Παιδί και Οικογένεια

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ήλιο και το παιδί σας και τι να προσέχετε

Ο ήλιος αποτελεί την μοναδική πηγή ενέργειας και κατ’επέκταση της ζωής στον πλανήτη μας. Μας είναι ένας απόλυτα απαραίτητος  φίλος τόσο για την φυσική όσο και για την συναισθηματική μας ισορροπία. Εντούτοις πολύ εύκολα μπορεί να γίνει εχθρός αν εμείς οι άνθρωποι τον υποτιμήσουμε…

 

Αν και οι άνθρωποι με σκούρα επιδερμίδα είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου  ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να αποφύγει το ηλιακό έγκαυμα εάν αφήσει τον  εαυτό του κάτω από τον ήλιο απροστάτευτο, ειδικά σε χώρες με πολύ ζεστό ήλιο όπως την Κύπρο μας!

Όπως άλλα εγκαύματα έτσι και το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί πόνο και αφήνει το δέρμα κόκκινο, ερεθισμένο και ζεστό.  Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες, πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο και κακουχία.

 

Πρέπει να ξέρετε όμως ότι το παιδί σας βλάπτεται από τον ήλιο ακόμα και αν δεν καεί.!  Τα αποτελέσματα μιας μέτριας έκθεσης στον ήλιο κατά την διάρκεια των παιδικών χρόνων θα προκαλέσει  μεταγενέστερα την πρόωρη γήρανση του δέρματος (ρυτίδες), τη πάχυνση του δέρματος και πιθανόν μελάνωμα, που είναι ο καρκίνος το δέρματος!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα πρώτα σημάδια του εγκαύματος θα φανούν 6-12 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, και η μεγαλύτερη δυσφορία επικρατεί τις πρώτες 24 ώρες.

Αν το έγκαυμα του παιδιού σας είναι απλά κόκκινο, ζεστό και πονά μπορείτε να το φροντίσετε μόνοι σας.

  • Θα τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες πάνω στην ερεθισμένη περιοχή ή θα κάνετε ένα κρύο μπάνιο στο παιδί. Συνεχίστε με μια παιδική ενυδατική-ηρεμιστική λοσιόν σώματος που θα σας συστήσει η/ο παιδίατρος σας.
  • Αποφύγετε τον ήλιο στη συνέχεια!
  • Δώστε άφθονα υγρά, νερό και φρέσκους χυμούς
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να μην ξύνει το δέρμα του, γι’ αυτό ενυδατώνετε το δέρμα του τακτικά με την λοσιόν.
  • Ελέγξτε για πυρετό και δώστε αντιπυρετικό αν χρειάζεται.
  • Μπορείτε επίσης να δώσετε και ένα σιρόπι παρακεταμόλης για τον πόνο αφού συνεννοηθείτε με την παιδίατρο σας.

Αν το έγκαυμα προκαλέσει φυσαλίδες, πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο και κακουχία επικοινωνήστε με την παιδίατρο σας, επειδή μπορεί οι φυσαλίδες να μολυνθούν και να πρέπει να χορηγηθεί στο παιδί σας αντιβίωση.

Σε τέτοια σοβαρά εγκαύματα μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση και λιποθυμία και το παιδί σας πιθανότατα να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Πολλοί γονείς έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος μόνο όταν λάμπει!!  Για την ακρίβεια δεν είναι οι ορατές ακτίνες του ήλιου αλλά οι αόρατες (UVA+UVB) που είναι πιο επικίνδυνες.  Το παιδί σας δηλαδή μπορεί να εκτεθεί περισσότερο στην βλαβερή ακτινοβολία μια ομιχλώδη ή συννεφιασμένη μέρα αφού δεν ζεσταίνεται και θα παίξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε ότι η έκθεση είναι μεγαλύτερη σε μεγαλύτερο υψόμετρο (π.χ. στα βουνά).  Ένα μεγάλο καπέλο και μια ομπρέλα δεν αποτελούν επαρκή προστασία αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται από τον άμμο, το νερό , το χιόνι και πολλές άλλες επιφάνειες  προς εμάς.

Άρα ο μόνος τρόπος καλής προστασίας  είναι να περιορίσουμε τον χρόνο έκθεσης μας στον ήλιο.

 

Αν θα εκτεθείτε….

  • Αποφύγετε τον ήλιο από τις 10.00 π.μ – 4.00 μ.μ όπου εκπέμπονται κυρίως  οι αόρατες βλαβερές ακτίνες-UVA-UVB
  • Φοράτε στο παιδί σας  βαμβακερά σκούρα φανελλάκια και παντελονάκια για να καλύψετε το δέρμα του (τα σκούρα ρούχα απορροφούν όλη την ακτινοβολία του ήλιου ενώ μέσα από τα άσπρα  ρούχα κάποια ακτινοβολία  μπορεί να τα διαπεράσει.)
  • Χρησιμοποιείτε ομπρέλα όσο είναι δυνατό
  • Φοράτε γυαλιά ηλίου στα παιδιά σας
  • Φοράτε στο παιδί σας καπέλο με πλατύ γείσο
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΛΟΣΙΟΝ με φυσικά φίλτρα και κατάλληλο δείκτη προστασίας (SPF25-SPF 50+) σε συνεννόηση με την παιδίατρο σας.  Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται 30’ πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνουμε την χρήση κάθε 3 ώρες.
  • Πίνετε άφθονα υγρά
  • Τα βρέφη κάτω από 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται κατευθείαν στον ήλιο.!!

 

Μόνικα Μιχαηλίδου M.D.

Παιδίατρος, Σύμβουλος Γαλουχίας

Συνέσειον Ιατρικόν Κέντρον
15,  Ραφαήλ Σάντη, 6052 Λάρνακα

 

Τηλ. εργασίας: +35724641111

Κινητο τηλ:   +35799863087

Τηλεομοιότυπο: +35724812315

Ηλ.ταχυδρομείο: monicame@cytanet.com.cy

 

Σχετικά νέα

X
Translate »