Τουρισμός

«Τίμησαν» και τα καταλύματα τύπου Airbnb οι τουρίστες

Μπορεί στην Κύπρο η δράση της διεθνούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας  ενοικίασης υποστατικών Airbnb να είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού, ωστόσο, όπως προκύπτει,  τα ποσοστά χρήσης της εν λόγω υπηρεσίας στη χώρα μας περνούν πλέον καθόλου απαρατήρητα.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της «Έρευνας Αναχωρήσεων Περιηγητών – Καλοκαίρι 2017», που διενεργήθηκε για τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, από την εταιρεία NOVERNA Research & Analytics, ποσοστό περίπου 4% των τουριστών που συμμετείχαν στην έρευνα κατά την αναχώρηση τους από νησί μας, δήλωσαν ότι διέμειναν σε AirBnB καταλύματα.

Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που διέμειναν σε καταλύματα AirBnB ανέρχεται στο 3.7% . Εξ αυτών, το 8% κατάγονται από το Ισραήλ, το 5% από τη Ρωσία, ποσοστό 4% από την Ελλάδα και τη Σκανδιναβία.  Χαμηλότερη είναι, εξάλλου, η προτίμηση  στον συγκεκριμένο τύπο καταλυμάτων ανάμεσα σε Γερμανούς και Βρετανούς, το ποσοστό των οποίων δεν ξεπερνά το 2%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα άλλο ποσοστό της τάξης του 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διέμεινε σε ενοικιαζόμενη βίλα ή διαμέρισμα. Η κατηγορία αυτή ενδεχομένως να ενισχύει το ποσοστό των μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων τύπου AirBnB, με δεδομένο το γεγονός ότι κάποιες από τις βίλες και τα διαμερίσματα αυτά μπορεί να υπάγονται σε άλλες πλατφόρμες, οι οποίες να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο, όπως και η AirBnB.

Βεβαίως, στον αντίποδα, το γεγονός ότι η επίμαχη περίοδος είναι καλοκαίρι, με τα ξενοδοχεία να είναι fully booked, να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που ενισχύουν τη χρήση τέτοιων πλατφορμών με μη αδειοδοτημένα καταλύματα.

Διαβάστε ακόμα: Στάσιμα τα νοικοκυριά στις ΜΕΧ

Πάντως, όπως επισημάνθηκε στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης για την παρουσίαση της έρευνας,  το ποσοστό δραστηριοποίησης της Airbnb στις ελεύθερες, τουλάχιστον περιοχές, αποτιμάται από τον ΚΟΤ και τους φορείς του τουρισμού ως χαμηλό. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι καθόλου αμελητέο. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, στο μέλλον να δούμε την συγκεκριμένα υπηρεσία να μεγεθύνεται και στη χώρα μας.
Τονίζεται ότι στην Κύπρο, περισσότερα από 300 είναι τα υποστατικά, τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση μόνο μέσω της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας. Με μια σύντομη ματιά στην ιστοσελίδα της Airbnb, στην επιλογή Κύπρος, μπορεί να δει βρει κανείς προς διάθεση από μικρά διαμερίσματα μέχρι βίλες πολυτελείας σε όλες τις πόλεις, με τιμές που ξεκινούν από 20 ευρώ το βράδυ και φθάνουν ή μέχρι και τα αστρονομικά ποσά των €2.000.

Στα ξενοδοχεία η μερίδα του λέοντος
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι δηλαδή 7 στους 10 περιηγητές διαμένουν σε αδειούχα ξενοδοχεία και άλλα οργανωμένα διαμερίσματα. Το μερίδιο των περιηγητών της περιόδου αυτής που διέμεινε σε ενοικιαζόμενες επαύλεις ή διαμερίσματα ανήλθε σε 14.6%.
Αξίζει, εξάλλου, να τονιστεί ότι από τους περιηγητές που διέμειναν σε ξενοδοχεία και άλλα οργανωμένα διαμερίσματα, μερίδιο 25% επέλεξε διαμονή All Inclusive με το ποσοστό αυτό να είναι ψηλότερο στους περιηγητές από το Ηνωμένο Βασίλειο (33%) και τη Γερμανία (29%). Χαμηλότερη ήταν η προτίμηση για το All Inclusive  ανάμεσα στους περιηγητές από την Ελλάδα (4%) και το Ισραήλ (19%).
Επίσης, Γερμανοί (30%) και Ρώσοι (29%) προτίμησαν διαμονή με ημιδιατροφή (Half Board).

Διαμονή στα κατεχόμενα
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, από τους περιηγητές της υπό αναφορά περιόδου, 94.5% διέμεινε αποκλειστικά στις ελεύθερες περιοχές, 3.5% διέμεινε αποκλειστικά στα κατεχόμενα, ενώ μερίδιο 1.9% διέμεινε τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι οι περιηγητές που διέμειναν είτε εν μέρει είτε αποκλειστικά στα κατεχόμενα, αφίχθηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας/Πάφου. Το μερίδιο που διέμεινε αποκλειστικά στα κατεχόμενα ήταν μεγαλύτερο στην περίπτωση των περιηγητών από το Ισραήλ (10.0%) και εκείνων από το Ηνωμένο Βασίλειο (5.8%).

Πρώτο το sun and sea τελευταία τα αρχαία!

Οι επικαλούμενοι λόγοι που ώθησαν τους περιηγητές να επιλέξουν την Κύπρο για τις διακοπές τους την επίμαχη περίοδο εστιάζονται κυρίως στον ήλιο και θάλασσα, την ηρεμία και ελκυστικότητα του περιβάλλοντος, τη φιλοξενία των κατοίκων και των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ σημαντικό είναι και το μερίδιο που δήλωσε ότι επέλεξε την Κύπρο επειδή την έχει επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν (27%).
Βεβαίως, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι τελευταίος λόγος για τον οποίο φαίνεται να επέλεξαν οι ξένοι την Κύπρο είναι τα ιστορικά και αρχαιολογική της αξιοθέατα (11%). Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πλούσια σε αρχαιολογικά αξιοθέατα, είτε οι ξένοι δεν έχουν γνώση γι αυτό, είτε δεν προωθείται ικανοποιητικά η Κύπρος ως προορισμός με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.

Απογοητευμένοι από τη διασκέδαση
Όπως προκύπτει βάσει της «Έρευνας Αναχωρήσεων Περιηγητών – Καλοκαίρι 2017»,   τουρίστες που κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη διαμονή του στην Κύπρο δήλωσαν χαμηλά ικανοποιημένοι από παράγοντες όπως οι ευκαιρίες διασκέδασης και το δομημένο περιβάλλον .
Οι περιηγητές της υπό αναφορά περιόδου εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους με μερίδιο 71.3% να δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο (βαθμός αξιολόγησης 5 από τα 5) από τη συνολική εμπειρία, και μερίδιο 23.3% να αξιολογεί την ικανοποίηση με βαθμό 4 από τα 5. Το μερίδιο που αξιολόγησε τη συνολική εμπειρία με βαθμό 1 ή 2 από τα 5, ήταν μόλις 0.5%. Συγκριτικά καλύτερη ήταν η αξιολόγηση της φιλοξενίας που απόλαυσαν οι περιηγητές.

Πρώτη επιλογή η Κύπρος;
Από τους ερωτηθέντες, μερίδιο 83.7% δήλωσε ότι η Κύπρος ήταν η 1η επιλογή για τις διακοπές τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των περιηγητών από τη Ρωσία και το Ισραήλ, τα μερίδια που δήλωσαν ότι η Κύπρος δεν ήταν η 1η επιλογή για τις διακοπές τους ανήλθαν σε 36.0% και 18.5% αντίστοιχα. Στην περίπτωση των Ρώσων, περίπου 23% από αυτούς που δεν είχαν την Κύπρο ως 1η επιλογή, δήλωσαν την Τουρκία ως 1η επιλογή, ενώ στην περίπτωση των Ισραηλινών, περίπου 32% δήλωσαν την Ελλάδα ως 1ο προορισμό.
Οι λόγοι για τους οποίους επισκέφτηκαν την Κύπρο περιηγητές, οι οποίοι είχαν ως 1η επιλογή άλλους συγκεκριμένους προορισμούς δεν δείχνουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση από τους λόγους επιλογής της Κύπρου του συνόλου των περιηγητών. Επικεντρώνονται κυρίως στον ήλιο και θάλασσα, το περιβάλλον και τη φιλοξενία των κατοίκων. Παράλληλα, παρουσιάζεται αυξημένο το μερίδιο εκείνων που δήλωσαν τα θέματα ασφάλειας ως κύριο λόγο επιλογής της Κύπρου, ειδικά ανάμεσα στους περιηγητές που είχαν ως 1η επιλογή την Ισπανία (25%) ή την Τουρκία (21%).
Οι λόγοι για τους οποίους επισκέφτηκαν την Κύπρο περιηγητές, οι οποίοι είχαν ως 1η επιλογή άλλους συγκεκριμένους προορισμούς δεν δείχνουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση από τους λόγους επιλογής της Κύπρου του συνόλου των περιηγητών. Επικεντρώνονται κυρίως στον ήλιο και θάλασσα, το περιβάλλον και τη φιλοξενία των κατοίκων. Παράλληλα, παρουσιάζεται αυξημένο το μερίδιο εκείνων που δήλωσαν τα θέματα ασφάλειας ως κύριο λόγο επιλογής της Κύπρου, ειδικά ανάμεσα στους περιηγητές που είχαν ως 1η επιλογή την Ισπανία (25%) ή την Τουρκία (21%).

Ικανοποιημένοι από την Κύπρο
Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους με μερίδιο 71.3% να δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο (βαθμός αξιολόγησης 5 από τα 5) από τη συνολική εμπειρία, και μερίδιο 23.3% να αξιολογεί την ικανοποίηση με βαθμό 4 από τα 5. Το μερίδιο που αξιολόγησε τη συνολική εμπειρία με βαθμό 1 ή 2 από τα 5, ήταν μόλις 0.5%. Συγκριτικά καλύτερη ήταν η αξιολόγηση της φιλοξενίας που απόλαυσαν οι περιηγητές, ενώ χειρότερη ήταν η αξιολόγηση του δομημένου περιβάλλοντος και των ευκαιριών διασκέδασης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο οι περιηγητές να προτείνουν την Κύπρο σε άλλους ως τουριστικό προορισμό, ένα μεγάλο ποσοστό 87.9% αξιολόγησαν με βαθμό 8, 9 ή 10 (σε κλίμακα 1 με 10) την πιθανότητα να το πράξουν, με το μερίδιο αυτό να αυξάνεται στο 93.4% στην περίπτωση των Βρετανών περιηγητών και στο 89.8% στην περίπτωση των περιηγητών από τη Ρωσία. Αντίθετα, συγκριτικά χαμηλότερη ήταν η αξιολόγηση των περιηγητών από την Ελλάδα (76.1%) και το Ισραήλ (81.0%).

Θα ξανέρχονταν
Στο ενδεχόμενο να επισκεφτούν ξανά την Κύπρο για διακοπές τα επόμενα 3 με 4 χρόνια, ποσοστό 92.5% απάντησε «Πιθανώς Ναι» / «Σίγουρα Ναι» με το μερίδιο να είναι ακόμη ψηλότερο στους περιηγητές από το Ην. Βασίλειο (96%) και τη Ρωσία (95%) ενώ αντίθετα, μόνο 84% των περιηγητών από τη Γερμανία απάντησε με τον τρόπο αυτό.

Πηγή:

Σχετικά νέα

X
Translate »