Breaking News

Εκπαίδευση

Σχολές πανεπιστημίου στο παλαιό αεροδρόμιο εισηγείται ο Δήμος Λάρνακας στην Κυβέρνηση

Αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου – Να δημιουργηθούν πανεπιστημιακές σχολές, εισηγήθηκε ο Δήμος Λάρνακας

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση για αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας για στέγαση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου έκανε ο Δήμος Λάρνακας στην κυβέρνηση.

Όπως πληροφορούμαστε, στη σύσκεψη με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων την περασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκαν στην κα Αναστασιάδου όπως το κτίριο του παλιού τερματικού του διεθνούς αερολιμένα Λάρνακας χρησιμοποιηθεί για τη μόνιμη στέγαση της πανεπιστημιακής σχολής για την οποία, ως γνωστόν, αναζητείται χώρος.

Όπως φάνηκε όμως, η άποψη της κυβέρνησης και τεχνοκρατών που συνόδευαν την υπουργό στη συνάντηση στο δημαρχείο Λάρνακας ήταν αρνητική. Ως κωλύματα παρουσιάζονται οι διαφορετικές χρήσεις και ζητήματα που σχετίζονται με την Hermes Airports.

Το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 9 χρόνια, από την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου. Το 2012 είχε ανακοινωθεί συμφωνία με κινέζικη εταιρεία για μετατροπή του παλιού αεροδρομίου σε εκθεσιακό κέντρο εμπορικής σύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η επένδυση εκείνη ναυάγησε τελικά και τώρα το παλιό αεροδρόμιο βρίσκεται στον κατάλογο των εναλλακτικών επιλογών που μελετά ο Δήμος Λάρνακας για τη μόνιμη στέγαση της Σχολής σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η αρχική επιλογή που είναι ως γνωστόν η Στέγη Άγιος Χαράλαμπος (πρώην λεπροκομείο).

Η μεταφορά της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου 2017 από τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

Τον πλήρη σχεδιασμό της σχολής ανέλαβε Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή, ωστόσο εκκρεμεί το ζήτημα του χώρου όπου θα στεγαστεί η Σχολή. Προκειμένου να ξεκινήσουν τα πρώτα προγράμματα άμεσα, αποφασίστηκε η προσωρινή λειτουργία της Σχολής Θαλάσσιας Τεχνολογίας με μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Επίσης, ο Δήμος Λάρνακας κατέληξε σε ενδιάμεση λύση με το κτίριο όπου στεγάζεται το Κυπριακό Κολέγιο Καλών Τεχνών και το Ινστιτούτο Κορνάρο.

Ωστόσο, η εξεύρεση μόνιμης λύσης αποδεικνύεται πιο περίπλοκο εγχείρημα. Φαβορί παραμένει ο χώρος της Στέγης Άγιος Χαράλαμπος (πρώην λεπροκομείο) παρ’ όλο ότι, όπως πληροφορούμαστε, στο τραπέζι έχουν πέσει τελευταία και άλλες ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις όπως η Διανέλλειος, η οικία του Αστυνόμου και η ανέγερση νέου κτιρίου στο χώρο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών.

Μια ιδέα που επίσης έπεσε στο τραπέζι είναι να βολιδοσκοπηθεί ο επενδυτής του λιμανιού και της μαρίνας για ένταξη της Σχολής στη χερσαία ανάπτυξη. Η αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών κρίθηκε αναγκαία από τη στιγμή που η Στέγη Άγιος Χαράλαμπος παρουσιάζει διάφορα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς και με το γεγονός ότι βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Πηγή: dialogos.com.cy

 

Σχετικά νέα

X
Translate »