Business stories

Συνδημότες μας δημιούργησαν Κυπριακό app «καρφώνει» ασυνείδητους οδηγούς και ειδοποιεί για κλέφτες

Ένας οδοντίατρος, ένας γεωπόνος, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας φυσικός, κατάφεραν να δημιουργήσουν ίσως ένα από τα πιο εξελιγμένα και χρήσιμα application του σήμερα, στην Κύπρο. Σημειώστε ότι είναι και οι τέσσερις από τη Λάρνακα και αυτό τιμά ιδιαιτέρως την πόλη μας. 

Ο Χρίστος Τσαγκάρης (CEO και back-end developer), ο Αντώνης Τσαγκάρης (CTO, Android developer), ο Στέφανος Ιακωβίδης (Front-end developer) και ο Τεύκρος Ιακωβίδης (Hardware developer, copywriter) έφτιαξαν το Karkoona, μια καθαρόαιμη κυπριακή εφαρμογή τεχνολογίας, που προέκυψε μετά από ένα επεισόδιο που είχαν οι δύο εκ των τεσσάρων δημιουργών στο δρόμο για Πρωταρά, το οποίο παρ’ ολίγον να τους χαλάσει την εκδρομή -κάπου εκεί κρύβεται και η περίεργη ονομασία της εφαρμογής.

«Η ονομασία Karkoona προέκυψε με ένα σχετικά αστείο τρόπο! Ήμασταν με τον ξάδελφο μου Αντώνη καθοδόν για ψάρεμα στο Κάβο Γκρέκο –ήταν η μέρα που έγινε το περιστατικό που μας έδωσε και την ιδέα για τη δημιουργία του Karkoona. Όταν ψάχναμε ονομασία για την εφαρμογή, ανατρέξαμε στην ημέρα εκείνη γιατί θέλαμε κάτι που να είναι σχετικό.

Σκεφτήκαμε ότι αφού όλα ξεκίνησαν από μια εξόρμηση για ψάρεμα και το πιο κοινό ψάρι της περιόδου ήταν η κουρκούνα, να κάνουμε ένα μικρό λογοπαίγνιο με το αγγλικό car και προέκυψε το Karkoona.» θυμάται  ο Τεύκρος Ιακωβίδης.

Αυτό που κάνει το Karkoona είναι απλό. Σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνείς με τους ιδιοκτήτες οχημάτων που είτε παρανόμησαν ασυναίσθητα (;), είτε το όχημα τους διατρέχει κάποιο κίνδυνο, είτε ακόμα και στην περίπτωση που σου αρέσει ο οδηγός και θέλεις να τον γνωρίσεις…

Ο Τεύκρος Ιακωβίδης –μίλησε στη City Free Press εξηγώντας μας πώς λειτουργεί το app και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν γίνουμε φανατικοί χρήστες του.

Το Κarkoona αποτελεί μια startup επιχείρηση. Πώς χρηματοδοτήσατε την ιδέα σας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όλοι σας επαγγελματικά είστε από άλλους χώρους.
Όπως ανέφερες και οι τέσσερις δημιουργοί της εφαρμογής είμαστε από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, άρα έπρεπε να βρούμε ανθρώπους να μας βοηθήσουν ή να εκπαιδευτούμε μόνοι μας.
Και στις δύο περιπτώσεις τα χρήματα προήλθαν από ίδιους πόρους όπως και για τη δημιουργία της εφαρμογής. Μπαίνοντας όμως στο χορό, έπρεπε να χορέψουμε, έτσι μάθαμε προγραμματισμό και ότι άλλο χρειαζόταν, ακριβώς για να μειώσουμε το κόστος.

Ποια ακριβώς φαινόμενα αντιμετωπίζει το Karkoona; 
Δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορείς να ‘’καταγγείλεις’’. Για παράδειγμα μπορείς να κάνεις αναφορά σε κάποιον που σου κλείνει την είσοδο με το αυτοκίνητο του ή σε κάποιον που έχει σταθμεύσει σε χώρο για αναπήρους.

Ακόμα μπορείς να το δεις και ως μέσο για νέες γνωριμίες. Βλέπεις δίπλα σου κάποιον που σε ελκύει και θες να επικοινωνήσεις μαζί του για να γνωριστείτε, αλλά μέχρι να το πάρεις απόφαση, το αμάξι φεύγει. Με το Karkoona, σου προσφέρεται η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες, πληκτρολογώντας απλά τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου.

Ο χρήστης απλά ψάχνει την πινακίδα κυκλοφορίας, είτε μέσω της εφαρμογής για κινητό, είτε μέσω της ιστοσελίδας και σε περίπτωση που το όχημα είναι εγγεγραμμένο στο Karkoona, τότε μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα μαζί του, επιλέγοντας ένα προκατασκευασμένο μήνυμα, από τη λίστα που σου προσφέρει η εφαρμογή.

Γιατί προκατασκευασμένα μηνύματα, αντί κάποιου είδους ελεύθερο chat; 
Σκοπός της εφαρμογής είναι η άμεση ενημέρωση όταν κάτι πάει λάθος, όχι η δυνατότητα γνωριμίας μεταξύ των χρηστών. Ο βασικός λόγος που επιλέξαμε να δημιουργήσουμε λίστα έτοιμων μηνυμάτων, είναι για να αποφύγουμε φαινόμενα κακόβουλης επικοινωνίας ή παρενόχλησης άλλου τύπου.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το Karkoona δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, γι’ αυτό και τα μόνα στοιχεία που απαιτεί είναι τα νούμερα των πινακίδων κυκλοφορίας και ένα email το οποίο ουδέποτε γίνεται ορατό από άλλους χρήστες.

Και τι περιεχόμενο έχουν τα μηνύματα; 
Το περιεχόμενο διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση –αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 7 διαφορετικοί τύποι μηνυμάτων που αφορούν, στάθμευση, οδήγηση, ενημέρωση (αν ξέχασες κάτι στο αυτοκίνητο), ταχύτητα, απευθείας επαφή (αίτημα για να αποκτήσει κάποιος προσωπική επαφή με άλλο χρήστη), επίπληξη και βεβαίως flirting.

Tο βασικό προσόν όμως των μηνυμάτων είναι ότι περιέχουν θετικές ή αρνητικές ψήφους. Αυτό μεταφράζεται με παράσημα τα οποία λαμβάνουν οι χρήστες και τα οποία χρωματίζουν το προφίλ του κάθε χρήστη ανάλογα με τη διάθεση της ψήφου. Κάτι σαν παιχνίδι που όμως σου δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσεις αν ένα όχημα έχει γενικά θετική συμπεριφορά ή παρανομεί επανειλημμένα.

Αν όμως ένα όχημα δεν είναι εγγεγραμμένο τι γίνεται; 
Το έχουμε προβλέψει και αυτό, αφού δίνουμε τη δυνατότητα στον χρήστη να αποστείλει μήνυμα και σε κάποιον ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος χρήστης, με τη διαφορά ότι το μήνυμα θα εμφανίζεται δημόσια, μαζί με όλα τα υπόλοιπα μηνύματα που έχουν σταλεί για το συγκεκριμένο όχημα, όπως και οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει. Έτσι κατά κάποιο τρόπο οι χρήστες μπορούν να γνωρίζουν το ήθος του συγκεκριμένου οχήματος και κατά συνέπεια του ιδιοκτήτη του.

Το Karkoona δεν στοχεύει στο να είναι μια απλή εφαρμογή μηνυμάτων, αλλά ένα εξελιγμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών.

Ξέρω όμως ότι ετοιμάζεται και μια νέα πολύ σημαντική προσθήκη στις επιλογές μηνυμάτων – προειδοποίησης. 
Η αλήθεια είναι ότι το Theft Alert, θα είναι ίσως από τις πιο χρήσιμες δυνατότητες που θα σου παρέχει το Karkoona. Η νέα αυτή δυνατότητα, που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή έχει σκοπό να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες οχημάτων, όταν κάποιος επιχειρεί να παραβιάσει το όχημα τους -σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή -αυξάνοντάς κατά πολύ τις πιθανότητες εντοπισμού και ανάκτησής του.

Να υποθέσουμε ότι γίνονται σκέψεις και για συνεργασία με τις Αρχές, ως ένα επιπλέον βοήθημα για εντοπισμό παραβατών; 
Το Karkoona δημιουργήθηκε για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ιδιοκτητών αυτοκινήτων και για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας στο δρόμο και όχι απλά για την καταγγελία παραβάσεων.  Η συνεργασία με τις αρχές με τέτοιο τρόπο δεν είναι στα σχέδια μας, παρόλα αυτά έμμεσα και μέσω μια ευρύτερης συλλογικής δράσης μπορεί να βοηθήσει όπου αυτό είναι εφικτό.

Όπως μας ανέφερε ο κος Ιακωβίδης, πέραν του Theft Alert, στα άμεσα σχέδια τους βρίσκεται και η δημιουργία περιοχών που θα καθορίζονται με εικονικά σύνορα, οι οποίες θα περιέχουν μηνύματα και ειδοποιήσεις που άφησαν άλλοι χρήστες και τα οποία θα αποστέλλονται αυτόματα σε οποιoδήποτε χρήστη εισέρχεται στην περιοχή.

#Extra infos

– Για την ιστοσελίδα Karkoona πατήστε εδώ, ενώ για να κατεβάσετε το app πατήστε εδώ.

– Σύντομα το Karkoona θα είναι συμβατό και για λογισμικά iOS, μέχρι τότε η ιστοσελίδα της εφαρμογής είναι σχεδιασμένη για να λειτουργεί σε όλες τις συσκευές.

– Η εφαρμογή δεν λειτουργεί offline και ο λόγος είναι για να διασφαλιστεί το απόρρητων των προσωπικών δεδομένων, όπως αριθμό κινητού τηλεφώνου.

– Το Karkoona υποστηρίζει πρακτικά όλες τις χώρες του κόσμου και είναι έτοιμο για παγκόσμια λειτουργία.

Πηγή: http://city.sigmalive.com

Σχετικά νέα

X
Translate »