Γενικά

Τι αλλάζει στην αγορά μετά το deal MTN – Monaco

Τον χάρτη των τηλεπικοινωνιών αλλάζει η εξαγορά της MTN από τη Monaco Telecom, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Με την κίνησή του αυτή, ο πάροχος του Πριγκιπάτου του Μονακό, που αποκτά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της MTN Κύπρου, δημιουργεί νέα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία και όχι μόνο.

Η εν λόγω συναλλαγή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες διαφοροποιήσεις στη μετοχική σύνθεση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, την ώρα που παρόμοιες αλλαγές επίκεινται και σε άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες αναζητούν στρατηγικό επενδυτή ή συνεργασίες για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν και της κεφαλαιουχικής τους βάσης.

Στα €260 εκατ. σε μετρητά ανέρχεται το κόστος που θα καταβάλει η Monaco Telecom στη μητρική ΜΤΝ για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στην Κύπρο.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η MTN Κύπρου θεωρείται παράγοντας-κλειδί για την στρατηγική της Monaco Telecom να αποκτήσει παρουσία στην περιοχή της Μεσογείου, με την κυπριακή εταιρεία να έχει επιλεχθεί προσεκτικά λόγω των δυνατοτήτων και των προοπτικών της, μετά από μακρά περίοδο αναζήτησης.

Βάσει της συμφωνίας, η Monaco θα μπορεί να χρησιμοποιεί το brand της ΜΤΝ στην Κύπρο για περίοδο τριών ετών.

Από την άλλη, με την πώληση της MTN Κύπρου, ο Όμιλος της ΜΤΝ βγαίνει από την ευρωπαϊκή αγορά και επικεντρώνεται στις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου είναι και ο μεγάλος όγκος εργασιών του.

Αρχή με Cablenet
Την αρχή όσον αφορά στη διαφοροποίηση της μετοχικής της δομής έκανε η Cablenet, όταν τον Ιανουάριο του 2016 ανακοίνωσε την απόκτηση του πλειοψηφικού της πακέτου από τη μαλτέζικη GO.

Η απόκτηση του πακέτου έγινε με τη μετατροπή δανείου €12 εκατ. που είχε παραχωρήσει η GO προς την Cablenet, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό συμμετοχής της από 25% στο 45%, ενώ παράλληλα η μαλτέζικη εταιρεία προχώρησε με την απόκτηση περαιτέρω 6% του εκδοθέντος κεφαλαίου της Cablenet, με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει στο 51%.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2016, η τυνησιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tunisie Telecom επιλέχθηκε από την GO ως ο τελικός προτιμητέος προσφοροδότης για την πώληση του συνόλου των μετοχών της GO και μαζί του 51% που κατείχε η μαλτέζικη εταιρεία στην Cablenet.

Cyta: Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή
Με τα σενάρια για ιδιωτικοποίηση να έχουν προς το παρόν απομακρυνθεί, η Cyta δεν φαίνεται να αρνείται τη συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή που θα συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας του οργανισμού και θα δημιουργήσει νέα προοπτική.

Εντός των επόμενων μηνών η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διαδικασία προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος, ωστόσο, δεν θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Cyta.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα μεγάλα αγκάθια για τη μητρική Cyta ήταν η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη θυγατρική Cyta Hellas. Η επενδυτική διαδικασία για μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Cyta Hellas στη Vodafone Ελλάδας ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018.

Η πράξη αυτή αποτελεί την κατάληξη μιας επενδυτικής διαδικασίας διεθνούς διαγωνισμού, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, με το συνολικό ποσό της συμφωνίας να φτάνει τα €118,1 εκατ.

Στο παιχνίδι και η Primetel
Ενώ στρατηγικές συνεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ή στα σκαριά από τους υπόλοιπους παρόχους τηλεπικοινωνιών, πληροφορίες θέλουν και την Primetel να ενισχύεται με είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό σχήμα, ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε.

Πηγή: inbusinessnews.reporter.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »