Γενικά

Φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με κατεπείγον νόμο που ψήφισε η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται νέα κατηγορία βιομηχανοποιημένων καπνών, αυτή των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού με φόρο κατανάλωσης 150 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους επί του μείγματος καπνού και νέα κατηγορία με την ονομασία υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 26 υπέρ και 17 εναντίον.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού παρατήρησε ότι, ενώ από τα στοιχεία που κατατέθηκαν με το νομοσχέδιο διαπιστώνεται σταθερή αύξηση στην κατανάλωση των πούρων, εν τούτοις δεν αυξάνεται ο φόρος κατανάλωσης στα πούρα, ενώ επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που, παρόλο που εμπίπτουν σε προϊόντα βλαβερά στην υγεία, βοηθούν ίσως κάποιους να απεξαρτηθούν από το κάπνισμα.

Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι την περασμένη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν επιβάλαμε και δεν πρόκειται να επιβάλουμε νέες φορολογίες, αλλά η Βουλή έχει ενώπιον της νομοσχέδιο για φορολόγηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου δήλωσε ότι θα ψηφίσει αντίθετα με την κοινοβουλευτική του ομάδα και θα ψηφίσει υπέρ της φορολόγησης καθηκόντως, ως ογκολόγος, επειδή, όπως είπε, όλα τα προϊόντα καπνού έχουν μέσα καρκινογόνες ουσίες. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως 1000% να ήταν η αύξηση θα υπερψήφιζε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης παρατήρησε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι μέθοδος για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα.

Ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι μια στενά οικονομίστικη προσέγγιση και ανέφερε πως υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του συμβατικού και πως ο ίδιος με το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθήθηκε για να σταματήσει το κάπνισμα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι πέντε χρόνια μετά την τελευταία αύξηση των φόρων κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων κατατέθηκε νομοσχέδιο για νέα φορολογία. Πρόσθεσε πως η παρατήρηση του είναι η ίδια όπως και προ πενταετίας ότι συνεχίζει να υφίσταται ευνοϊκή φορολογία στα πούρα, παρά την αύξηση της κατανάλωσης.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι οι φόροι θα πρέπει να καταλήγουν σε ειδικό ταμείο για εκστρατείες πρόληψης το καπνίσματος και αντιμετώπιση των συνεπειών του καπνίσματος.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Παύλου παρατήρησε ότι φορολογούνται οι ατμιστές μόνο την ώρα που παρατηρείται πολύ σημαντική αύξηση των καπνιστών πούρων. Πρόσθεσε πως, παρόλο που είναι αμφιλεγόμενες οι συνέπειες της χρήσης θερμαινόμενων τσιγάρων, με το νόμο μεγάλη μερίδα ατμιστών θα διωχθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »