Υγεία

Τι θα μας κοστίζει η περίθαλψη με το ΓεΣΥ (πίνακας)

O κάθε δικαιούχος στο Γενικό Σύστημα Υγείας θα καταβάλλει εκτός από τη μηναία εισφορά του στο Ταμείο του ΓεΣΥ και συμπληρωμές ή/και συνεισφορές για τις υπηρεσίες που θα λαμβάνει, ενώ όποιος λειτουργός Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες στους δικαιούχους του ΓεΣΥ δεν εφαρμόζει πιστά τη νομοθεσία ή προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις, θα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης ή/και πρόστιμο. 

Οι σχετικοί κανονισμοί, που προβλέπουν συνεισφορές και συμπληρωμές €1-€25, έχουν ήδη καταγραφεί σε «προσχέδιο» και βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων φορέων οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν τις θέσεις και απόψεις τους στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν μικρές συμπληρωμές για κάθε υπηρεσία που θα λαμβάνουν και στις περιπτώσεις «ανταλλάξιμων» υπηρεσιών/προϊόντων θα καταβάλλουν συνεισφορές.

Με απλά λόγια, όταν ο δικαιούχος προμηθεύεται ένα φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο θα του προσφέρει το ΓεΣΥ,  θα πληρώνει μόνο €1 ως «συμπληρωμή». Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί να προμηθευτεί άλλο αντίστοιχο φάρμακο, να ανταλλάξει, δηλαδή, το σκεύασμα που το Σύστημα του προσφέρει με κάποιο αντίστοιχό του, τότε θα καλείται να πληρώσει τη διαφορά στην τιμή ως «συνεισφορά».  Δηλαδή, εάν το προτεινόμενο φάρμακο στοιχίζει στον οργανισμό €5 και το αντίστοιχο αγοράζεται από τον Οργανισμό στην τιμή των €8, ο δικαιούχος θα πληρώνει €3 για να πάρει το σκεύασμα της προτίμησής του. Το ίδιο θα ισχύει και για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τα υγειονομικά είδη.

Συμπληρωμές θα καταβάλλονται και για τις επισκέψεις σε ειδικό γιατρό, ενώ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος θα προτιμήσει την «απευθείας πρόσβαση», χωρίς να παραπεμφθεί δηλαδή στον ειδικό από τον προσωπικό του γιατρό, θα καταβάλλει «συνεισφορά» ύψους €25. Από τη συνεισφορά αυτή εξαιρούνται γυναικολόγοι και μαιευτήρες.

Για κάθε συμπληρωμή ή συνεισφορά που ο δικαιούχος θα καταβάλλει, θα παραλαμβάνει από τον παροχέα Υγείας που του προσφέρει τη σχετική υπηρεσία έγγραφο (απόδειξη) για την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει δυνατότητα άσκησης ορθού ελέγχου αφού όλες οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ παροχέων Υγείας και δικαιούχων θα καταγράφονται στο Σύστημα.

Σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο κανονσιμών, «σε περίπτωση που αποδεικνύεται ότι ένας παροχέας υπηρεσιών έλαβε οποιοδήποτε ποσό συμπληρωμής, συνεισφοράς για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας χωρίς να το δικαιούται, ο παροχέας υπηρεσιών Υγείας οφείλει να επιστρέψει το ποσό που εισέπραξε στον δικαιούχο».

Στους κανονισμούς καταγράφεται σαφώς ότι «οποιοσδήποτε παροχέας υπηρεσιών υγείας προβαίνει εσκεμμένως σε ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις ή καταχωρίσεις στα αρχεία ή άλλα έγγραφα και βιβλία που χρησιμοποιούνται για υποβολή απαιτήσεων στον Οργανισμό, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση τριών ετών ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις οκτώ χιλιάδες ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές».

Στο προσχέδιο των κανονισμών για τις «συμπληρωμές» και «συνεισφορές» των δικαιούχων του ΓεΣΥ καταγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά που θα καταβάλλονται ανά υπηρεσία.

Το ύψος των συμπληρωμών και συνεισφορών έχει καθοριστεί βάσει των ποσοστών της εισφοράς των δικαιούχων στο ταμείο του ΓεΣΥ. Ο δε ρόλος των συμπληρωμών και «συνεισφορών» είναι διπλός. Πρώτον, έχει στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε κατάχρηση του Συστήματος από τους δικαιούχους, και δεύτερο, να εξισορροπηθούν τα έσοδα με τα έξοδα του Οργανισμού.

Καμία χρέωση για επισκέψεις στον προσωπικό γιατρό

Σύμφωνα με τους πίνακες που περιλήφθηκαν στο προσχέδιο των Κανονισμών, οι συμπληρωμές και συνεισφορές των δικαιούχων του ΓεΣΥ θα κυμαίνονται από €1 μέχρι €25 αναλόγως υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, ανά φαρμακευτικό προϊόν το ύψος της συμπληρωμής καθορίζεται στο €1 το οποίο θα καταβάλλεται στον φαρμακοποιό κατά την εκτέλεση της συνταγής και θα εκδίδεται η σχετική απόδειξη.

Ανά ιατροτεχνολογικό προϊόν ή υγειονομικό είδος το ύψος της συνεισφοράς καθορίζεται επίσης στο €1 ενώ €1 θα είναι και η συμπληρωμή για κάθε εργαστηριακή εξέταση.

Επιπλέον, «κάθε φορά που ο δικαιούχος επισκέπτεται ειδικό γιατρό,  εξαιρουμένων γιατρών με ειδικότητα στην ακτινολογία/ακτινοδιαγνωστική, πυρηνική ιατρική και παθολογική ανατομία,  θα καταβάλλει ως συμπληρωμή το ποσό των €6».

«Ανά απεικονιστική εξέταση (πχ ακτινογραφία) που διενεργείται από ειδικό γιατρό με ειδικότητα στην ακτινολογία και πυρηνική ιατρική θα καταβάλλεται ως συνεισφορά το ποσό των €10».

€10 θα καταβάλλονται και «κάθε φορά που ο δικαιούχος επισκέπτεται νοσηλευτές, μαίες και άλλους επαγγελματίες» καθώς και στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος  επισκέπτεται νοσηλευτήριο για παροχή υπηρεσιών ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών.

Συνεισφορές θα καταβάλλονται κάθε φορά που ο δικαιούχος επισκέπτεται ειδικό γιατρό απευθείας, εξαιρουμένων των γυναικολόγων/μαιευτήρων. Το ύψος αυτής της συνεισφοράς καθορίζεται στα €25.

Κανένα ποσό δεν θα καταβάλλεται ως συμπληρωμή ή συνεισφορά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δικαιούχος απολαμβάνει των συγκεκριμένων υπηρεσιών ενώ βρίσκεται σε ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Περαιτέρω και όπως είχε αποφασίσει η Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, συμπληρωμές δεν θα καταβάλλονται ούτε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι/ασθενείς θα επισκέπτονται τον Προσωπικό τους γιατρό.

Για σκοπούς προστασίας των δικαιούχων οι οποίοι θα χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, έχουν καθοριστεί και «οροφές» για το συνολικό ποσό συμπληρωμών που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι που είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν θα καταβάλλουν συμπληρωμές που θα ξεπερνούν τα 75 ευρώ το χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η οροφή για τους υπόλοιπους δικαιούχους του συστήματος καθορίζεται στα €300. Δηλαδή, ο οποιοσδήποτε δικαιούχος δεν θα καταβάλλει ως συμπληρωμή ποσό που συνολικά θα ξεπερνά τα €300 ανεξαρτήτως του αν θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του συστήματος περισσότερες φορές.

Τον λόγο έχουν οι πολίτες

Το συγκεκριμένο προσχέδιο, όπως και το προσχέδιο που αφορά τους Κανονισμούς για τις εισφορές των δικαιούχων του ΓεΣΥ, βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες.

Το προσχέδιο των Κανονισμών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να εκφέρουν ελεύθερα την άποψη ή τις εισηγήσεις τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΑΥ, «γραπτές απόψεις, σχόλια, εισηγήσεις ή/και παρατηρήσεις, μπορούν να αποσταλούν στη διεύθυνση: Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, Τ.Θ. 26765, 1641 Λευκωσία ή  μέσω τηλεομοιότυπου στον αριθμό 22 875021 ή – ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου hio@gesy.org.cy».

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »