Πολιτιστικά

Το Αθηενήτικο ψωμί και το πανηγύρι του Άγ.Φωκά βραβεύτηκαν από την UNESCO

Δύο στοιχεία της Εθνικής μας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που προέρχονται από τον Δήμο Αθηένου, ήταν ανάμεσα στα 11 που βράβευσε χθες βράδυ η Εθνική Επιτροπή Κύπρου της UNESCO στη Λευκωσία.

Τα δύο στοιχεία είναι «Η παράδοση της αρτοποιίας» και «Το πανηγύρι του Αγίου Φωκά».

Η Αθηένου έχει ήδη καταχωρίσει στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2015 τη δαντέλα βενίς, ένα λεπτεπίλεπτο αριστούργημα της γυναικείας παραδοσιακής τέχνης.

Ο Δήμος Αθηένου ωστόσο δεν επαναπαύεται και έχει υποβάλλει την περασμένη Παρασκευή, ακόμα δύο προκαταρκτικές αιτήσεις για ένταξη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα νέα στοιχεία που είναι μοναδικά στο Δήμο Αθηένου, είναι  Αθηενίτικη κούννα φυστικιού, η οποία καβουρντίζεται με ειδικό τρόπο που χαρίζει  μοναδική γεύση και το Αθηενίτικο λουκούμι του γάμου, που είναι ξακουστό στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, ανέφερε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει την προσπάθεια του μέχρι να τύχουν της προβολής που αξίζουν όλα τα Αθηενίτικα προϊόντα, και όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά είναι πάρα πολλά.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »