Γενικά

Συστάσεις Υπουργείου Υγείας στο κοινό για την αγορά φαρμάκων από νόμιμες οδούς

Συστάσεις στο κοινό για την αγορά φαρμάκων από μη αδειοδοτημένους οδούς κάνει μέσω ανακοίνωσης το Υπουργείο Υγείας με αφορμή τη χθεσινή επιχείρηση της Αστυνομίας και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.
Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα ακόμη και στην περίπτωση που δεν είναι πλαστά, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία, καθότι είναι αμφιβόλου προέλευσης ή ποιότητας, διακινούνται μέσω μη αδειοδοτημένων οδών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όσον αφορά στο θέμα της κοινής επιχείρησης της Αστυνομίας και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών με άλλες αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες σχετικά με παράνομες πωλήσεις μη αδειοδοτημένων φαρμάκων μέσω διαδικτύου, που έγινε χθες, 18 Μαΐου 2018, στην Λευκωσία, μετά από καταγγελία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών προς την Αστυνομία, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει τα πιο κάτω:

* Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες εντόπισαν ιστοσελίδα, η οποία διαφήμιζε παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

* Ο Τομέας Επιθεώρησης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών προέβη σε έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαπιστώθηκε ότι την εν λόγω ιστοσελίδα διαχειρίζεται άτομο, το οποίο διατηρούσε κατάστημα με ερωτικά βοηθήματα, το οποίο είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία, με τις παράνομες δραστηριότητές του.

* Η σελίδα που διατηρούσε το εν λόγω άτομο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφήμιζε δεκάδες φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία δεν είναι αδειοδοτημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Το θέμα καταγγέλθηκε αμέσως από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στην Αστυνομία και στο Συμβούλιο Φαρμάκων.

Το Συμβούλιο Φαρμάκων σε συνεδρία του ημερομηνίας 16/5/2018, αποφάσισε την επιβολή του πιο αυστηρού Διοικητικού Προστίμου ύψους €43,058 για την παράνομη διαφήμιση σύμφωνα με τα άρθρα 60 έως και 64 του Περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμου 2001.

Ταυτόχρονα για τα ποινικά αδικήματα και συγκεκριμένα: α) παράνομη πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς Άδεια Κυκλοφορίας (παράβαση του άρθρου 9 του πιο πάνω Νόμου), β) χονδρική εισαγωγή και πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς Άδεια Χονδρικής Πώλησης (παράβαση του άρθρου 82 του πιο πάνω Νόμου), και γ) παράβαση των άρθρων 4(1) (α) και 15 του Περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμου (ΚΕΦ 254, Μέρος ΙΙ), τα οποία αναφέρουν ότι κανένα πρόσωπο δεν διεξάγει είτε για λογαριασμό του, είτε για λογαριασμό άλλου, την επιχείρηση του φαρμακοποιού εκτός αν είναι εγγεγραμμένος φαρμακοποιός, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες κατάγγειλαν την υπόθεση στην Αστυνομία.

Μετά από συνεννόηση μεταξύ του Γραφείου Καταπολέμησης Αδικημάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομου Στοιχήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας και του Τμήματος Επιθεώρησης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, αποφασίσθηκε η κοινή επιχείρηση, με τη συμμετοχή και άλλων αρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών, να διεξαχθεί στις 18/5/2018.

Κατά την εν λόγω επιχείρηση βρέθηκαν στην οικία του κατηγορούμενου, μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών προϊόντων, οι οποίες κατασχέθηκαν από την Αστυνομία. Εικάζεται ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι πλαστά και θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για αναλύσεις.

Τα προϊόντα που κατασχέθηκαν είναι τα ακόλουθα:

* 916 ροζ δισκία με την ονομασία LADYGRA 100MG (SILDENAFIL CITRATE),

* 2150 μπλε δισκία με την ονομασία SILDIGRA 100MG (SILDENAFIL CITRATE),

* 1054 μπλε δισκία με την ονομασία SILDIGRA 100MG PHARMA MONDIAL,

* 552 κίτρινα δισκία με την ονομασία TADALAFIL 20MG,

* 210 φακελάκια με την ονομασία SILVIGRA 100MG ORAL JELLY,

* 15 φακελάκια με την ονομασία KAMAGRA 100MG ORAL JELLY,

* 24 πρασινοπλέ δισκία με την ονομασία KAMAGRA GOLD 100 (SILDENAFIL CITRATE), και

* 21 SPAY με την ονομασία EROS SRAY (LIDOCAINE).

Επισημαίνεται στο κοινό ότι τα προϊόντα αυτά, ακόμη και στην περίπτωση που δεν είναι πλαστά, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία, καθότι είναι αμφιβόλου προέλευσης ή ποιότητας, διακινούνται μέσω μη αδειοδοτημένων οδών (ίσως μέσω κατεχομένων ή από τρίτες χώρες), κάτω από ακατάλληλες συνθήκες διανομής και φύλαξης (ψηλές θερμοκρασίες, ακάθαρτοι αποθηκευτικοί χώροι), και χορηγούνται χωρίς ιατρική παρακολούθηση και από αναρμόδια μη προσοντούχα πρόσωπα.

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν αγοράζει φαρμακευτικά προϊόντα μέσω μη αδειοδοτημένων διαδικτυακών φαρμακείων, καθότι μεγάλος αριθμός των προϊόντων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι πλαστά, ενώ αρκετά είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.

Τα πλαστά φάρμακα πολλές φορές περιέχουν λανθασμένη ποσότητα δραστικού συστατικού (πολύ λιγότερη από το κανονικό, υπερβολικά μεγάλη, ή και καθόλου δραστικό συστατικό), μπορεί να περιέχουν λανθασμένο δραστικό συστατικό (για άλλη ασθένεια) ή και κάποια τοξική ουσία / ανεπιθύμητη πρόσμιξη, ενώ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, μέχρι και θάνατο.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ως η αρμόδια Αρχή επιθυμεί να επισημάνει πως στην Κύπρο κανένα διαδικτυακό φαρμακείο δεν είναι εγγεγραμμένο.

Σχετικά νέα

X
Translate »