Γενικά

Το μάθημα της γυμναστικής στα Δημοτικά: Γήπεδα από άσφαλτο, δάσκαλοι-γυμναστές

 

Μια τεράστια συζήτηση τόσο για την κατάσταση των Νοσοκομείων και τα ενδεχόμενα λάθη – παραλείψεις των γιατρών, αλλά και την κατάσταση στα σχολεία και ειδικά στους χώρους αθλοπαιδιών, άνοιξε ο αδόκητος χαμός τους 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή μετά από τραυματισμό του την ώρα που έπαιζε μπάσκετ στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού.

Για την κατάσταση των Νοσοκομείων έχουν χυθεί τόνοι μελάνι τις τελευταίες μέρες με τη Συντεχνία των ιατρών να βρίσκεται στα μαχαίρια με το Υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση ωστόσο στα σχολεία παραμένει ίδια εδώ και χρόνια με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το επίπεδο των σχολικών εγκαταστάσεων. Επισημαίνεται πως τα πλείστα γήπεδα των σχολείων στην Κύπρο είναι επιστρωμένα με άσφαλτο, γεγονός που όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του 10χρονου Σταύρου, εγκυμονεί κινδύνους για τους μαθητές.

Την ίδια ώρα στο εξωτερικό βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα για αντικατάσταση των σχολικών γηπέδων με πλαστικό τάπητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» το συγκεκριμένο γήπεδο στο σχολείο του Αλεθρικού ασφαλτοστρώθηκε πριν από ένα χρόνο και τηρούσε όλες τις προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας.

Άρα από πλευράς εγκαταστάσεων δεν φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα παρά το γεγονός πως η οδηγία που δόθηκε για τα δημόσια νηπιαγωγεία όπου πλέον οι παιχνιδότοποι θα πρέπει να είναι επενδυμένοι με πλαστικό τάπητα, θα μπορούσε να ισχύσει και για τα γήπεδα των σχολικών μονάδων ούτως ώστε να μειωθούν αφενός οι μικροτραυματισμοί αθλητών και αφετέρου να μειωθεί η έκθεση των μαθητών στον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

Πάντως μιλώντας στον Φιλελεύθερο ο Φίλιος Φυλακτόύ, Πρόεδρος της ΠΟΕΔ επεσήμανε πως οι διευθύνσεις των σχολείων δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι εγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να αιτούνται να γίνονται οι κατάλληλες τροποποιήσεις στις μονάδες τους.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που επανέρχεται στην επιφάνεια μετά τον χαμό του 10χρονου στο Αλεθρικό, είναι η διδασκαλία του μαθήματος της φυσικής αγωγής από προσοντούχους γυμναστές και όχι από δασκάλους.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Πόσο καταρτισμένοι είναι οι δάσκαλοι για να διδάσκουν το μάθημα της φυσικής αγωγής;
  • Λαμβάνουν τη σωστή εκπαίδευση για να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες όταν και όπου χρειαστεί;

Υπενθυμίζεται πως πάγια θέση των αδιόριστων καθηγητών φυσικής αγωγής είναι πως το μάθημα της γυμναστικής στα δημοτικά θα πρέπει να διδάσκεται από προσοντούχους γυμναστές.

Σχετικά νέα

X
Translate »