Όμορφα της Πόλης

Το City of Larnaka σας παρουσιάζει το 2ο μέρος για τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη μας το 2017

Της Νίκης Μιχαήλ

Τα μεγάλα συμβάντα για την Λάρνακα δεν φαίνεται να σταματούν στην 1η μας ανασκόπηση ,  καθώς όπως σας είχαμε υποσχεθεί αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια σειρά από γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη μας και έφεραν μαζί τους αξιοσημείωτες αλλαγές κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε το 2ο μέρος της ανασκόπησης μας το οποίο αποτελείται από 10 ακόμη σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στη Λάρνακα για το 2017 και τα οποία φαίνεται να επηρέασαν την πόλη μας προς το θετικό , αφού τα συγκεκριμένα αφορούν κυρίως τομείς όπως ο τουρισμός , η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, επιχειρηματικότητα αλλά και η προβολή της πόλης μας διεθνώς.

Μετακίνηση των γηπέδων τένις για ανάδειξη αρχαίου λιμανιού

Ο Δήμαρχος σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων,  πέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο την εξασφάλιση κονδυλίου για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της πόλης, καθώς Yπουργείο μεταφορών και Yπουργείο παιδείας αποφάσισαν να διαθέσουν κονδύλι ύψους 900 χιλιάδων ευρώ για τις εν λόγω εργασίες.

Το κόστος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης Αντρέα Βύρα, ανέρχεται γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνεται η μετακίνηση των γηπέδων, αλλά και ένα μέρος αυτού για την τοπιοτέχνηση της περιοχής.

Άνοιγμα νέων Boutique Hotel

Έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις πολλών επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της πόλης, καθώς άνοιξαν εντός του 2017 με νέο αέρα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Βρίσκονται στη καρδιά της πόλης μας και η εμφάνιση τους κάνει φανερό ότι η Λάρνακα έχει αρχίσει να αλλάζει, να αποκτά  δηλαδή προσεγμένο στυλ, αλλά και κτήρια με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ονομαστικά σας παρουσιάζουμε:

Edem En Suites

Art and Wıne

QCC Resıdence

Qbic City Hotel

Mikes Kanarium Boutique Hotel, το οποίο ανακαινίστηκε Απρίλιο του 2107

Απόφαση για τη δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ο Δήμος, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Γαλάζια Οικονομία για το νησί, έχει υιοθετήσει μια σειρά δράσεων οι οποίες εμπίπτουν στη στρατηγική «Λάρνακα, Γαλάζια Πόλη», προκειμένου να εκπληρώσει τη μετατροπή της πόλης και ευρύτερα του κόλπου Λάρνακας, σε Περιφερειακό Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο της Γαλάζιας Οικονομίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση της «Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής» της Ε.Ε.

Στις  4 Οκτωμβρίου 2017 ξεκίνησαν στην αίθουσα της Συγκλήτου, στην Πανεπιστημιούπολη,  οι εργασίες  της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής  για την ίδρυση της Σχολής Επιστημών  της Θάλασσας που θα εδρεύει στη Λάρνακα. Εκτιμάται, ότι από τον Μάιο 2018, 15 περίπου Μεταπτυχιακοί θα ξεκινήσουν την φοίτηση τους στον Τομέα, αυτό σε προσωρινές εγκαταστάσεις που θα εξεύρει ο Δήμος Λάρνακας, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της λειτουργίας της Σχολής.

 

Αγορά σκάφους Ελπίδα που θα αποτελέσει το νέο τεχνητό ύφαλο της Λάρνακας

Μετά από σειρά εντατικών και συντονισµένων προσπαθειών, κατέστη δυνατή η αγορά σκάφους, κατάλληλου ώστε ν’ αποτελέσει τον νέο τεχνητό ύφαλο της Λάρνακας. Πρόκειται για το πλοίο με την ονομασία Ελπίδα -Βόλος, το οποίο αγοράστηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας για να ποντιστεί και να αποτελέσει τον νέο ύφαλο στον κόλπο της Λάρνακας.

Το πλοίο ξεκίνησε στις 3 Οκτωμβρίου 2017 από το Λιμάνι των Αντικύρων, που είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του Νομού Βοιωτίας και παραμένει στο Ζύγι, μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ώστε να αφαιρεθούν οι μηχανές και οι ρύποι όπως καύσιμα, μηχανέλαια και άλλες τοξικές ουσίες, και να είναι κατάλληλο και έτοιμο για πόντιση.

Η Ελπίδα, ο νέος τεχνητός ύφαλος της Λάρνακας, μαζί με το παγκοσμίου φήμης ναυάγιο «Ζηνοβία» εκτιμάται ότι θα εδραιώσουν γερά τη Λάρνακα στον διεθνή τουριστικό χάρτη των καταδυτικών προορισμών.

Πρόγραμμα Youth Makerspace , υπογραφή συμφωνίας Δήμου Λάρνακας και Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Στις 19 Οκτωμβρίου 2017 ο Δήμος Λάρνακας και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου υπέγραψαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συμφωνία για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού προγράμματος με την ονομασία Youth Makerspace.

Πρόκειται για έναν χώρο, που πρώτη φορά δημιουργείται στην Κύπρο και είναι εμπνευσμένος από αντίστοιχους χώρους σε Ευρώπη και Αμερική. Ο εν λόγω χώρος, έχει ως στόχο την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας δίνοντας στους νέους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, αλλά και όλης της Κύπρου, πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό για την ανάπτυξη και υλοποίηση πρωτότυπων επιχειρηματικών ιδεών.

ΑΕΚ πρωταθλήτρια μπάσκετ

Στην ΑΕΚ κατέληξε ο πρώτος τίτλος της χρονιάς που μας πέρασε στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών. Η ομάδα της Λάρνακας επικράτησε του Κεραυνού στο «Ελευθερία» με 79-78 και κατέκτησε το σούπερ καπ.

Η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα και προηγήθηκε 9-0, ωστόσο σταδιακά ο Κεραυνός ανέβαζε στροφές και μείωσε στον πόντο με την ολοκλήρωση του 1ου δεκαλέπτου.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, ο Κεραυνός με τρίποντο 26 δευτερόλεπτα πριν το τέλος πέρασε μπροστά με 78-77, η ΑΕΚ απάντησε με δίποντο και κέρδισε με 79-78.

Μιχάλης Μανώλη παγκόσμιος πρωταθλητής MUAI THAI

O κορυφαίος Κύπριος μαχητής του Muay Thai Μιχάλης Μανώλη το προηγούμενο διάστημα έχει καταφέρει να σηκώσει ψηλά την Κυπριακή σημαία με τις μάχες του στο εξωτερικό.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του δεν είναι άλλη παρά oi κατάκτησεις τίτλων στην WMC I-1.

Ο Μιχάλης τα έχει καταφέρει δύο φορές εκεί και μπορείτε να τον δείτε στις επίσημες λίστες παρακάτω στις κατηγορίες πρωταθλητών :

WMC I-1 Super Fight Champions

WMC I-1 Global Champions

Δημιουργία Q CITY CENTER

Tο Q City Center το νέο hot spot της πόλης μας, έχει φέρει έναν αλλιώτικο αέρα στο εμπορικό κέντρο, που θυμίζει πόλεις του εξωτερικού και εντυπωσιάζει καθημερινά όλους όσους το  επισκέπτονται. Μια στοά της πόλης που κάποτε δεν είχε καθόλου ταυτότητα μετατράπηκε σε μια όμορφη γειτονιά μιας άλλης εποχής.

Το έργο εξαρχής φαινόταν ότι θα προσελκύσει κόσμο ,καθώς παρουσιάζει ένα άνετο και ήρεμο σκηνικό για το καθένα που επιθυμεί να το επισκεφθεί για να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί , αφού η περιοχή είναι άκρως ιδανική για να την επιλέξει κανείς για καφέ, για φαγητό ή ακόμη και για ψώνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αναμφίβολα το Q City Center έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο με την έναρξη της λειτουργίας του , καθώς έχει τονώσει το κέντρο της πόλης ακόμη παραπάνω, αποτελώντας  μια νέα επιλογή για ψώνια , καφέ , φαγητό και για  όμορφες χαλαρές στιγμές που μπορεί να περάσει κανείς εκεί.

Κατεδάφιση ΚΙΤΙΟΝ

Στην ιστορία πέρασε από το πρώην ξενοδοχείο ΚΙΤΙΟΝ απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Το πάλε ποτέ άψυχο κτίριο κατεδαφίστηκε και μαζί του πήρε τις αναμνήσεις όσων έτυχε να εργαστούν εκεί. Ένα κτίριο με τη δική του ιστορία αφού στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φιλοξένησε στα δωμάτιά τους αφιλοκερδώς πολλές οικογένειες Ελληνοκύπριων προσφύγων, ενώ λειτούργησε ως ξενοδοχείο το 1978. Απρίλιος 2017

Το ξενοδοχείο σταμάτησε τη λειτουργία του πριν περίπου 5 χρόνια και εκ τότε αποτελούσε μια μεγάλη αρνητική εικόνα στο κέντρο της πόλης. Τη λύση ήρθε να δώσει η εταιρεία Quality Group Developments η οποία μέσω Κινέζικων επενδυτικών ταμείων αγόρασε το ακίνητο με σκοπό να το ανεγείρει στη θέση του 24όροφο πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων.

Εγκαίνια γραφείου εμπορικού επιμελητηρίου Λιβάνου

Μετά την επίσημη επίσκεψη που είχε ο Δήμαρχος μας στο Λίβανο τον περασμένο Μαϊο, όπου παρουσίασε την πόλη μας σε επιχειρηματικό forum σαν επενδυτικό προορισμό έγινε το πρώτο θετικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Λάρνακας και του επιχειρηματικού κόσμου του Λιβάνου.

Συγκεκριμένα, μετά από μια πολύμηνη προσπάθεια του συμπολίτη μας επιχειρηματία κ. Λούη Δημητρίου έγινε κατορθωτή η κάθοδος του Επιμελητήριο του Λιβάνου με δημιουργία γραφείου στην πόλη μας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την τοπική επιχειρηματικότητα, καθώς στόχος της όλης ενέργειας είναι να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ Λιβανέζων επιχειρηματιών και της Λάρνακας, πόλη την οποία δείχνουν να αγαπούν και να εκτιμούν ιδιαίτερα.

Τα επίσημα τα εγκαίνια του γραφείου πραγματοποιήθηκαν στις 29 Σπτεβρίου 2017, παρόντος αρκετών επιχειρηματιών από το Λίβανο και τοπικών επιχειρηματιών, καθώς επίσης και του Δημάρχου κ. Ανδρέα Βύρα.

Βέβαια εμείς ελπίζουμε πως το 2018 θα φέρει ακόμη περισσότερες θετικές εξελίξεις και αλλαγές σαν και αυτές στην πόλη μας, όμως η ανασκόπηση και έρευνα μας δεν τελειώνει μέχρι εδώ καθώς έπονται και άλλα σημαντικά γεγονότα τα οποία θα σας παρουσιάσουμε στο 3 μέρος που ακολουθεί.

Επιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος)

Σχετικά νέα

X
Translate »