομάδας του Ολυμπιακού και νυν παίκτη του Ιωνικού Νικαίας. Ο Κοντραφούρης λίγες μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας με τη νέα του ομάδα, μίλησε αποκλειστικά στο SportsOnAir.

Γεννημένος στις 8 Ιουλίου 1998, ο ύψους 1.97μ. Χαράλαμπος Κοντραφούρης, μετακόμισε από τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό, λίγο πιο δίπλα, στη Νίκαια και τον Ιωνικό.

Ο 18χρονος πολυθεσίτης αθλητής, καλύπτει με μεγάλη ευχέρεια τις θέσεις 2-3, ενώ μπορεί να κατεβάσει την μπάλα σαν γνήσιος πλέι μέικερ.

Μάθετε περισσότερα πράγματα για τον Χαράλαμπο, για τον τρόπο που εστιάζει μόνο στο παρόν αποφεύγοντας τα μακροπρόθεσμα σχέδια, γιατί ασχολήθηκε με το μπάσκετ, αλλά και την εμπειρία που έζησε φεύγοντας πολύ μικρός από την Ελλάδα.

Αυτό που ρωτάμε κάθε νέο παιδί που ασχολείται με τον αθλητισμό είναι τι το τράβηξε και ασχολήθηκε με το άθλημα του. Εσένα Χαράλαμπε, τι σε τράβηξε στο μπάσκετ;

«Με επηρέασε η πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και οι θρύλοι που έγραψαν ιστορία, όπως οι Γκάλης, Γιαννάκης και πολλοί άλλοι. Την πορεία αυτή, μου την περιέγραφε ο πατέρας μου και την είχα παρακολουθήσει σε βίντεο».

Από τους προπονητές που συνεργάστηκες στο παρελθόν, ποιος είναι αυτός που σου άφησε το στίγμα του;

«Ο καθένας είχε το δικό του τρόπο δουλειάς και φιλοσοφία. Όλοι μου έδωσαν στοιχεία που με βοήθησαν αφενός να διαμορφώσω το χαρακτήρα μου ώστε να εμπιστεύομαι τους συμπαίκτες μου, αλλά και να σέβομαι τους αντιπάλους μου και αφετέρου να περιορίσω τις αδυναμίες μου μέσα στο παιχνίδι».

2

Από την έως τώρα πορεία σου, βλέπουμε ότι έχεις περάσει από ουκ ολίγες ομάδες. Θα ήθελες να μας πεις ξεχωριστές στιγμές που σου έχουν μείνει από την καθεμία;

«Στην πρώτη μου ομάδα, την Ένωση Αμφιάλης, πήρα τις πρώτες μπασκετικές γνώσεις από έμπειρους προπονητές, οι οποίες θεωρώ ότι ήταν το θεμέλιο πάνω στο οποίο άρχισα να χτίζω. Στη συνέχεια έζησα για δύο χρόνια το μπάσκετ της Κύπρου, ως παίκτης στις ακαδημίες της ΑΕΚ Λάρνακας. Εκεί είχα την τύχη να έχω προπονητή τον άνθρωπο που άλλαξε ριζικά το μπάσκετ στην Κύπρο, όπως ο Γκάλης στην Ελλάδα, τον Αμερικανό Κέβιν Φλόρεντ. Η πορεία μου στις μπασκετικές ακαδημίες έκλεισε στον Ολυμπιακό, όπου είχα την τιμή να αγωνιστώ φορώντας την βαριά φανέλα του “Θρύλου”. Οι συγκινήσεις αμέτρητες, που κορυφώθηκαν με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα Εφήβων της ΕΣΚΑΝΑ 2015-16».

Μία από αυτές είναι και η ΑΕΚ Λάρνακας, στην Κύπρο. Πες μας για την εμπειρία αυτή, πώς είναι ένα νέο παιδί να ζει και να αγωνίζεται μακριά από την πατρίδα του;

«Όλοι με αγκάλιασαν με αγάπη και γνώρισα ανθρώπους που ήθελαν να παραμείνω στην ομάδα, όμως έπρεπε να επιστρέψω στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εκεί αγαπούν το μπάσκετ και προσπαθούν να το ανεβάσουν έχοντας ως πρότυπα κυρίως Έλληνες παίκτες».

2012, κεφάλαιο Ολυμπιακός! Τι σημαίνει για ένα νέο παιδί να φορά την φανέλα ενός τέτοιου σωματείου;

«Η τιμή είναι μεγάλη και συνεπάγεται αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις. Το σωματείο του Ολυμπιακού έχει άψογη οργάνωση και ήμουν ιδιαίτερα τυχερός που μπόρεσα να ενσωματωθώ και να αποκομίσω πολλά οφέλη για την καριέρα μου».

Αλήθεια, στην ηλικία των 14-15 είχες φανταστεί τον εαυτό σου να σηκώνει την κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης, παρέα με τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και τον Βασιλόπουλο;

«Πιστεύω ότι είναι όνειρο κάθε παιδιού που μπαίνει στο γήπεδο και παίζει μπάσκετ».

1

Μιας που μιλήσαμε για αυτούς τους παίκτες, τα παιδικά σου είδωλα ποιοι είναι; (όχι μόνο από το μπάσκετ και όχι μόνο από την Ελλάδα)

«Οι παίκτες που θαυμάζω είναι πολλοί, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Ανάμεσα τους όμως ξεχωρίζω τους Λεμπρόν Τζέιμς, Σπανούλη και Διαμαντίδη».

Βλέπεις να υπάρχει ταλέντο (στο μπάσκετ) στις ηλικίες αυτές;

«Το επίπεδο είναι ήδη υψηλό και συνεχώς ανεβαίνει. Οι Έλληνες αγαπούν το μπάσκετ το οποίο πιστεύω ότι είναι το εθνικό μας σπορ. Σίγουρα ταλέντα θα βγαίνουν συνεχώς».

Εθνικές ομάδες/κλιμάκια: Όνειρο η συμμετοχή με την «μεγάλη» Εθνική;

«Κλήθηκα στα κλιμάκια της Εθνικής Παίδων και Εφήβων. Η προσπάθεια είναι συνεχής και όνειρό μου είναι να καταφέρω κάποια στιγμή να φορέσω τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών, που είναι η κορυφαία διάκριση».

3

Αν έπρεπε να περιγράψεις με μία λέξη/πρόταση το μπάσκετ και όσα έχεις ζήσει αυτά τα 10 χρόνια, ποια θα ήταν;

«Ταξιδι με έντονες συγκινήσεις».

Η επόμενη χρονιά σε βρίσκει μακριά από τον Ολυμπιακό, στον Ιωνικό. Ποια τα πλάνα σου;

«Στόχος μου είναι να παίξω σε ανδρική ομάδα, να βρω χρόνο συμμετοχής και να βελτιώνομαι καθημερινά μέσα από τις προπονήσεις».

5

Παραμένει στο άκρο του μυαλού σου να φορέσεις κάποια στιγμή στο μέλλον τη φανέλα του Ολυμπιακού;

«Προς το παρόν θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την ομάδα που θα αγωνιστώ και νομίζω ότι είναι άκαιρο και επιπόλαιο να κάνω πολύ μακρινά σχέδια».

Παπαγιάννης 13η θέση στο draft του NBA, ενώ πολλοί νέοι ταλαντούχοι Έλληνες (Ντόρσει, Μήτογλου) φοιτούν σε γνωστά και καλά κολλέγια. Θα ήθελες ο Χαράλαμπος να κυνηγήσει το Αμερικανικό όνειρο;

«Δεν είναι στους άμεσους στόχους μου».

Ζωή εκτός μπάσκετ, για έναν νέο 18 χρονών υπάρχει;

«Ένας αθλητής που λατρεύει το μπάσκετ διασκεδάζει και ψυχαγωγείται μέσα απ’ αυτό. Όλες οι υπόλοιπες ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι δευτερεύουσας σημασίας».

Πηγή: sportsonair.gr

Σχετικά νέα

X
Translate »