Γενικά

Τα όσα είπαν Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας για το Youth Makerspace

O Δήμος Λάρνακας και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου υπέγραψαν σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συμφωνία για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού προγράμματος με την ονομασία Youth Makerspace.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πρόγραμμα με όραμα, που παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στα εργαλεία και τη γνώση, ώστε κάθε νέος να μπορεί να δημιουργήσει τις ιδέες του. Είναι ένα εργαστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονες και παραδοσιακές τεχνολογίες που παράλληλα, πέραν από τον συμβατικό εξοπλισμό, προσφέρει όλα τα εφόδια για να καλλιεργήσει ο κάθε ένας τις δεξιοτεχνίες του».

Πρόσθεσε ότι «ο χώρος αφορά τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες για την κατασκευή μικρής παραγωγής και νεοφυείς επιχειρήσεις στη φάση έρευνας και δημιουργίας πρωτοτύπων. Η σύνθετη και δημιουργική αυτή προσπάθεια, έχει επίσης στόχο την ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νέων, δίνοντας τους την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε πεδία άγνωστα για αυτούς  μέχρι τώρα».

Αφού ανέφερε ότι «το Κέντρο θα απευθύνεται σε όλους τους νέους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, αλλά και όλης της Κύπρου» σημείωσε πως «το Κέντρο θα φιλοξενηθεί στο «Σπίτι του Εθελοντή», όπου ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, θα διαθέσει εξειδικευμένο εξοπλισμό σε κάθε νέο για να δημιουργήσει, να μάθει και να κάνει τις ιδέες του πράξη».

Αναμφίβολα, συνέχισε ο Δήμαρχος «η προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει μια κυψέλη ιδεών και στον ίδιο χώρο ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες τύπου mentorship από έμπειρους επιχειρηματίες σε νέους που βρίσκονται στη φάση δημιουργίας της δικής τους επιχείρησης, στο πλαίσιο σεμιναρίων νεανικής επιχειρηματικότητας που θα πραγματοποιούνται».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο χώρος του Makerspace θα καταστεί επίσης ένα κέντρο προώθησης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, εφόσον, ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και πιθανόν άλλους Φορείς της πόλης όπως το ΕΒΕΛ, προγραμματίζουν και τη λειτουργία  ενός «εκκολαπτηρίου» start ups στη Λάρνακα, που θα είναι σε στενή συνεργασία με το Υouth Makerspace Larnaka».

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Βύρας «προγραμματίζεται η διοργάνωση, σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Λάρνακας, ενός start up event με τη συμμετοχή ειδικών από το HAC – Herzliya  Accelerator Center, του Ισραήλ το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία «εκκολαπτήρια» – start ups στον κόσμο. Στη συνέχεια θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης της τεχνολογίας και της καινοτομίας μεταξύ των δυο πόλεων όσον αφορά τη λειτουργία αυτών των δυο Κέντρων».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Παναγιώτης Σεντώνας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας ανέφερε ότι «στον  Οργανισμό προχωράμε αποφασιστικά με την υλοποίηση της Στρατηγικής για τη Νεολαία, την οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάμε αυτή την περίοδο την υλοποίηση μιας δέσμης προγραμμάτων που υπηρετούν το όραμα και στους στόχους που τέθηκαν στη Στρατηγική για την ενδυνάμωση των νέων Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «το Πρόγραμμα Makerspace είναι ένα από τα συνολικά 10 νέα προγράμματα που ξεκινούν τη λειτουργία τους αυτή την περίοδο και υπηρετεί τους πυλώνες της Στρατηγικής για τη Νεολαία που αφορούν στην «Επιχειρηματικότητα και την Απασχόληση» αλλά και την «Εκπαίδευση και την Κατάρτιση». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κόμβο στήριξης της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στους νέους».

Ο κ. Σεντώνας εξήγησε πως «είναι ένας πρωτοποριακός χώρος για την Κύπρο που βασίζεται στο τρίπτυχο φαντασία – πειραματισμός – δημιουργία. Εκεί οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντώνται για να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν, να μάθουν, έχοντας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Τέτοιος εξοπλισμός θα είναι για παράδειγμα 3D printers, laser cutters, ηλεκτρονικά, arduino, drones, τεχνολογία virtual & augmented reality (εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα)».

Στον πυρήνα του Makerspace, συνέχισε «βρίσκεται η καλλιέργεια της κουλτούρας του δημιουργείν. Σ’ αυτόν τον χώρο οι νέοι θα αναπτύσσουν περαιτέρω τις κρίσιμες δεξιότητες του 21ου αιώνα στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών και των μαθηματικών (STEΑM), μέσα από την εμπειρική μάθηση και τον πειραματισμό».

Σημείωσε ακόμα ότι ουσιαστικά «είναι ένα εργοτάξιο της νεανικής δημιουργικότητας, όπου θα παρέχεται ο χώρος, η πρόσβαση σε εργαλεία και η στήριξη στους νέους για να ασχοληθούν από την 3D μοντελοποίηση και εκτύπωση και τη ρομποτική μέχρι την επεξεργασία ξύλου και τις χειροτεχνίες (crafts)».

Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην παρουσία του Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννη Γιαννάκη, τον οποίο ευχαρίστησαν για τη συνεργασία, τόσο ο Δήμαρχος Λάρνακας όσο και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Πηγή:

Σχετικά νέα

X
Translate »