Πολιτιστικά

Το Αθηενήτικο ψωμί και το πανηγύρι του Άγ.Φωκά στον κατάλογο της UNESCO

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, η Αθηένου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, μετά από έρευνα και συνεργασία με διάφορους φορείς του τόπου, πέτυχαν την εγγραφή δύο νέων στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Τα δύο στοιχεία είναι «Η παράδοση της αρτοποιίας στην Αθηένου» και «Το πανηγύρι του Αγίου Φωκά στην Αθηένου».

Εξήγησε ότι πρόσφατα η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO είχε απευθύνει πρόσκληση υποβολής αιτήσεων σε Δήμους, Κοινότητες, Συνδέσμους, Μουσεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς, για την εγγραφή στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου για το 2018, με στόχο τη δημιουργία Εθνικού Καταλόγου για την καταγραφή και διατήρηση των ζωντανών παραδόσεων, εθίμων και πολιτιστικών εκφράσεων που αποτελούν κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Κύπρου.

Μετά την εγγραφή στον Κατάλογο του αθηενίτικου κεντήματος, είπε, “κρίναμε ότι θα έπρεπε να αναδειχθεί και το αθηενίτικο ψωμί που είναι σήμα κατατεθέν και κληρονομιά για την Αθηένου. Από αρχαιοτάτων χρόνων η Αθηένου παρασκεύαζε το γνωστό ανά την Κύπρο «αθηενίτικο ψωμί» που είναι διαφορετικό από άλλα του είδους του, ενώ για κάποιο διάστημα είχαμε «κυνηγηθεί» επειδή με βάση το Νόμο, έπρεπε να υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές για την κατασκευή του ψωμιού».

Παράλληλα «θεωρήσαμε ότι και το πανηγύρι του Αγίου Φωκά που γίνεται στην Αθηένου και προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες κάθε χρόνο, θα έπρεπε να περιληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κρίναμε ότι θα έπρεπε να αναδειχθεί το συγκεκριμένο πανηγύρι και υποβάλαμε τα απαραίτητα στοιχεία στην Επιτροπή η οποία και τελικά το ενέκρινε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καρεκλάς είπε ότι «κατά τη διάρκεια τελετής που θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ στη Λευκωσία, η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO θα παρουσιάσει τις νέες εγγραφές στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα δοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά εγγραφής».

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »