Breaking News

Γενικά

Το Υπουργείο Οικονομικών τινάζει στον αέρα τη συμφωνία στους δήμους

Οι συντεχνίες προειδοποιούν για ανατροπή της εργατικής ειρήνης

Το Υπουργείο Οικονομικών τινάζει στον αέρα τη συμφωνία μεταξύ της Ένωσης Δήμων και των συντεχνιών, σχετικά με την επέκταση του ενιαίου κρατικού μισθολογίου/διαζευκτικών προσόντων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η επέκταση του ενιαίου κρατικού μισθολογίου/διαζευκτικών προσόντων (αφορά κατόχους διπλωμάτων) συμφωνήθηκε από το 2002, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ των εργαζομένων, δεδομένου ότι η πιο πάνω πρόνοια εφαρμόζεται στη δημόσια υπηρεσία εδώ και χρόνια. Μάλιστα η συμφωνία επικυρώθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2005.

Σε πολλούς ημικρατικούς οργανισμούς η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή εδώ και χρόνια. Ωστόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι διαβουλεύσεις έμειναν στη μέση, λόγω της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε να εκδηλώνεται από το 2008.

Πρόσφατα η Ένωση Δήμων και οι συντεχνίες κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την επέκταση του ενιαίου κρατικού μισθολογίου/διαζευκτικών προσόντων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα η συμφωνία επικυρώθηκε και από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έδωσε τη συγκατάθεσή του, ενώ περιλήφθηκε σχετική πρόνοια στις συλλογικές συμβάσεις (εφαρμογή ενιαίου κρατικού μισθολογίου) αλλά και στην πρόσφατη παγκύπρια συλλογική συμφωνία που υπογράφτηκε αρχές Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΟΗΟ ΣΕΚ με χθεσινή ανακοίνωσή τους, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) του Υπουργείου Οικονομικών δεν ενέκρινε την πιο πάνω αναβάθμιση, αλλά αντίθετα ζήτησε όπως το θέμα των διαζευκτικών προσόντων στους δήμους εξεταστεί σε γενικότερο πλαίσιο στο μέλλον και εκτός των προϋπολογισμών των δήμων για το 2018. Το θέμα επηρεάζει περίπου 80 άτομα τα οποία εργάζονται ως υγειονομικοί λειτουργοί, λογιστικοί λειτουργοί και τεχνικοί σε δήμους.

Οι συντεχνίες καταγγέλλουν ότι η θέση του ΤΔΔΠ συνιστά κατάφωρη παρέμβαση στην εφαρμογή πρόνοιας συλλογικών συμβάσεων με τους δήμους, στη βάση απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνο γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, οι συντεχνίες υποδεικνύουν ότι η θέση του ΤΔΔΠ αλλοιώνει το συμφωνημένο καθεστώς των όρων εργοδότησης των δημοτικών υπαλλήλων που είναι η ταύτιση με τη δημόσια υπηρεσία και προειδοποιούν ότι «θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες αν επικρατήσει αυτή η διαφοροποίηση». Προειδοποίηση για ανατροπή της εργατικής ειρήνης

Οι συντεχνίες καλούν το Υπουργείο Οικονομικών και το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα να ανακαλέσουν άμεσα την αρνητική τους θέση και να βοηθήσουν για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, «προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή αναταραχή και ανατροπή της εργατικής ειρήνης στους δήμους».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει προσφύγει ήδη στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, κηρύσσοντας εργατική διαφορά και αναμένει τον καθορισμό συνάντησης.

Πηγή: dialogos.com

Σχετικά νέα

X
Translate »