Εκπαίδευση

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάρων πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σχολείο πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το Περιφερειακό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάρων.

Σε γραπτή ανακοίνωση του σχολείου αναφέρεται ότι «μετά τη περσινή επιτυχία, το Λύκειο Λευκάρων συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU Ambassadors, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στα Λεύκαρα μαζί με άλλα 19 Λύκεια απ’ όλη την Κύπρο. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με την Ευρώπη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αξίες, αλλά και η δημιουργία μιας βάσης για την κατανόηση των δικαιωμάτων – υποχρεώσεών μας ως Ευρωπαίοι πολίτες».

Το φετινό μας σύνθημα, συνεχίζει η ανακοίνωση «είναι «Πειραματίζομαι και μαθαίνω. Ζω και κάνω την παρουσία μου αισθητή» και στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας όλες μας οι δράσεις έχουν χαρακτήρα βιωματικό. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αποδοχής και ενσωμάτωσης προσφύγων σε μια Ευρώπη που οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, βασιζόμενη στις αξίες που στηρίζουν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα».

Σημειώνεται πως «αρχικά, η ενασχόλησή μας με τις έξι θεματικές ενότητες του προγράμματος βασίστηκε στη διαδραστικότητα με τη μορφή παιγνιδιού, στην προσομοίωση με παιχνίδι ρόλων, στη μετάδοση γνώσης μέσα από διαλογικές συζητήσεις (debates) σε καίρια θέματα, στην ενημέρωση μέσα από συνεντεύξεις, αποφεύγοντας την μετωπικότητα και τη στεγνή πληροφορία. Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε δόκιμοι πρεσβευτές μαζί με τους πέντε βοηθούς τους εργάστηκαν με ζήλο και ενθουσιασμό και με τη βοήθεια των καθηγητριών τους κατάφεραν και στις πέντε δράσεις να μεταφέρουν γνώσεις, να προβληματίσουν, να ενεργοποιήσουν και πάνω από όλα να κερδίσουν το ενδιαφέρον των συμμαθητών τους και των υπόλοιπων παρευρισκόμενων στα εργαστήρια που ετοίμασαν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η σχολική κοινότητα, μέλη του Συνδέσμου Γονέων, της Σχολικής Εφορείας και της Δημοτικής αρχής, επιθεωρήτριες Μέσης Εκπαίδευσης, Βουλευτές, μέλη του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Κύπρο και άλλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες απέκτησαν γνώσεις για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατανόησαν παίζοντας τις ευρωπαϊκές αξίες που πρέπει να διέπουν τον κάθε πολίτη, για να πετύχουμε – με αλληλοσεβασμό – ποιότητα ζωής, έμαθαν την αξία που έχει η φωνή τους και η ψήφος τους στην Ευρώπη, έδωσαν την ψήφο τους  ασκώντας το δικαίωμά τους ως ενεργοί πολίτες, εφαρμόζοντας τον θεσμό της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών και υποδύθηκαν ρόλους ως ευρωβουλευτές του ευρωκοινοβουλίου και εικονικά, ψήφισαν νομοσχέδια».

Μεταξύ των δράσεων που διοργανώθηκαν ήταν «σύντομο δρώμενο στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, βασισμένο σε διαχρονικά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, μέσα από τα οποία οι καβαφικές αξίες όπως ο αγώνας, η αξιοπρέπεια, η στωικότητα και η εμμονή στους στόχους έδειξαν τον δρόμο στους μαθητές μας για τη συνέχεια. Επίσης θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με μαθητές άλλων σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και θα συμμετέχουμε στο πανηγυράκι του Ερυθρού Σταυρού που θα γίνει στη Λάρνακα στο τέλος του χρόνου».

Οι δράσεις αυτές «θα συνεχιστούν με ψήσιμο σε παραδοσιακό φούρνο ψωμιού από διάφορες χώρες, στο πλαίσιο των Ομίλων του σχολείου και θα αποκορυφωθούν με  τον εορτασμό της μέρας της Ευρώπης, την 1η Μαρτίου 2018. Ο εορτασμός θα γίνει υπό τη μορφή ταξιδιού που θα μας μεταφέρει σε εμπόλεμες χώρες, σε χώρες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη και στις προσπάθειες ενσωμάτωσης των προσφύγων, αναδεικνύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες».

Στην ανακοίνωση του το Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάρων εκφράζει «ευχαριστίες στους εμπνευστές και διοργανωτές του Προγράμματος EU Ambassadors για την ευκαιρία που μας έδωσαν να ζήσουμε αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »