ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το αποχετευτικό οδηγεί τη Λάρνακα σε χρεοκοπία

Με οικονομική καταστροφή απειλείται με μαθηματική ακρίβεια και αναπόφευκτα ο Δήμος Λάρνακας, καθώς το γεγονός ότι η πόλη κάθεται πάνω στο Αρχαίο Κίτιο αλλά και οικισμούς παλαιότερης εποχής, σε συνδυασμό με τα έργα αποχετευτικού, έχει εξελιχθεί σε οικονομικό εφιάλτη. 

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας, μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή και προ του ολοφάνερου κινδύνου οικονομικής χρεοκοπίας, ο δήμος προσέφυγε στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, ζητώντας αλλαγή της διαδικασίας εκτέλεσης των εναπομείναντων έργων του αποχετευτικού δικτύου της Λάρνακας. Πρόκειται είπε για το 25% του συνόλου του έργου, κομμάτι όμως που αφορά στην υπερευαίσθητη περιοχή της Χρυσοπολίτισσας.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Βύρας, ο Δήμος Λάρνακας έχει υποβάλει προς την Επιτροπή συγκεκριμένη εισήγηση απεγκλωβισμού από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη μέχρι τώρα το 75% των έργων αποχετευτικού της πόλης και εισαγωγής για το υπόλοιπο 25% μιας νέα τακτικής και μεθοδολογίας. Η πρόταση, είπε, αυτή τη στιγμή μελετάται/ αξιολογείται από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και ως τούτου δεν θα ήταν ορθό από μέρους του να επεκταθεί σε περεταίρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης/ εισήγησης του δήμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο μεγάλα έργα στη Λάρνακα

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Λάρνακας ήταν πολύ διαφωτιστικός για το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του δήμου, που τον οδήγησαν στην πιο πάνω απόφασή του. Όπως είπε, με τα μέχρι τώρα δεδομένα γύρω από το έργο, αποτελούν αδιάσειστο γεγονός τα εξής δυο στοιχεία:

1) Υπάρχει χρονική απόκλιση (ίσως και πέραν των δυο ετών) από την ημερομηνία που θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί ολόκληρο το έργο. Με βάση τις πληροφορίες και εκτιμήσεις των ειδικών, αρχαιολόγων/ γεωλόγων κ.λπ. για τα εναπομείναντα έργα στην περιοχή της Χρυσοπολίτισσας, ο επιβραδυντικός χαρακτήρας των έργων θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς αναμένεται μεγαλύτερος όγκος αρχαιοτήτων που θα έρθουν στην επιφάνεια και θα πρέπει να αξιολογηθούν και καταγραφούν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

2) Όλα αυτά έχουν οδηγήσει ήδη τον Δήμο Λάρνακας και το έργο σε οικονομική αστοχία (δηλαδή απρόβλεπτο επιπρόσθετο οικονομικό κόστος), που ήδη ξεπερνά το 50% του συνολικού κόστους και δυνατόν να αγγίζει «και αυτό το καταπληκτικό ποσοστό οικονομικής αστοχίας, πέριξ του 60%», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Και μιλώντας πολύ εμφαντικά, προειδοποίησε πως «αν αφεθεί να προχωρήσει και το υπόλοιπο 25% των εναπομεινάντων με την ίδια μέχρι τώρα μεθοδολογία, τότε ο επιπρόσθετος χρόνος και η έκρηξη απρόβλεπτου επιπρόσθετου οικονομικού κόστους για τη Λάρνακα και τους δημότες της, θα είναι τρομακτικά δυσβάστακτο». «Και θα αποτελέσει κηλίδα και τροχοπέδη για τα οικονομικά της πόλης σε βάθος χρόνου, που πραγματικά δεν μπορεί να προβλεφθεί», συνέχισε.

«Κάναμε τα πάντα…»

Επεξηγώντας την πορεία του έργου, αλλά και τις ενέργειες που έγιναν πριν ο δήμος φτάσει σε αυτή την πράξη, δηλαδή να προσφύγει στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, ο κ. Βύρας είπε τα εξής: «Είναι τοις πάσι γνωστό ότι από την ημέρα που ξεκίνησαν τα έργα αποχετευτικού στην πόλη μας, ήταν πολύ λίγες οι μέρες που δεν έφεραν στο φως και μια αρχαιότητα ή και κάποιες μέρες αρχαιότητες. Κάθε ανακάλυψη αρχαιότητας απαιτεί μια χρονοβόρα, σχολαστική και επιστημονική εργασία από τους Αρχαιολόγους που ακολουθούν μια μεθοδολογία βέβαια».

Και πρόσθεσε, τα εξής: «Σας διαβεβαιώνω ότι κάναμε τα πάντα. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Αυξήσαμε το προσωπικό του έργου, αυξήθηκαν οι αρχαιολόγοι που αποσπάστηκαν στη Λάρνακα και στο έργο. Παρά ταύτα, το πρόβλημα δεν επιλύθηκε, έγινε ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και τώρα ήρθε η στιγμή να σκεφτούμε πραγματικά έναν άλλο τρόπο για να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση που πραγματικά ταλανίζει εδώ και πλέον δυο χρόνια τον Δήμο Λάρνακας».

Ο δήμαρχος Λάρνακας στις δηλώσεις του στον «Φ» άφησε να νοηθεί ότι αναμένει τη θέση της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, εντός του Οκτωβρίου και αναλόγως θα πράξει.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τα παράπονα, οι καταγγελίες και γενικά η γκρίνια που φτάνει προς τον δήμαρχο Λάρνακας, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Υπηρεσία στη Λάρνακα αφορούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα έργα αποχετευτικού και το κύμα αυτό ολοένα και διογκώνεται.

Σχετικά νέα

X
Translate »