Εκπαίδευση

Σχολικός Εκφοβισμός _ Αφορά εσένα, εμένα, Όλους..

Για να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα πρέπει πρωτίστως να αναγνωρίσεις ότι υπάρχει πρόβλημα..

Ο σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη, παρενόχληση κάποιου παιδιού που αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Μια βασική προυπόθεση που διαχωρίζει τον εκφοβισμό από μια απλή αντιπαράθεση, περιλαμβάνει την ανισσοροπία δύναμης, φυσικής ή κοινωνικής, ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα.

Ο εκφοβισμός διαχωρίζεται σε 4 γενικές μορφές βίας, συναισθηματικής, λεκτικής,σωματικής και διαδυκτιακής.

Συναισθηματικός εκφοβισμός ή αλλιώς κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων η απομόνωση από την ομάδα κτλ.

Λεκτικός εκφοβισμος είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις, τα σεξουαλικά σχόλια κοκ.

Σωματικός εκφοβισμός είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές κλπ

Επίσης υπάρχει και ο Διαδυκτιακός εκφοβισμός που έχει ιδιαίτερη απήχηση στις μέρες μας και γίνεται μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και χρησιμοποιείται ποικιλλοτρώπως για να προσβάλλει και να μειώσει το θύμα μέσω μυνημάτων (instant message), αρνητικά σχόλια σε προσωπικές τους εικόνες, αναπαραγωγη προσβλητικων σχολιών κτλ.

Σκοπός  η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται.

Εκλογικεύσεις για μια τέτοια συμπεριφορά περιλαμβάνουν μερικές φορές, τις διαφορές της κοινωνικής τάξης, της φυλής, της θρησκείας, του φύλου, των σεξουαλικών προτιμήσεων, της εξωτερικής εμφάνισης, της καταγωγής..

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι παιδί της «κακής ανθρώπινης φύσης» ή μια φυσική παράμετρο της σχολικής εμπειρίας. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο  που εκδηλώνεται μέσα και έξω από το σχολείο, ανάμεσα σε μαθητές, και μπορεί μέσω μιας συστηματικής και συλλογικής αντιμετώπισης να περιορισθεί.

bulling

Σχετικά νέα

X
Translate »