Breaking News

Αναπτυξιακά Έργα

Υπ. Μεταφορών: Το 2017 ολοκληρώνεται η νέα πτέρυγα ΓΝ Λάρνακας

Την εκτίμηση ότι η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο εξάμηνο του 2017, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του εργολάβου, διαφορές που καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθούν.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για επιθεώρηση των εργασιών για τη νέα πτέρυγα του δημόσιου νοσηλευτηρίου, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του «στο έργο της επέκτασης του Νοσοκομείου, ένα έργο που όντως έχει σημειώσει κάποιες καθυστερήσεις, αλλά είναι φανερό ότι προχωρεί».

Πρόσθεσε ότι «είναι γεγονός ότι υπήρχαν κάποιες διαφορές με τον εργολάβο με τις οποίες όμως είμαστε σε συνεννόηση και προσπαθούμε να τις επιλύσουμε, με στόχο να προχωρήσει το έργο για το καλό της πόλης, για το καλό των ασθενών και προς το συμφέρον της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «ο στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν εντός του 2017 σίγουρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Σίγουρα όλοι μας θέλουμε να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό και αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι από δικής μας πλευράς, σαν Υπουργείο και προσωπικά σαν Υπουργός θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι χρειάζεται ώστε να προχωρήσει το έργο επιτέλους».

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς «όλους τους βουλευτές της Λάρνακας που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, δείχνοντας έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης τους».

Σημείωσε ακόμα ότι από την τελευταία φορά που επισκέφθηκε το εργοτάξιο «έχει σημειωθεί πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος και νομίζω είναι εμφανής. Όταν είχε ξεκινήσει το έργο υπήρχαν αντιδράσεις ότι στο χώρο ήταν ένας τεράστιος λάκκος, ενώ τώρα το έργο έχει προχωρήσει και γι’ αυτό θέλω να δώσω συγχαρητήρια τόσο στο Υπουργείο όσο και στον εργολάβο που έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο, παρά τις διαφορές που έχουν».

Κληθείς να αναφέρει το πρόβλημα για το οποίο τις τελευταίες μέρες έχουν σταματήσει οι εργασίες ανέγερσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ο Υπουργός είπε πως «μέσα στα πλαίσια των πολλών έργων που εκτελούνται είναι φυσικό να υπάρχουν και διαφορές μεταξύ του εργοδότη, που σ’ αυτή τη περίπτωση είναι το κράτος, και του εργολάβου. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες επίλυσης αυτών των διαφορών, είμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία και γίνονται εντατικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές». Εξέφρασε την ελπίδα «θα επιλυθούν και αυτή τη φορά οι διαφορές και θα προχωρήσει το έργο».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο οίκος που έχει αναλάβει το έργο είναι από τις πιο μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες της Κύπρου, με πολύ καλή φήμη και είμαι σίγουρος ότι και οι ίδιοι θέλουν να ολοκληρωθεί το έργο».

Ερωτηθείς για τον χρόνο ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας, ο Μάριος Δημητριάδης απάντησε πως «κάποιες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί είναι δικαιολογημένες. Υπάρχει όντως απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα». Σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνούμε πως «όλα αυτά τα θέματα δημιουργήθηκαν μετά τα όσα έγιναν το 2013, όταν έγινε το κούρεμα και υπήρξαν κάποια οικονομικά προβλήματα σε όλους τους εργολάβους και σίγουρα μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων είναι δικαιολογημένο.

Ωστόσο, σημείωσε «το τι είναι δικαιολογημένο και τι είναι αδικαιολόγητο υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τις σεβαστούμε. Σημασία για τον πολίτη στο τέλος της ημέρας έχει να προχωρήσει το έργο και το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί είναι το πρώτο εξάμηνο του 2017».

Κληθείς να αναφέρει εάν είναι εφικτό αυτό το χρονοδιάγραμμα ο Υπουργός είπε πως «εφόσον επιλυθούν οι διαφορές βεβαίως το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Εκεί (είναι) που γίνεται η μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο, τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τον εργολάβο ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι διαφορές, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Λάρνακα».

Είπε ακόμα πως «αυτή την εποχή γίνονται πάρα πολλά έργα στη Λάρνακα, παρά τα όσα ίσως να λέγονται ή την εντύπωση που καμιά φορά καλλιεργείται λανθασμένα”. Ειδικά για τα διάφορα έργα που γίνονται στη Λάρνακα», είπε, έγινε ειδική συνάντηση και παραδέχθηκε πως «κάποια έργα προχωρούν πιο αργά, αλλά σημασία έχει ότι προχωρούμε μπροστά».

Ερωτηθείς για τα ιατρικά μηχανήματα που θα χρησιμοποιούν στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «αυτά είναι θέματα του Υπουργείου Υγείας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο Υγείας «θα φροντίσει ώστε να υπάρχουν τα μηχανήματα και υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων».

Σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης που υπάρχει από την ημέρα έναρξης των εργασιών για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «μελετούμε με σοβαρότητα όλες τις εισηγήσεις που παίρνουμε».

Ανέφερε ωστόσο ότι δεν έχει λάβει καμιά εισήγηση για χρήση μικρών λεωφορείων τα οποία θα μεταφέρουν στο κτίριο του Νοσοκομείου, τους ασθενείς και επισκέπτες του νοσηλευτηρίου από το χώρο στάθμευσης του γηπέδου ΓΣΖ, όπου θα μπορούν να αφήνουν τα αυτοκίνητα τους.

Σε ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας προσβλέπουν οι βουλευτές

Την ικανοποίηση τους για την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριου Δημητριάδη, στο εργοτάξιο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας για εξέταση των προβλημάτων που υπάρχουν, εξέφρασαν σήμερα οι βουλευτές της πόλης, ενώ στις δηλώσεις επισημάνθηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου.

Ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, συνοδευόμενος από τη βουλευτή Αννίτα Δημητρίου χαιρέτησε «την άμεση ανταπόκριση” του Υπουργού Μεταφορών να επισκεφθεί το εργοτάξιο του Νοσοκομείου και να βοηθήσει μαζί με τους βουλευτές της πόλης στην επιτάχυνση των εργασιών για την ανέγερση της νέας πτέρυγας του δημόσιου νοσηλευτηρίου. Ουσιαστικά, δήλωσε, “η νέα πτέρυγα είναι λίγο μεγαλύτερη από το υφιστάμενο Νοσοκομείο και με την ολοκλήρωση της θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς της πόλης και της επαρχίας».

Πρόσθεσε ότι η διακοπή των εργασιών στο εργοτάξιο έγινε λόγω μιας «μικρής διαφοράς μεταξύ εργολάβου και Υπουργείου και μέσα από τις διαδικασίες και έχοντας την καλή θέληση, ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθούν». Υπάρχει, σημείωσε, καθυστέρηση στο έργο που προβλέπεται γύρω στους έξι μήνες και η παράδοση της νέας πτέρυγας θα γίνει το Φθινόπωρο του 2017.

“Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2017 η Λάρνακα να αποκτήσει αυτό που πραγματικά δικαιούται. Είναι ένα έργο για το οποίο το σύνολο των βουλευτών της Λάρνακας έχουν παλέψει και έχει κρατηθεί σε ζωή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είναι προς πίστη όλων γιατί ενωμένοι οι βουλευτές της πόλης μπορούν να κατορθώσουν πάρα πολλά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα του χώρου στάθμευσης στο υφιστάμενο Νοσοκομείο ο κ. Ζαχαρίου απάντησε πως «αυτό έχει συζητηθεί στη Βουλή». Ανέφερε ακόμα ότι το σύνολο των βουλευτών της Λάρνακας θα εγγράψουν στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής εισήγηση «για δωρεάν μεταφορά ασθενών και επισκεπτών του Νοσοκομείου από το χώρο στάθμευσης του γηπέδου ΓΣΖ με μικρά λεωφορεία στο κτίριο του δημόσιου νοσηλευτηρίου. Θεωρώ ότι είναι μια λύση που θα αμβλύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Εξάλλου, ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου συνοδευόμενος από τη βουλευτή Ευανθία Σάββα, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών για την άμεση ανταπόκριση του στην ανάγκη επίσκεψης του στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας, γιατί όπως εξήγησε «όντως εμφανίζονται πάρα πολλές καθυστερήσεις και αποκλίσεις σε σχέση με το αρχικό χρονικό ορίζοντα που είχε καθοριστεί για να παραδοθεί το έργο».

Πρόσθεσε ότι «το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί το Νοσοκομείο Λάρνακας εμφανίζει πάρα πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών”. Ενόψει της συζήτησης που γίνεται για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομειακών μονάδων, θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, εάν η νέα πτέρυγα τελειώσει στην ώρα της, είπε και εξέφρασε την ελπίδα «να μην ισχύσει στη περίπτωση αυτή «το ώδινεν  όρος και έτεκεν μυν», αφού έχουμε μεν ακούσει την ανησυχία του Υπουργού, αλλά δεν έχουμε ακούσει πώς με συγκεκριμένους τρόπους θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες εμφανίζονται».

Σημείωσε ότι «έχουμε απομακρυνθεί από την περίοδο κατά την οποία υπήρχαν τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, οπότε αναμέναμε μέσα από μια ευελιξία, η κρατική μηχανή θα συνεισέφερε προς την κατεύθυνση να τελειώσουν γρήγορα αυτά τα πράγματα».

Για το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης στο Νοσοκομείο, ο κ. Γεωργίου είπε πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή. «Στόχος είναι να υπάρξει μια μεσοπρόθεσμη λύση του προβλήματος, μέσω της στάθμευσης στο γήπεδο ΓΣΖ και τη χρήση μικρών λεωφορείων για μεταφορά των ασθενών και των επισκεπτών στο χώρο του νοσηλευτηρίου», είπε προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ελλοχεύουν κίνδυνοι αλλά επιβάλλονται και πρόστιμα στους πολίτες, σε μια περίοδο κατά την οποία αυτό είναι πάρα πολύ επώδυνο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, συνοδευόμενος από το βουλευτή Χρίστο Ορφανίδη, καλωσόρισε τον Υπουργό Μεταφορών στη πόλη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την τρίτη του επίσκεψη με τους βουλευτές της Λάρνακας στο εργοτάξιο «με στόχο το ταχύτερο δυνατό να αποπερατωθεί η επέκταση του νέου Νοσοκομείου».

Πρόσθεσε ότι «επιτακτικά έχουμε ζητήσει όπως βρεθεί άμεση λύση στη διαφορά που προέκυψε μεταξύ του εργολάβου και του Υπουργείου, γιατί το όφελος είναι μεγάλο για την εξυπηρέτηση των πολιτών της  Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Τα προβλήματα υγείας που υπάρχουν είναι σοβαρά και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση». Σημείωσε ότι η αποπεράτωση της νέας πτέρυγας πρέπει να γίνει μέχρι το Φθινόπωρο του 2017.

Ο κ. Προκοπίου είπε ακόμα ότι με την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλευτικής περιόδου θα εγγράψει εκ νέου το πρόβλημα που υπάρχει με τους χώρους στάθμευσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στην Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής της οποίας ο ίδιος προεδρεύει.

Σημείωσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί και παλαιότερα στην Επιτροπή και «το Υπουργείο Μεταφορών υποσχέθηκε ότι θα έβαζε μικρά λεωφορεία για να μεταφέρουν ασθενείς και επισκέπτες του Νοσοκομείου στο κτίριο του νοσηλευτηρίου από το χώρο στάθμευσης του γηπέδου ΓΣΖ».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »