Εκπαίδευση

Χαμπιαούρης: Υπάρχει πρόβλημα με τη βία στα σχολεία (vid)

Πρόθεση να αντιμετωπίσει τη σχολική παραβατικότητα και τη βία στους σχολικούς χώρους, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, καθώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του SIGMA, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο, γνωστοποιώντας ότι από φέτος τον Σεπτέμβριο αρχίζουν επιμορφωτικά σεμινάρια σε συστηματική βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

«Ναι, υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Πρέπει να δώσουμε λύσεις. Πρέπει να γίνουν, όχι μόνο σεμινάρια μαζικής εικόνας, αλλά και βιωματικά εργαστήρια. Πρέπει όλοι να γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να περιορίσει τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών όσον αφορά στα γνωστικά αντικείμενα και όσον αφορά στα αναλυτικά προγράμματα.

Επισήμανε δε ότι η παραβατικότητα δεν ξεκινάει από το παιδί, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως το κοινωνικό περιβάλλον, η οικογένεια, το περιβάλλον της τάξης, ακόμα και η στάση των εκπαιδευτικών, επηρεάζουν αρνητικά.

Όπως είπε, ο ίδιος έχει μιλήσει για το θέμα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, έχει τείνει χείρα φιλίας και έχει ανοίξει τις πόρτες για όλα τα θέματα, καλώντας σε διάλογο και σε κατάθεση επιχειρημάτων και απόψεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Όσον αφορά στη μείωση της σχολικής ύλης, σύμφωνα με τον Υπουργό αυτή είναι απαραίτητη και θα γίνει, τονίζοντας ότι έχουν ήδη δοθεί ρητές οδηγίες στους επιθεωρητές προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι η μείωση δεν θα είναι εικονική.

«Όταν θα μας παρουσιαστεί το τελικό αποτέλεσμα, θα μπει μια ανεξάρτητη επιτροπή, στη βάση δεικτών επιτυχίας και επάρκειας, για να δούμε πόσο έχει μειωθεί η ύλη και πού», σημείωσε.

Πάντως, ο ίδιος κρατάει «μικρό» καλάθι, διατηρώντας παράλληλα το όραμα και τις προσδοκίες που στηρίζονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας.

Όσον αφορά στα τετράμηνα και τις αντιδράσεις που συναντάει η ρύθμιση, ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε εντελώς αντίθετη θέση επί του θέματος με όσους διαφωνούν, λέγοντας, ωστόσο, ότι όπου πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, αυτές θα συζητηθούν.

«Έχουμε αφουγκραστεί τις ανησυχίες κι έχουμε προσπαθήσει να ετοιμάσουμε μια πρόταση που άπτεται της σύγχρονης παιδαγωγικής. Δεν νομίζω ότι τα σχολεία γίνονται εξεταστικά κέντρα, με την έννοια που το είχαμε στο μυαλό μας. Μιλάμε για αυθεντική μάθηση, για αυθεντικούς λόγους αξιολόγησης, για projects, για μικρές ασκήσεις, για δημιουργικές δραστηριότητες, που θα άπτονται της ευρύτερης έννοιας της αξιολόγησης», σημείωσε.

Όσον αφορά στην άποψη ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της «παραπαιδείας», ο κ. Χαμπιαούρης διαφώνησε, λέγοντας ότι το επίκεντρο είναι το παιδί.

«Ψηφίστηκε μια νομοθεσία και θέλουμε να την αλλάξουμε πριν εφαρμοστεί. Ας την εφαρμόσουμε τον Δεκέμβρη, να δούμε αν υπάρχουν προβλήματα, τι δεν πάει καλά και να προχωρήσουμε. Δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά θα πρέπει να δοκιμαστεί. Υπάρχει καλή θέληση», είπε.

Μιλώντας για τους καταλόγους διορισμών, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι η διαδικασία προχωράει και μέχρι το τέλος του μήνα τα γραπτά θα έχουν διορθωθεί, για να μπορέσει το Υπουργείο να προχωρήσει στην ανάρτηση των καταλόγων.

Επιπλέον, σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται για πολλά χρόνια στο περιθώριο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πεπαλαιωμένο σύστημα αξιολόγησης, υπάρχει ισοπέδωση στην εκπαίδευση για όλους. Με τον τρόπο που δουλεύει τώρα το σύστημα, δεν υπάρχουν κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς και θεωρώ ότι πρέπει να μπούμε άμεσα σε έναν διάλογο για να επιλύσουμε το θέμα. Είναι δύσκολο, όχι εύκολο, αλλά πιστεύω ότι θα βρούμε τις λύσεις.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »