Αλέξανδρος Λοϊζίδης

Τα Φλαμίνγκο εκπέμπουν σήμα κινδύνου στις Αλυκές Λάρνακας

Γράφει ο Αλέξανδρος Λοϊζίδης

Όμορφες και ωραίες οι φωτογραφίες από τα Φλαμίνγκο στο Δίκτυο λιμνών Αλυκών Λάρνακας, το ίδιο εντυπωσιακοί και οι διαγωνισμοί φωτογραφίας με χρηματικά έπαθλα και ότι άλλο προβάλει την πόλη μας και τον σπάνιο υγροβιότοπο. Η υπερβολή όμως έχει στιγματίσει εδώ και ημέρες την περιοχή με πολύ κακά παραδείγματα.

Η έλλειψη κανονισμών πρόσβασης και συμπεριφοράς στην περιοχή από το Τμήμα Δασών που έχει κάτω από τον πλήρη έλεγχο του την περιοχή και από την Υπηρεσία Θήρας που είναι η άκρος αρμοδία υπηρεσία σχετικά με την προστασία των πτηνών αλλά και του υγροβιότοπου γενικότερα είχαν όλες τις περασμένες ημέρες σαν αποτέλεσμα των εκφοβισμό εκατοντάδων φλαμίνγκο από χιλιάδες επισκέπτες που κατάκλυσαν την Αλυκή στον βωμό μιας τελείας φωτογραφίας.

φλα2

Αυτοκίνητα να εισέρχονται στο έδαφος του Βιότοπου εκτός δρόμου, τρίποδες φωτογραφικής μηχανής τοποθετημένοι για ώρες λίγα εκατοστά από το νερό σε ολόκληρη την περίμετρο της Λίμνης (αρκετοί εισήλθαν και εντός νερού για να είναι κοντά στα πουλιά) και εκτός των συνήθων σημείων, προκαλώντας φόβο στα πουλιά μεγάλα η μικρά (στην αλυκή δεν υπάρχουν μόνο φλαμίνγκο), τα γνωστά σε όλους τηλεκατευθυνόμενα Drones που έπρεπε να απαγορεύονται αυστηρά σε τόσο ευαίσθητες περιοχές που προστατεύονται μάλιστα από σημαντικές διεθνής συνθήκες σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις μόνο την Κυριακή 10-01-2015, σε 2 μάλιστα από αυτές χειριζόμενα από δημοσιογράφους που ήθελαν να αποθανατίσουν από κοντά τα πουλιά και έχοντας πλήρη άγνοια της φύσης και του τι μπορούν να προκαλέσουν, αφού τα υδρόβια πουλιά νομίζουν ότι είναι αρπακτικά, εκφόβισαν μέχρι πανικού τεράστια κοπάδια από Φλαμίνγκο τρέποντας τα σε φυγή.

Άλλο η πτηνοπαρατήρηση, άλλο ο θαυμασμός της περιοχής και άλλο η οχληρία που συμβαίνει στην περιοχή τις τελευταίες ήμερες γενικότερα. Αρκεί για παράδειγμα η Λίμνη στην Οροκλινη (έλαβε μέρος στο πρόγραμμα LIFE για την προστασία βιότοπων) που όλοι μπορούμε να πληροφορηθουμε για τον μικρο σπάνιο βιότοπο στην άλλη μεριά της Λάρνακας που έχει κανονισμούς πρόσβασης και προκαθορισμένα σημεία παρακολούθησης των φτερωτών μας επισκεπτών που έχουν φέρει σαν αποτέλεσμα αρκετά είδη να μένουν και τους ανοιξιάτικους μήνες και να γεννούν στην Λίμνη προσφέροντας μοναδικό θέαμα.

Επίσης η περιοχή έχει σηματοδοτηθεί μέσα σε Ευρωπαϊκά πλαίσια όπως μπορούμε να δούμε και από την σελίδα Oroklini LIFE project στο Facebook που είναι και η επίσημη σελίδα του Υγροβιότοπου. Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους προστατεύοντας ολόκληρο το Δίκτυο Λιμνών της Αλυκής Λάρνακας από αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα.

Αγαπούμε, Σεβόμαστε και προσέχουμε τον Βιότοπο της πόλης μας και τους χιλιάδες χειμερινούς φτερωτούς του επισκέπτες !!!!!

Σχετικά νέα

X
Translate »