Κοινωνία

Το αλκοόλ δεν είναι μαγκιά…

Το ζήτημα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της ψυχικής υγείας και του ακουολογικού έλεγχου θα προωθήσουν το 2018 μέσω των προγραμμάτων τους τα Κέντρα Νεότητας για τα άτομα 18 έως 35 ετών.

Όπως σημείωσε στον «Φ» ο εκτελεστικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ) Νικόλας Νικολαΐδης, με τη συμπλήρωση την προηγούμενη εβδομάδα 50 χρόνων λειτουργίας, τα Κέντρα διαθέτουν την ωριμότητα να ασχοληθούν με θέματα που θεωρούνται ταμπού από την κοινωνία. Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, με τρανή απόδειξη τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές.

«Με το νέο έτος, επικεντρωνόμαστε στην κατανάλωση και κατάχρηση του αλκοόλ από τους νέους. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αγγίζεται στην Κύπρο, επειδή όπως και πολλά άλλα το κρύβουμε για χρόνια κάτω από το χαλί», υπογράμμισε  στον «Φ» ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι μαγκιά το αλκοόλ στους νέους καθώς και ότι δεν πρόκειται να ωριμάσει κάποιος γρηγορότερα πίνοντας. Έτσι, το 2018 θα βγούμε έξω με μια εκστρατεία για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στους νέους. Επίσης, συμμετέχουμε ως υποστηρικτές στο ντοκιμαντέρ Εμπούσα, που θα προβληθεί στις αίθουσες, επίσης το 2018, και που σχετίζεται με το αλκοόλ».

Τα Κέντρα Νεότητας σχεδιάζουν να εκστρατεύσουν στις κοινότητες της Κύπρου πραγματοποιώντας ελέγχους ακουολογικούς. «Σε συνεργασία με κάποιο ακουολογικό κέντρο, κάθε εβδομάδα, μαζί με μια κινητή μονάδα, θα επισκεπτόμαστε τις κοινότητες για να γίνει ένα δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου στους νέους. Όλα αυτά τα χρόνια επικεντρωνόμαστε σε διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία, την καρδιά, το σάκχαρο, μόνο στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αποκλείοντας τους νέους και το θέμα της ακοής, το οποίο δυστυχώς στην Κύπρο θεωρούμε ταμπού. Η δική μας εκτίμηση είναι πως πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα που δεν βγαίνει προς τα έξω».

Επίσης, μέσω του προγράμματος Erasmus+, προγραμματίζονται δύο μεγάλα συνέδρια. Το ένα θα έχει ως θεματική τη σεξουαλική παρενόχληση. «Ένα ζήτημα που πρόσφατα έχει έρθει στην επιφάνεια, αλλά και πάλι το αποφεύγουμε λόγω κουλτούρας». Επιπροσθέτως θα συμπεριληφθεί και ένα δεύτερο θέμα, το οποίο προέκυψε από τις ανάγκες που οι ίδιοι οι νέοι αναδεικνύουν. «Αφορά την ψυχική υγεία των νέων» είπε και πρόσθεσε ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν ανοίγεται η νεολαία. «Στην Κύπρο σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πέπλο τα προβλήματα και ισχυριζόμαστε πως όλα είναι τέλεια και σωστά, χωρίς να αγγίζουμε τα θεμέλια». Όπως εξήγησε, οι νέοι της κρίσης έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια των οικονομικών δεδομένων. Ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, αναζητούν δουλειά μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους νέους, ο Οργανισμός ξεκινά μια νέα συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες και φορείς. «Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο», είπε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΟΚΕΝ, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο προωθείται η εταιρική κοινωνική ευθύνη. «Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν προς τους νέους και να ξεκινήσουν να δίνουν, είτε υποστηρικτά σε είδος, είτε οικονομικά, είτε με θέσεις εργασίας και κατάρτιση». Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι ως αποτέλεσμα του κενού που παρατηρείται στην Κύπρο και της απουσίας ευκαιριών οι νέοι άνθρωποι αλλάζουν την αρχική τους κατεύθυνση, αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις σπουδές τους. «Βλέπουμε πολλούς νέους να υποχρεώνονται να ακολουθήσουν μια πολύ διαφορετική πορεία».

Συμμετέχουν στις εκλογές οι νέοι των Κέντρων

«Τα περισσότερα από τα μέλη μας είναι δραστηριοποιημένα σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, κοινότητες και χωριά, όπου έχει διαπιστωθεί ότι η αποχή των νέων από τις εκλογικές διαδικασίες είναι μικρότερη» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης και αιτιολόγησε: «Ο λόγος είναι ότι νοιάζονται για την περιοχή στην οποία ζουν, για την ευημερία, και επιθυμούν να δείξουν στην πολιτεία ότι είναι παρόντες. Αυτό που ζητάμε από τους νέους είναι να δείχνουν τη δύναμή τους, που είναι η ψήφος τους».

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε επίσης στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, τονίζοντας πως πρόκειται για το σημαντικότερο επίτευγμα των Κέντρων Νεότητας. «Εξαιτίας των αξιών και των δεξιοτήτων που αναπτύσσουν οι νέοι μέσα στα Κέντρα, εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες». Διευκρίνισε πρόσθετα ότι αποτελεί γεγονός πως δεκάδες νέοι που έδρασαν στα Κέντρα μετέχουν σήμερα σε Συμβούλια Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανωμένα κοινοτικά σύνολα και φορείς κοινωνικής πολιτικής. Η ύπαρξη των Κέντρων Νεότητας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία, καθώς τα μέλη, μέσω της συμμετοχής και της δράσης τους, αναπτύσσουν ωριμότητα, καλλιεργούν την υπευθυνότητα, αναλαμβάνουν διοικητικές ευθύνες μέσα σε επιτροπές, συντονίζουν δραστηριότητες και διαχειρίζονται ανθρώπινες σχέσεις.

10.000 μέλη στα Κέντρα 

«Κλείσαμε 50 χρόνια λειτουργίας και όταν είσαι ώριμος στον βαθμό που είμαστε εμείς, επιθυμούμε και αποζητούμε να ασχοληθούμε με θέματα που είναι ταμπού», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι επηρεάζουν και συνεισφέρουν με μαζικότητα στους νέους, σε πολλά ζητήματα. «Δεν έχουμε εξαρτήσεις, ούτε θα μας επηρεάσει η άποψη ή και η κριτική του οποιουδήποτε. Η αποστολή μας είναι να “εξελίσσουμε τη νεολαία”. “Μπαίνουμε μπροστάρηδες και έτσι μπορούν να μας ακολουθήσουν, κόμματα, φορείς και άτομα».

Κλείνοντας την προηγούμενη εβδομάδα 50 έτη λειτουργίας, τα 100 Κέντρα Νέων έχουν γύρω στα 10.000 μέλη. Λειτουργούν σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, σε κοινότητες και χωριά, ενώ ως προς τη λειτουργία τους χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: «Υπάρχουν Κέντρα που λειτουργούν όλο τον χρόνο. Καθώς επίσης εποχικά, τα οποία είναι πιο απομακρυσμένα από τις αστικές περιοχές και στα οποία οι νέοι επιστρέφουν και δραστηριοποιούνται κατά τις καλοκαιρινές διακοπές και την περίοδο των γιορτών. Είναι μια ακόμη κατηγορία, που τα αποκαλούμε υποψήφια Κέντρα Νεότητας. Αυτά δηλαδή που βρίσκονται στη διαδικασία ιδρύσεως», εξήγησε.

Στροφή στην παράδοση

Ως προς τα προγράμματα που επιζητούν να συμμετέχουν περισσότερο οι νέοι, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως αναζητούν εκείνα που αφορούν την παράδοση, τις δεξιότητες και τα ταμπού. «Οι νέοι επιθυμούν να συμβάλουν στο να διατηρηθεί η παράδοση και ζητούν να μάθουν και να συμμετέχουν σε προγράμματα που αφορούν στην παράδοση», είπε.

Σχετικά με τις δεξιότητες σημείωσε πως νοιάζονται ιδιαίτερα ώστε να αναπτύξουν τις γνώσεις τους για να μπορέσουν πιο ανταγωνιστικά να βγουν στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Τέλος, ανέφερε ότι προσπαθούν να σπάσουν τις προκαταλήψεις και για αυτό ζητούν να επιμορφώνονται, να γνωρίζουν και να μπορούν να επαναστατήσουν. Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός νεολαίας (ΜΚΟ) στην Κύπρο. O ΚΟΚΕΝ είναι ίσως η αρχαιότερη οργάνωση νεολαίας καθώς η ίδρυση των Κέντρων Νεότητας άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αποτελεί τον κεντρικό συντονιστικό φορέα των Κέντρων Νεότητας παγκύπρια.

Αποστολή του είναι να συμβάλλει ενεργά στην ευαισθητοποίηση των νέων της Κύπρου. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα μέλη του, με κυβερνητικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και με την κοινωνία των πολιτών, σχεδιάζει, αναπτύσσει και προωθεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης των νέων.

Πηγή: philenews.com

 

Ανακαλύψτε το πληρέστερο πόρταλ της πόλης www.cityoflarnaka.com

Σχετικά νέα

X
Translate »