Οικονομία

Το πλαφόν απειλεί το λιμάνι Λάρνακας – Φορείς και βουλευτές πρέπει να αντιδράσουν

Καθοριστικές ή ακόμα και κρίσιμες θα είναι οι επόμενες λίγες εβδομάδες όσον αφορά στο οικονομικό μέλλον του λιμανιού Λάρνακας και κατ’ επέκταση της ίδιας της πόλης. Μιλώντας στον «Φ», ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις με τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον χώρο, βρίσκονται πλέον σε ώριμο και καθοριστικό σημείο. Και σύντομα οι επενδυτές (μάλλον εντός του Ιουλίου) θα υποβάλουν τις τελικές τους θέσεις και προτάσεις προς την Κυβέρνηση.

Ωστόσο, τόνισε ο κ. Βύρας, παραμένει στο προσκήνιο ένας βασικός όρος που θέτουν οι Ισραηλινοί, ώστε να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνίας με την Κυβέρνηση. Πρόκειται για τον όρο από κυβερνητικής πλευράς, όπως η εμπορική χρήση και δραστηριότητα του λιμανιού Λάρνακας, δηλαδή το ετήσιο διεξαγόμενο εμπόριο, δεν ξεπερνά τους 900.000 τόνους. Πρόκειται, εξήγησε ο δήμαρχος Λάρνακας, για όρο που έθεσε η ξένη εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι Λεμεσού, και τον οποίο αποδέχθηκε στη μεταξύ τους συμφωνία η Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Να απομακρυνθούν οι δεξαμενές υγραερίου από Λιμάνι Λάρνακας»

Η συμφωνία αυτή, συνέχισε ο κ. Βύρας, δημιουργεί αυτή τη στιγμή πρόβλημα στην περίπτωση του λιμανιού της Λάρνακας και της προοπτικής για επένδυση, από πλευράς των Ισραηλινών. Καθώς, η πλευρά του επενδυτή ξεκαθαρίζει σαφώς και το έχει ήδη διαμηνύσει και προς τον δήμο της Λάρνακας, πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εφαρμογή «κορυφής» (πλαφόν), όσο αφορά στην επιτρεπτή σε αυτή διεξαγωγή εμπορίου από το λιμάνι της Λάρνακας. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ακόμα ο δήμαρχος Λάρνακας, οι Ισραηλινοί φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν συμφωνία με την Κυβέρνηση και θα αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για εκμετάλλευση του λιμανιού της Λάρνακας.

Εκφράζοντας την αγωνία του για την τροπή που προσλαμβάνει πλέον το ζήτημα, ο κ. Βύρας απηύθυνε έκκληση προς την κυβερνητική πλευρά για να εξευρεθεί ένας τρόπος άρσης του προβλήματος που αφορά στο «πλαφόν» στη διεξαγωγή εμπορίου από το λιμάνι της Λάρνακας, ώστε, όπως τόνισε, «να μην χαθεί μια ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για το οικονομικό μέλλον της πόλης, αλλά και όλης της επαρχίας Λάρνακας».

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμαρχος αναμένεται να αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας και άλλους φορείς της πόλης, ώστε τα πιο πάνω μηνύματα και κυρίως της ανάγκης να μην χαθεί η ευκαιρία ανάληψης του λιμανιού της Λάρνακας από ξένους επενδυτές, να φτάσουν όσον το δυνατό πιο ξεκάθαρα προς την κυβερνητική πλευρά.

Εκδηλώσεις για πετρελαιοδεξαμενές

Οι δημότες Λάρνακας θα έχουν την ευκαιρία έμπρακτα να δείξουν ότι στηρίζουν τις ενέργειες του δημοτικού τους συμβουλίου και μαζί με τον λαό του γειτονικού δήμου Λειβαδιών, αξιώνουν πλέον από την Κυβέρνηση πρακτικά μέτρα και πολιτικές για μετακίνηση των πρώην πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων υγραερίου.

Με αυτό τον τρόπο, σχολίασε ο δήμαρχος Λάρνακας, αξιοποιούν τον οργασμό που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Λάρνακας, καθώς την Τετάρτη 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή των πρώην πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πορείες διαμαρτυρίας που θα αρχίσουν στις 7:00 το βράδυ. Η μια από τον κυκλικό κόμβο στο λιμάνι Λάρνακας με κατεύθυνση τις εγκαταστάσεις.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων και οι δημότες της πόλης.

Στην άλλη πορεία θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο, οι κάτοικοι Λειβαδιών και κάτοικοι αρκετών Κοκκινοχωριών που χρησιμοποιούν καθημερινά τον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας και περνούν από τις εγκαταστάσεις.

Η πορεία αυτή θα αρχίσει από την περιοχή του κυκλικού κόμβου Λειβαδιών και οι δύο πορείες κάποια στιγμή θα συναντηθούν, όπου θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους δύο δημάρχους.

Ήδη, οι διοργανωτές ενημέρωσαν την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας ότι η διεξαγωγή των δύο πορειών εξυπακούει ότι για μερικές ώρες θα εφαρμοσθεί αποκλεισμός της περιοχής και ως εκ τούτου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα παραπομπής της τροχαίας κίνησης από άλλες οδούς.

«Τόσο ο δήμαρχος Λειβαδιών, Μάριος Αρμένης, όσο και εγώ και τα δημοτικά μας συμβούλια, μαζί με τον κόσμο της Λάρνακας και των Λειβαδιών, θα στείλουμε το μήνυμα ότι ώς εδώ ήταν. Θέλουμε πλέον πράξεις για να φύγουν αυτές οι εγκαταστάσεις και όχι άλλα λόγια», είπε ακόμη ο κ. Βύρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ και λίγες μέρες τόσο στη Λάρνακα, όσο και στα Λειβάδια, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων ενημερώνουν επίσημα τους δύο δήμους ότι έχουν καλέσει τα μέλη τους να συμμετάσχουν μαζικά στις πορείες διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Κάλεσμα ΑΚΕΛ για συμμετοχή στην πορεία

Εξάλλου, με χθεσινή ανακοίνωση η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας αναφέρει ότι απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην Πορεία Διαμαρτυρίας, που οργανώνουν οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών την Τετάρτη 20/6/2018 και ώρα 7:00 μ.μ.

«Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών υγραερίου, είναι πάγιο αίτημα των Λαρνακέων. Η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών είναι υπόθεση όλων», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Σχετικά νέα

X
Translate »