Αναπτυξιακά Έργα

Υπ. Μεταφορών: Ελπίδα για θετική κατάληξη της προσπάθειας για ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας

Την ελπίδα να καταλήξει θετικά η προσπάθεια για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, εξέφρασε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Βασιλική Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί στη Λάρνακα η δέουσα σημασία που της αξίζει για την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, στο Δημοτικό Μέγαρο, η Υπουργός ανέφερε ότι ένα από τα θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» που συζητήθηκαν ήταν και αυτό του έργου της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας της πόλης.

Πρόσθεσε ότι όντως υπάρχει το θέμα του ορίου για το πλαφόν (900 χιλιάδες τόνοι), ωστόσο «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στα πλαίσια εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο επόμενο στάδιο θα υποβληθούν προσφορές».

Το Υπουργείο, συνέχισε καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρχει ευτυχής κατάληξη σε αυτή τη διαπραγμάτευση και οποιαδήποτε εμπόδια να υπερπηδηθούν, είτε να απαμβλυνθούν.

Σε ερώτηση ποιες ευθύνες θα αναλάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πλαφόν, σε περίπτωση που τιναχθεί στον αέρα η όλη συμφωνία, δεδομένου ότι ο επενδυτής δεν αποδέχεται το πλαφόν, η κ. Αναστασιάδου κάλεσε να «μην προκαταβάλλουμε τα πράγματα» και συνέστησε «να περιμένουμε να δούμε πώς θα καταλήξει η συζήτηση».

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει παράθυρο ελπίδας, είπε ότι «είμαστε σε μια διαδικασία που δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το πώς θα καταλήξει.  Βεβαίως προσδοκούμε να καταλήξει θετικά».

Αναφορικά με τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση η Υπουργός ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για το θέμα του σταθμού μετεπιβίβασης και το θέμα της χρήσης του παλιού αεροδρομίου για το οποίο το Υπουργείο μελετά κάποιες αναπτύξεις ενώ ιδέες έχει και ο Δήμος, όπως είπε.

Σε ερώτηση τι είδους αναπτύξεις μελετά το Υπουργείο Μεταφορών για το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, απάντησε πως γίνεται μελέτη από το Υπουργείο και θα γίνει σχετική ενημέρωση όταν θα έχουμε κάτι συγκεκριμένο.

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, η κ. Αναστασιάδου είπε πως «στόχος είναι να τηρηθούν» και διαβεβαίωσε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια και στόχος μας είναι να δώσουμε στη Λάρνακα τη δέουσα σημασία που της αξίζει για την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών της».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως η σημερινή είναι η τρίτη φορά που έχει προσωπική συνάντηση με την Υπουργό Μεταφορών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της και αυτό, σημείωσε «δείχνει και τη διάθεση και την πρόθεση της για επικοινωνία και συντονισμό με τη Λάρνακα”.

“Έχουμε σημαντικά θέματα που θέλαμε να τονίσουμε στην Υπουργό που άπτονται του μέλλοντος και της ανάπτυξης της Λάρνακας, είναι κάποια γεγονότα που μας έχουν πληγώσει και μας έχουν θυμώσει στη Λάρνακα και απαιτούμε να μην αποτελέσουν εμπόδιο και τροχοπέδη για τη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Έκανε αναφορά στο έργο ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας που συζητείται εδώ και δεκαετίες, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα έντονο αίσθημα στο Λαρνακέα “ότι η πόλη είναι υποβαθμισμένη και δεν παίρνει τη σημασία που παίρνουν άλλες πόλεις”.
“Τονίσαμε στην Υπουργό ότι ως Λαρνακείς δεν θα ανεχτούμε να ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια για λάθη τα οποία δεν οφείλονται σε αντικειμενικούς λόγους”, ανέφερε.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί αυτή η προσπάθεια να ναυαγήσει, γιατί υπάρχει το πλαφόν που είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και τυχόν καθυστερήσεων στη διαδικασία, αφού οι επενδυτές θέτουν θέμα και για την ίδια την διαδικασία.
“Δικαιολογείτο κάποια καθυστέρηση λόγω ορισμένων αλλαγών, ωστόσο ορίστηκαν κάποιες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα που το κράτος, η κυβέρνηση και όλοι οι άλλοι φορείς που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, οφείλουν να τηρήσουν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ναυαγήσει η διαδικασία και λόγω των συνεχών παρατάσεων”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, οι  νέες ημερομηνίες που έχουν οριστεί πρέπει να τηρηθούν και εξήγησε ότι στις 24 Αυγούστου το Υπουργείο Μεταφορών πρέπει να υποβάλει στον επενδυτή την πρόταση του για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας και τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει ο Ισραηλινός επενδυτής να υποβάλει την τελική του πρόταση.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «σημαντικές» τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί και σημείωσε πως «η κυβέρνηση και το κράτος πρέπει να βρουν τους τρόπους να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις. Από την ενημέρωση που έχουμε από τον επενδυτή, είναι σημαντικό να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Δήμος Λάρνακας θα ζητήσει ευθύνες σε περίπτωση που ναυαγήσει η επένδυση, ο κ. Βύρας απάντησε «αυτό είναι το μόνο σίγουρο και αυτό τονίστηκε και στην Υπουργό Μεταφορών”.

“Εμείς δεν θέλουμε να επιρρίψουμε  ευθύνες, αλλά να προλάβουμε ώστε να μη χρειαστεί να καταλογίσουμε ευθύνες, στόχος της σημερινής συνάντησης δεν ήταν να προειδοποιήσουμε αλλά να προλάβουμε. Να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει και εάν θέλει η κυβέρνηση και τη βοήθεια του Δήμου αυτή θα δοθεί προκειμένου να μην φτάσουμε στο θέμα της επίρριψης ευθυνών”, είπε ο κ. Βύρας.

Εξέφρασε τη πεποίθηση ότι η σημερινή συνάντηση «θα βοηθήσει και θα συνεισφέρει να πάει το μήνυμα σε όλους τους αρμόδιους» με τον κάθε ένα να αναλαμβάνει τις ευθύνες του ότι «αυτό το έργο δεν είναι απλώς ακόμα ένα έργο για τη Λάρνακα.  Είναι έργο ζωτικής σημασίας και για την οικονομία αλλά και για τη ψυχολογία του Σκαλιώτη».

Κάλεσε όλους να αναλογιστούν τι θα γίνει «εάν και αυτή τη φορά πούμε στον  Λαρνακέα ότι για διάφορους λόγους έχει αποτύχει το συγκεκριμένο έργο», ενώ σε άλλες πόλεις βλέπει παρόμοια έργα να υλοποιούνται. Αυτό, σημείωσε «θα επιφέρει πλήγμα στη ψυχολογία, στην περηφάνια και στο γόητρο του Σκαλιώτη» προσπαθώντας ακριβώς να δικαιολογήσουμε γιατί δεν πέτυχε η προσπάθεια.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμα ότι «είδαμε τη διάθεση της Υπουργού να βοηθήσει και για τα άλλα θέματα που συζητήσαμε» και σημείωσε πως «αυτό που αναφέραμε είναι ότι πλέον στη Λάρνακα δεν δηλώνουμε χαρούμενοι μετά από συναντήσεις. Θα δηλώνουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι όταν βλέπουμε τα έργα να υλοποιούνται».

Παραδέχθηκε ότι «υπάρχει διάθεση από την Υπουργό» αλλά «δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για αρκετές από τις κρατικές υπηρεσίες» αφού όπως εξήγησε «μόνο προβλήματα βλέπουν στη Λάρνακα και στην ανάπτυξη, γι αυτό και χρειαζόμαστε τις πολιτικές αποφάσεις έτσι ώστε και οι υπηρεσίες να καταλάβουν ότι δεν γίνεται κάτι γιατί δεν γίνεται, αλλά να βρίσκουμε τον τρόπο να γίνεται.  Η Λάρνακα δεν πήρε το κομμάτι που της αναλογεί από την ανάπτυξη και είναι σε ένα κομβικό σημείο».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει ληφθεί υπόσχεση από την Υπουργό Μεταφορών ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αλλάξει κάτι στη συμφωνία για το πλαφόν, ο Δήμαρχος είπε πως «αυτή την υπόσχεση δεν την πήραμε μόνο από την Υπουργό, την πήραμε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψη του πρόσφατα στο Κτήμα Μακένζι. Εμείς αναμένουμε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης από τον ίδιο τον Πρόεδρο και από την κυβέρνηση».

Σχετικά νέα

X
Translate »