Εκπαίδευση

Στη Λάρνακα το 2019 η νέα σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Σε ίδρυση νέας σχολής στη Λάρνακα, προχωρεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση των εγκαταστάσεων για την προσωρινή στέγαση της.

 

Πρόκειται για τη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας, η οποία θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με δύο τμήματα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου στις 2 Μαΐου, ενώ ανακοινώθηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της πρόσφατης σύσκεψης για ανασκόπηση της πορείας των έργων στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η σχολή θα λειτουργήσει αρχικά με δύο τμήματα: το Τμήμα Θαλάσσιας Τεχνολογίας και το Τμήμα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, το οποίο θα είναι προέκταση του υφιστάμενου Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου. Κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της Σχολής θα προσφερθεί προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ σταδιακά θα προστεθούν και άλλα προγράμματα που θα έχουν επίκεντρο θέματα διαχείρισης παράκτιων ζωνών, θαλάσσιας οικολογίας, ενάλιας αρχαιολογίας, ωκεανογραφίας κτλ. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, τα δύο τμήματα θα αυξηθούν σε περίπου πέντε με την πάροδο των χρόνων. «Στόχος την νέας Σχολής είναι να εκπαιδεύσει ανθρώπους σε γαλάζια επαγγέλματα, να αναπτύξει διάφορα προγράμματα σπουδών, να παράξει έρευνα γύρω από τη θαλάσσια τεχνολογία. Εκτιμούμε ότι θα καταστεί ένας σημαντικός κόμβος παροχής υπηρεσιών προς τη βιομηχανία της ναυτιλίας», τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

Στέγη στο παλιό λεπροκομείο
Για τους σκοπούς στέγασης της νέας σχολής, η Κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο τον χώρο του παλιού Λεπροκομείου, στην περιοχή Φανερωμένης, στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, στον χώρο θα ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις, συνολικού κόστους €20 – €25 εκατ. Από τα παλαιότερα κτήρια, στον χώρο θα παραμείνει μόνο η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρονικό ορίζονται πέντε με έξι χρόνων από την έναρξη των εργασιών.

Στο μεσοδιάστημα, η Σχολή θα στεγάζεται προσωρινά σε άλλες εγκαταστάσεις που θα ενοικιαστούν. Σύμφωνα με τον Πρύτανη, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και με τον Δήμο Λάρνακας για εξεύρεση εγκαταστάσεων, οι οποίες θα ενοικιαστούν για το σκοπό αυτό. Όπως ανέφερε, στο τραπέζι υπάρχουν ακόμα αδιάφορες επιλογές, οι οποίες μελετώνται.

Φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2019
Όπως προαναφέρθηκε, η σχολή, η οποί θα είναι αγγλόφωνη, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά την ακαδημαϊκή χρονιά 2019 – 2020, καθώς από το 2019 θα ενταχθεί και στις επιλογές των τελειοφοίτων στο πλαίσιο των Παγκυπρίων εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, εκτιμάται ότι η νέα Σχολή θα προσελκύσει και πολλούς ξένους φοιτητές.

Σχετικά νέα

X
Translate »