Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση Δήμαρχου Αθηένου και Πρέσβη Σλοβακίας για το άνοιγμα της διόδου Πυροϊου

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Σλοβακίας στην Κύπρο θα έχει αύριο Τετάρτη 20 Ιουνίου ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, με θέμα συζήτησης το άνοιγμα της διόδου του Πυροϊου

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρεται ότι «ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς απέστειλε πρόσφατα επιστολές στους πρέσβεις της Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας, ζητώντας τη βοήθειά τους προς την Τουρκική πλευρά για διάνοιξη της διόδου Πυροΐου».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος «σημειώνει ότι με την τουρκική εισβολή η  Αθηένου είναι ο μόνος “ελεύθερος” Δήμος στην Κύπρο που έχασε το 80% της γης του, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και με τα τουρκικά στρατεύματα να κατέχουν τη γη του στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή. Η Αθηένου απομονώθηκε οδικά και ενώ με το άνοιγμα του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου, η απόσταση μεταξύ Αθηένου και Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, σήμερα χρειάζονται 45-60 λεπτά, κάτι που σημαίνει περισσότερα καύσιμα, περισσότερη ζημιά στα αυτοκίνητα και περισσότερος χρόνος προς και από τη Λευκωσία».

Ακόμα «οι σπουδαστές από την Αθηένου αναγκάζονται να ζουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν να μένουν στο Δήμο τους και να πηγαίνουν στα Πανεπιστήμια  σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να μην πληρώνουν ψηλά ενοίκια. Παράλληλα, με τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου θα αποσυμφορηθεί η είσοδος της Λευκωσίας, αφού οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής ελεύθερης περιοχής της Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο για Λευκωσία, αποσυμφορώντας την υφιστάμενη είσοδο».

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα ότι «η Αθηένου βασίστηκε και συνεχίζει να βασίζεται στη μεγάλη εργατικότητα και αγάπη των Αθηενιτών, για να την κρατήσει ζωντανή. Δυστυχώς, ορισμένα κίνητρα που χορήγησε το κράτος στην Αθηένου, όπως η παροχή βοήθειας στα νεαρά ζευγάρια για να παραμείνουν στην περιοχή τους και ο χαρακτηρισμός του Δήμου ως ειδική περίπτωση για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων με χαμηλή συνεισφορά, λόγω έλλειψης εισοδήματος εκτός των φόρων, έχουν σταματήσει, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 2013 και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει. Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης αποδεικνύονται καταστροφικά για την Αθηένου».

Ο κόσμος του Αθηένου, συνεχίζει το δελτίο «πιστεύει ότι σχεδόν 44 χρόνια απομόνωσης, ταλαιπωρίας, θυσιών και υπομονής αρκούν. Ξέρει ότι μόνο με το άνοιγμα αυτού του δρόμου η καθημερινή ζωή του θα βελτιωθεί και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη προοπτική για τον κόσμο και τα παιδιά του. Οι Αθηενίτες δεν θα δεχθούν άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την άλλη πλευρά, εκτός αν προβλεφθεί το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου».

Στην επιστολή αφού αναφέρεται ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ενδιαφέρεται πολύ για το άνοιγμα του δρόμου και για να επιτευχθεί το άνοιγμα χρειάζεται μεγάλη πίεση», σημειώνει πως «αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των Πρέσβεων» και ο Δήμαρχος «ζήτησε συνάντηση με όλους για να τους εξηγήσει τις θέσεις του Δήμου».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου απάντηση στην επιστολή του Δημάρχου Αθηένου, έδωσε ο Πρέσβης της Σλοβακίας Ιαν Σκότα, επικεφαλής της Πρεσβείας, η οποία διευθετεί τις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας για επαναπροσέγγιση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο κ. Σκότα θα επισκεφθεί την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 τον Δήμο Αθηένου όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Δήμαρχο και άλλους παράγοντες».

Στη συνάντηση «θα παρευρίσκεται και ο Κοινοτάρχης Πυροΐου με εκπροσώπους του Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο Πρέσβης της Σλοβακίας θα παρακαθίσει σε σύσκεψη στον Δήμο Αθηένου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επί τόπου επίσκεψη στη δίοδο Πυροϊου προκειμένου να αντιληφθεί καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος».

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »