Εκπαίδευση

Της τελευταίας στιγμής οι Κύπριοι φοιτητές-Τι αλλάζει στην Αγγλία

Τι θα αλλάξει σε δίδακτρα στην Αγγλία- Ποια είναι αγαπημένη πόλη των φοιτητών για σπουδές- Γιατί οι Κύπριοι είναι φοιτητές της τελευταίας στιγμής
Του Αντρέα Πολυκάρπου

Τη δημοφιλέστερη φοιτητική πόλη αποτελεί το Λονδίνο με το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και το Μάντσεστερ να ακολουθούν στη σειρά κατάταξης.

Η παγκόσμια κατάταξη βασίζεται στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μέσω της Student.com το 2017 για φοιτητική διαμονή σε περισσότερους από 426 δημοφιλείς φοιτητικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Οι 10 πιο δημοφιλείς πόλεις για το 2017 παγκοσμίως ήταν:

  • Λονδίνο
  • Σίδνεϊ
  • Μελβούρνη
  • Μάντσεστερ
  • Γλασκώβη
  • Λίβερπουλ
  • Νότιγχαμ
  • Σέφιλντ
  • Λος Άντζελες
  • Μπέρμιγχαμ

Σημαντικό ενδιαφέρον για Λονδίνο

Το Λονδίνο εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη επιλογή των φοιτητών τόσο από χώρες της Ευρώπης όσο και της Ασίας κάτι που δεν επιτρέπει βέβαια στους Βρετανούς σύμφωνα με το Luke Nolan, Ιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλος της Student.com να επαναπαύονται.

Αφού σύμφωνα με τον ίδιο ο  παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση φοιτητών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να πρέπει να κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει τα βρετανικά πανεπιστήμια να πετύχουν τους στόχους διεθνοποίησης τους και να συνεχίσει να αποτελεί έναν ελκυστικό φοιτητικό προορισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα προβεί σε επανεξέταση των χρεώσεων που επιβάλλουν τα αγγλικά πανεπιστήμια για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν αφού οι φοιτητές στην Αγγλία είναι υπόκεινται σε ένα από τα πιο ακριβά συστήματα πανεπιστημιακών διδάκτρων στον κόσμο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πλην μιας χούφτας πανεπιστημίων, όλα χρεώνουν τα υψηλότερα δυνατά δίδακτρα για προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα τριετούς διάρκειας προγράμματα εξακολουθούν να είναι ο κανόνας και το επίπεδο των διδάκτρων που χρεώνονται δεν συναρτάται προς το κόστος ή την ποιότητα του προγράμματος».

Την επανεξέταση του συστήματος διδάκτρων θα αναλάβει μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, που θα αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να υιοθετηθούν εκ νέου τα επιδόματα συντήρησης που παρέχονταν στους φτωχότερους φοιτητές αναφορικά με το κόστος διαβίωσης, πριν αυτά καταργηθούν από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

 

Αύξηση των διδάκτρων

Η κατάργηση αυτών των επιδομάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου ορίου διδάκτρων στις 9.250 ανά έτος σπουδών από 3.000 λίρες, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα και αποτέλεσαν την αιτία διαμαρτυριών από τη φοιτητική κοινότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις περασμένες εκλογές ακούστηκε από τους ότι θα  καταργούσαν τα πανεπιστημιακά δίδακτρα ενώ η κυβέρνηση «πάγωσε» το ανώτατο όριο των ετήσιων διδάκτρων στο τρέχον επίπεδο, απορρίπτοντας την πρόταση αύξησής τους.

Ο Υπουργός Παιδείας Ντέιμιαν Χιντς δήλωσε ότι θα γίνουν αλλαγές αλλά η κατάργηση των διδάκτρων που προτείνουν οι Εργατικοί δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω των οικονομικών απαιτήσεων λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Οι συστάσεις της επιτροπής αναμένονται στις αρχές του 2019.

Ξένοι φοιτητές

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου (Higher Education Statistics Agency), το 19% των φοιτητών που σπουδάζει σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από το εξωτερικό.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο πλήρους φοίτησης, το 53% των φοιτητών προέρχεται από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Πρωτιά φαίνεται να έχουν οι Κύπριοι φοιτητές αναφορικά  με τις κρατήσεις διαμονής σχετικά με το χρόνο που πραγματοποιούν την κράτησή τους αλλά και το πότε μετακομίζουν, αφού το 35% από αυτούς έκλεισαν τη φοιτητική τους διαμονή μόλις μία εβδομάδα πριν τη μετακόμισή τους.

ude

Σχετικά νέα

X
Translate »