Οικονομία

Τι θα απογίνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής που προσελήφθησαν στην ΣΚΤ

Προβληματισμός επικρατεί γύρω από το μέλλον όσων εργαζόμενων του Συνεργατισμού προσλήφθηκαν από άλλες τράπεζες με ειδικά συμβόλαια, δεδομένου του σχεδίου εθελουσίας εξόδου που βρίσκεται στα σκαριά. 
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας της Ο.Ι.Υ.Κ. –ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ ανέφερε ότι για τους εν λόγω εργαζόμενους, των οποίων τα συμβόλαια έχουν μετατραπεί σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική στο πλαίσιο οποιασδήποτε διευθέτησης.
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτοί οι συνάδελφοι έχουν προσληφθεί με ειδικά συμβόλαια τα οποία έχουν μετατραπεί με την πάροδο του χρόνου σε αορίστου χρόνου. Θα πρέπει να επικρατήσει η λογική σε οποία διευθέτησή γίνει.
«Αυτοί που έφυγαν τότε από την Λαϊκή ή την Τράπεζα Κύπρου ή άλλες τράπεζες και ήρθαν με συμβόλαια στο Συνεργατικό Κίνημα, είχαν αποζημιωθεί για την προϋπηρεσία τους εκεί που υπηρετούσαν και είχαν πάρει κάποια γενναιόδωρα σχέδια τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και στη σημερινή μας συζήτηση», τόνισε
Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο το οποίο θα προταθεί, θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τους κανόνες της αγοράς, ώστε να είναι πραγματικά ενθαρρυντικό για τους εργαζόμενους κι επανέλαβε ότι οι συντεχνίες αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της τράπεζας για συνάντηση την περασμένη Παρασκευή.
Εκεί, όπως είπε, ελήφθησαν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να μπορέσουν να διαμορφωθούν διάφορα σενάρια, ώστε να περάσουν σε κατάθεση προτάσεων, διευκρινίζοντας ότι προσώρας δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ κανένα συγκεκριμένο πλάνο δεν βρίσκεται υπ’ όψιν τους.
«Έγινε ανταλλαγή στοιχείων τα οποία χρειαζόμαστε ώστε να βρούμε τις παραμέτρους ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ώστε να κάνουμε ουσιαστικό διάλογο», τόνισε.
Στην ερώτηση αν θα ληφθούν υπ’ όψιν σχέδια εθελουσίας εξόδου που έχουν συζητηθεί ή εφαρμοστεί κατά το παρελθόν, ο κος Μιχαήλ ανέφερε ότι αυτά ήταν στοχευμένα για συγκεκριμένες ηλικίες, ενώ το μαζικό σχέδιο που θα προταθεί δεν μπορεί να υπόκειται σε τέτοιους περιορισμούς.
«Πρέπει τα σχέδια να είναι ενθαρρυντικά ώστε να μπορέσουν να τα πάρουν όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοι για να αποχωρήσουν», σημείωσε προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι εργαζόμενοι εξαρτάται από το τελικό αποτέλεσμα της πρότασης, θεωρώντας παράλληλα ότι αν το σχέδιο δεν είναι γενναιόδωρο δεν θα προσελκύσει αρκετούς εργαζόμενους, κάτι που θα δημιουργήσει επιπλοκές στη διαδικασία.
Όπως είπε, αρχικά υπήρχαν 96 συνεργατικές εταιρίες οι οποίες κατέληξαν να είναι μόνο μία, κάνοντας λόγο για τεράστιες ανομοιομορφίες στους μισθούς και για ανόμοια ωφελήματα τα οποία προέκυψαν κατά την διάρκεια των ετών λειτουργίας του σχήματος, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.
«Για την ίδια δουλειά μπορεί να υπάρχουν ακόμα και τέσσερις ή πέντε διαβαθμίσεις μισθοδοσίας. Θα πρέπει να δούμε όμως τα δεδομένα που είχαμε τότε.
Διαφορετική ήταν η δυναμικότητα της ΣΠΕ Στροβόλου ή της ΣΠΕ Λεμεσού, με την ΣΠΕ Άλωνας ή Παλαιχωρίου. Από εδώ ξεκινούν οι ανομοιομορφίες», είπε.
Στην ερώτηση αν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το ποια καταστήματα θα κλείσουν, ο κος Μιχαήλ απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι οι συντεχνίες δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με το υπηρεσιακό σκέλος, εκτιμά ωστόσο ότι από πλευράς Ελληνικής έχουν διεξαχθεί σχετικές μελέτες.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι δεδομένων των ανακοινώσεων που επίκεινται, οι συντεχνίες θα πρέπει να αρχίσουν να συνομιλούν και με την Ελληνική Τράπεζα.
«Εκείνο για το οποίο έχουμε ενημερωθεί είναι ότι μετά από την τελική κατάληξη με οποιονδήποτε επενδυτή που φαίνεται να είναι η Ελληνική, θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό διάστημα να ετοιμαστούν τα έγγραφα, να υπογραφούν και σε τρίτο στάδιο να μεταφερθεί ο κύκλος εργασιών του “καλού κομματιού” στην Ελληνική. Η οποιαδήποτε μεταφορά προσωπικού θα γίνει αφού προηγηθεί το Σχέδιο», ανέφερε.

Σχετικά νέα

X
Translate »