Υγεία

Υγεία: Νέες δράσεις το 2018 για τις λίστες αναμονής

Η μείωση των λιστών αναμονής στα Νοσοκομεία και βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών αποτέλεσε βασικό κορμό του απολογισμού έργου του Υπουργείου Υγείας.

Παρουσιάζοντας το έργο του Υπουργείου Υγείας τα τελευταίας τρία χρόνια, η Γενική Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη επικεντρώθηκε στα μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας με έμφαση στην μείωση των λιστών αναμονής.

Η μείωση επιτεύχθηκε με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού. Μόνο τον 12 μήνα του 2016, οπότε και εφαρμόστηκε το σύστημα καταγράφτηκαν 11239 παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 271 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με υπερωριακή απασχόληση.

Από την 1η Ιανουρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2017 καταγράφηκαν 17198 παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και 3373 περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με υπερωριακή απασχόληση στον δημόσιο σύνολο 20,571 περιστατικά.

Η κυρία Γιαννάκη αναφέρθηκε και στο σχέδιο παροχής οικονομική αρωγής προς τους ασθενείς με την διαδικασία κουπονιού αλλα και στα μέτρα που λήφθηκαν για διαφανείς διαδικασίες και μείωση του κόστους αγοράς υπηρεσιών. Τα στοιχεία για τις χρονιές 2015, 2016 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 καταδεικνύουν πως στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη έχουν αποσταλεί συνολικά 3270 ασθενείς με κύρια χώρα την Ελλαδα. Επίσης 76 περιστατικά διακομίστηκαν αεροπορικώς στο εξωτερικό για άμεση ιατρική βοήθεια .

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου ανέφερε πως όλα τα μέτρα που είχαν πάντα στόχο το καλό του ασθενή έγιναν και με μειωμένες δαπάνες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους: “Από την σύγκριση των δαπανών από το 2010 μέχρι το 2016 φαινεται ότι το 2015 και 2016, ενω αυξήθηκε ο αριθμός των επιδοτούμενων με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου παροχής οικονομικής αρωγής έχουν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες πέραν του 55%”.

Όλες οι ενέργειες για μείωση των λιστών αναμονής και τα δυο προγράμματα θα ανανεωθούν και για την νέα χρονιά ενώ και αρχές του χρόνου θα ανακοινωθούν και νέες δράσεις.

Πηγή: ant1iwo.com

Σχετικά νέα

X
Translate »