Εκπαίδευση

Το Δ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου γιόρτασε τη φιλία, την αδελφοσύνη και τον εθελοντισμό

Συνεργάστηκαν και  δημιούργησαν δισδιάστατα και τρισδιάστατα, ομαδικά και ατομικά έργα τέχνης

Τη φιλία, την αδελφοσύνη και τον εθελοντισμό μέσα από τη διεξαγωγή εικαστικής έκθεσης, γιόρτασε πρόσφατα το Δ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου «Αγιος Φανούριος».

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αραδίππου αναφέρεται ότι «οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Τάξεων του Σχολείου, ανέπτυξαν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, συνεργάστηκαν και  δημιούργησαν δισδιάστατα και τρισδιάστατα, ομαδικά και ατομικά έργα τέχνης. Μέσα από το πάθος τους για δημιουργία, οι μαθητές καλλιέργησαν το σεβασμό και την αποδοχή ενάντια στη μισαλλοδοξία, ανέπτυξαν το εθελοντικό πνεύμα και την αλληλοβοήθεια ενώ ανέπτυξαν την περιβαλλοντική τους συνείδηση μέσω της επαναχρησιμοποίησης άχρηστων υλικών».

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, στην παρουσία αξιωματούχων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, περιλάμβανε και τρία βραβευμένα έργα τέχνης τα οποία διακρίθηκαν  στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό “Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το 1ο Βραβείο του Διαγωνισμού έλαβαν δύο έργα με τίτλο «Το σπιτάκι της φιλίας» και «Το δέντρο της προσφυγιάς και το δέντρο της ελπίδας».

Συγκεκριμένα «Το σπιτάκι της φιλίας» είναι ένα αφιέρωμα στη φιλία και στην αγάπη, γεμάτο ψυχή και συναίσθημα. Ο άψυχος πηλός ζωντανεύει στα χέρια των παιδιών που δημιουργούν φιγούρες οι οποίες εκφράζουν  συναισθήματα αγάπης και φιλίας στο πρόσωπο και στο σώμα.

Αφορμή για το έργο «Το δέντρο της προσφυγιάς και το δέντρο της ελπίδας» ήταν  η φωτογραφία τεσσάρων παιδιών σε προσφυγικό καταυλισμό της Κύπρου το 1974 να φτιάχνουν το προσφυγικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα παιδιά δημιούργησαν  πρώτα το δεντράκι της προσφυγιάς με άχρηστο κύλινδρο που τον έβαψαν για να δίνει την εντύπωση βλήματος και ένα ξερό κλαδί. Στη συνέχεια οι μαθητές στόλισαν ένα τρισδιάστατο δεντράκι, άσπρο για να συμβολίζει την ειρήνη, με φύλλα στα οποία έγραψαν λέξεις και φράσεις μεταξύ των οποίων ελευθερία, ειρήνη, επιστροφή, και τα ονόματα των κατεχόμενων κυπριακών πόλεων και χωριών.

Το 2ο Βραβείο του Διαγωνισμού τιτλοφορείται «Από κράνη πολέμου σε κράνη ειρήνης…!» και ουσιαστικά είναι κράνη που χρησιμοποιήθηκαν από Κύπριους στρατιώτες και αποτελούν σύμβολο πολέμου. Τα κράνη μετατράπηκαν από τους μαθητές σε κράνη φιλίας και ειρήνης με λουλούδια και ειρηνικά σύμβολα.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Αραδίππου αναφέρεται επίσης ότι «στην έκθεση παρουσιάστηκαν και δισδιάστατα έργα τέχνης με θέμα τη Φιλία τα οποία στάλθηκαν στον Παγκύπριο διαγωνισμό ζωγραφικής «Μοιράζω χαμόγελα- Χρωματίζω έναν κόσμο για όλους» στον οποίο οι μαθητές του σχολείου διακρίθηκαν με δυο πρώτα βραβεία και τέσσερις επαίνους».

Σχετικά νέα

X
Translate »