Going out

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πας στον Αγρό

Tο κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς δεν είναι τυχαία… ένας “ευλογημένος τόπος”

Ο όμορφος Αγρός βρίσκεται σε ένα υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα στο νότιο τμήμα της κορυφογραμμής Μαδαρής – Παπούτσας, κτισμένος σε επτά λόφους (‘Εφτάλοφη’), οι οποίοι χωρίζονται από τους χειμάρρους Λαμπάδα, Ροδίτη, Κάουρα, Ταλιού, Καλογήρου και Βούρνη.

Σχηματίστηκε, δηλαδή, σε ένα λεκανοπέδιο με εύφορες περιοχές, αφού το χωριό βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο όπου μαζεύονται τα νερά έξι χειμάρρων! Δεν είναι τυχαίο που το θεωρούν “ευλογημένο τόπο”!
Αν είσαι Λευκωσιάτης, μπορείς μέσα σε μόνο 45 λεπτά να βρεθείς Αγρό. Θα ακολουθήσεις το δρόμο προς Παλαιχώρι, και από εκεί ανηφορίζεις για τον Αγρό. Από Λεμεσό, έχεις δύο επιλογές. Είτε θα πας μέσω του κυκλικού κόμβου της Αγίας Φύλας, είτε μέσω αυτού των Πολεμιδιών.

Όταν φτάσεις στο χωριό, τα παραδοσιακά καφενεδάκια αλλά και τα εστιατόρια, που υπάρχουν στο κέντρο, θα σε υποδεχθούν για να σου προσφέρουν παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα, αλλά και μια ζεστή φιλοξενία.
Όλα τα καλά του κόσμου εδώ!

Τα προϊόντα του Αγρού

Λόγω της θέσης του, λόγω του εύφορου εδάφους του και του πολύ καλού κλίματος του, ο Αγρός παράγει πολλά προϊόντα, μοναδικά στην Κύπρο.

Στον Αγρό φτιάχνεται η παραδοσιακή “Ζιβανία Πετράλωνα” (99609716). Εμ, πώς αλλιώς θα ζεσταίνονται το χειμώνα στον Αγρό όταν κάνει κρύο.

Δοκιμάζοντας τα “Σπιτικά γλυκά της Νίκης” (25521400), η οποία φτιάχνει γλυκά του κουταλιού, γλυκό τριαντάφυλλου, μαρμελάδες, αλλά και σουτζιούκο, δε γλείφεις απλά τα δάκτυλά σου, αλλά αγοράζεις και 2-3 μπουκαλάκια από κάθε είδος για να τα απολαύσεις όταν σου πέσει το ζάχαρο!

Ο Αγρός είναι φημισμένος και για τα αλλαντικά του! Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τα αλλαντοπωλεία του Δασκάλου (25522505) και Καφκαλιά (25521426), για να αγοράσεις παραδοσιακά και κρασάτα αλλαντικά (ποσυρτή, λούντζα, λουκάνικα, παστουρμά, τσαμαρέλλα, χοιρομέρι, ζαλατίνα κ.α.) τα οποία βέβαια φτιάχνονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Σήμα κατατεθέν στο χωριό είναι το εργοστάσιο τριαντάφυλλων (25521893). Ο Χριστάκης Τσολάκης με το δικό του εργοστάσιο, σηματοδοτεί τη βιοτεχνία του χωριού. Φτιάχνει μοναδικό ροδόσταγμα, βιολογικό τσάι τριαντάφυλλου, μαρμελάδα Τριανταφύλλου, ροδόξιδο, αρωματικά σαπούνια και αρωματικά κεριά τριανταφύλλου, τα οποία έχουν την μοναδική απόχρωση του ροζ!

Εκτός όμως από τα πιο πάνω εκλεκτά μοναδικά προϊόντα, αξίζει να τσεκάρεις τη δική σου σειρά ομορφιάς από βιολογικά προϊόντα της “Venus Rose”.

Το καλύτερο, σου το άφησα στο τέλος. Σοκολάτες με γεύση τριαντάφυλλου. Σκέτη απόλαυση! Σημείωσε ότι κάθε Μάη γίνεται και το Φεστιβάλ Τριανταφύλλου στον Αγρό.

“Νερό Αγρός … Νερό από ευλογημένο τόπο”
Το νερό στον Αγρό έχει μια εντυπωσιακά καταγεγραμμένη ιστορία 20 αιώνων. Η λέξη Αγρός σημαίνει “προνομιούχος ιδιοκτησία αγροτικού κτήματος”. Τα προνομιούχα αυτά κτήματα της περιοχής του Αγρού είχαν παραχωρηθεί από τον βυζαντινό αυτοκράτορα και ήταν εδώ όπου εγκαταστάθηκαν αργότερα οι Φράγκοι. Η περιοχή ήταν και είναι ξακουστή για τις ανεξάντλητες πηγές καλού νερού, οι οποίες από την αρχαιότητα έως σήμερα δίνουν ζωή, όχι μόνο στο χωριό, αλλά και στη γύρω περιοχή.

Στο χωριό υπάρχει το εργοστάσιο του νερού “Αγρός” το οποίο ανήκει στον Όμιλο Φώτος Φωτιάδης Distributors. Από το 1998 μέχρι και σήμερα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αγρός, φτάνει στα σπίτια μας χωρίς να έχει αγγιχτεί από ανθρώπινα χέρια δίνοντάς σου μια απαλή, τρυφερή, μοναδική απόλαυση και δροσιά. Γιατί όμως η διαφήμισή του αναφέρεται ότι το νερό προέρχεται από ευλογημένο τόπο; Γιατί, οι πηγές του Αγρού, έχουν την ευλογία να μην στερέψουν ποτέ. Ναι, είναι αλήθεια, ακόμα και όταν το νησί πέρασε δύσκολες περιόδους ανομβρίας, οι πηγές του Αγρού δε στέρεψαν ποτέ!

Νερό – πηγή ζωής

Το ήξερες ότι το νερό:
1. Βοηθά στην απώλεια βάρους, αυτό συμβαίνει λόγω του ότι αντικαθιστά ποτά με πολλές θερμίδες ή ζάχαρη, όπως π.χ. αναψυκτικά, αλκοόλ, χυμοί, αφού αυτό έχει μηδενική θερμιδική αξία.

2. Είναι ευεργετικό για την καρδιά. Αμερικανική μελέτη που διήρκησε 6 χρόνια, έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι όσοι έπιναν πάνω από 5 ποτήρια νερό την ημέρα είχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δυο ποτήρια νερό.

3. Αποτελεί πηγή ενέργειας.

4. Καθαρίζει τον οργανισμό από τις διάφορες τοξίνες.

5. Βοηθά ευεργετικά στην δραστηριότητα. Η άσκηση προϋποθέτει αρκετό νερό, πριν κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν.

6. Βοηθάει ευεργετικά στις ανεπιθύμητες εκδηλώσεις του πεπτικού, πχ. κακή χώνεψη, δυσκοιλιότητα (σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες) κλπ.

7. Είναι ωφέλιμο, για το δέρμα. Δίνει λάμψη και καθαρότητα.

8. Είναι, επίσης, θεραπευτικό και για τον πονοκέφαλο. Ένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι και ο πονοκέφαλος.

Μονοπάτια της φύσης

Εάν αγαπάς τη φύση τότε δεν μπορείς να μην περάσεις μια βόλτα από τα μοναδικά μονοπάτια της περιοχής.

Μονοπάτι Αγρός – Μαδαρή
Εκτιμώμενη διάρκεια 3 ώρες, διανύοντας απόσταση 3 χιλιομέτρων

Μονοπάτι Λαγουδερά – Αγρός
Εκτιμώμενη διάρκεια 2μιση ώρες, διανύοντας απόσταση 6 χιλιομέτρων

Μονοπάτι Αγρός – Κάτω Μύλος
Εκτιμώμενη διάρκεια 2 ώρες, διανύοντας απόσταση 6 χιλιομέτρων

Πού θα φας;;;;;

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο timeoutcyprus.com 

time out

Σχετικά νέα

X
Translate »