Breaking News

Κοινωνία

Σχεδόν ένας στους τρεις Κύπριους παχύσαρκος

Με διάφορες δραστηριότητες και ενημερωτικά έντυπα γιορτάζεται και φέτος η Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής, με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων  Κύπρου (ΣυΔιΚυ) να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι στην Κύπρο η παχυσαρκία είναι στο 27,8 %  του συνολικού πληθυσμού.

Ανακοίνωση του ΣυΔιΚυ αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους, μεταξύ των οποίων 300.000.000 περίπου, δηλαδή το 7% του τρέχοντος παγκόσμιου πληθυσμού, είναι παχύσαρκοι.

Στην Κύπρο  η παχυσαρκία  είναι 27,8 % (28,8% για άντρες και 26,9% για γυναίκες) και το υπερβάλλον βάρος 36% (46,9%-Α, 26%-Γ) του συνολικού πληθυσμού σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων  Κύπρου για την παχυσαρκία και τις διατροφικές συνήθειες του Κύπριου Πολίτη (2005-2009).

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΣυΔιΚυ όρισαν το 2008 την 10η Μαΐου ως την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής με σύνθημα «Σε ποιον εμπιστεύεσαι την διατροφή σου;». Στόχοι της φετινής εκστρατείας είναι η πρόληψη και η βελτίωση της υγείας των πολιτών, η προώθηση του σημαντικού ρόλου του Διαιτολόγου/ Κλινικού Διαιτολόγου  και Διατροφολόγου στην Κύπρο και  σωστή, κατάλληλη και επιστημονική ενημέρωση και προστασία του κοινού.

Στην ανακοίνωση του ΣυΔιΚυ αναφέρεται ότι το Υπουργείο Υγείας εργοδοτεί Κλινικούς Διαιτολόγους στα δημόσια νοσηλευτήρια και παρατηρεί και εφαρμόζει όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες στο τομέα της διατροφής, ενώ πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη στον διορισμό Συντονιστή Θεμάτων Διατροφής “με στόχο να δώσει έμφαση στο τομέα της διατροφής τόσο από πλευράς έρευνας, ενημέρωσης αλλά και πρόκληση για να συμβαδίσουμε με όλες τις εξελίξεις που συμβαίνουν στο τομέα αυτό για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών μας αλλά και να προλάβουμε όλες τις ασθένειες του πολιτισμού”.

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »