Γενικά

Το Τζαμί των γάτων στην Λάρνακα που έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης (φωτογραφίες)

Μια μεγάλη αποικία γάτων δημιουργήθηκε στην πόλη με τον πληθυσμό τους να αυξάνεται ραγδαία – Η μεγαλύτερη αποικία αριθμεί περισσότερες από 300 γάτες
επιμέλεια: Τάσος Άνασταση

Σύμφωνα με την ιστορία, η Αγία Ελένη, ερχόμενη από τους Αγίους Τόπους, εκεί όπου εντόπισε το τίμιο ξύλο στο οποίο σταυρώθηκε ο Χρηστός και μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, έκανε μια στάση στην Κύπρο δίνοντας την εντολή να χτιστεί η μονή Σταυροβουνίου στο ομώνυμο βουνό, εκεί όπου άφησε και κομμάτι από το τίμιο ξύλο.

Ωστόσο μια άλλη ιστορία της επίσκεψης της Αγίας στο νησί είναι πιο γνωστή από αυτήν.

Σύμφωνα με μία από τις διάφορες παραλλαγές που κυκλοφορούν, την περίοδο εκείνη η Κύπρος υπέφερε από φοβερή ανομβρία και ξηρασία με αποτέλεσμα τα φίδια να πολλαπλασιαστούν επικίνδυνα στο νησί. Η Αγία έγινε μάρτυρας αυτής της κατάστασης όταν επισκέφτηκε το νησί.

Ο ιστορικός Stephen Lusignan αναφέρει, πως όταν έφυγε η Αγία, ο γιος της Κωνσταντίνος έστειλε τον Καλόκαιρο ως διοικητή στην Κύπρο με ένα πλοίο φορτωμένο γάτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έτσι οι γάτες ελευθερώθηκαν σε μοναστήρια της Κύπρου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φίδια και να προφυλάξουν τους μοναχούς.

Έτσι οι γάτες ταυτίστηκαν με τα μοναστήρια και αύξησαν τον πληθυσμό τους κάτω από τη προστασία της…Αγίας.

1500 χρόνια μετά και την ιστορία να περνά στη σφαίρα του μύθου, μια νεα γατούπολη δημιουργήθηκε σε έναν άλλο ιερό χώρο στη σκιά του Σταυροβουνίου, εκεί όπου βρίσκεται το τέμενος Χαλά Σουλτάν.

Η μικρή αποικία που πριν μερικά χρόνια αριθμούσε μερικά μέλη, έφτασε στο σημείο να αριθμεί σήμερα περισσότερα από 300 ζώα.

Οι γάτες βρήκαν καταφύγιο στο ήρεμο και μακριά από πολιτισμό, χώρο του Χαλά Σουλτάν Τεκέ στην Αλυκή με το περιβάλλον να ευνοεί τις συνθήκες αναπαραγωγής τους και αναπαράγονται με πολύ γοργούς ρυθμούς.

Ο μικρός πληθυσμός βρήκε αρχικά καταφύγιο στο τζαμί εκεί όπου οι διαχειριστές του τζαμιού φρόντιζαν και τάιζαν τις γάτες.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου

Πηγή: offsite.com

Σχετικά νέα

X
Translate »