Εκπαίδευση

Στην Ολομέλεια οι νομοθεσίες για ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται οι δύο νομοθεσίες που αφορούν τον «Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμος του 2017», καθώς και τον «Ο περί Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Νόμος του 2012», των οποίων η συζήτηση ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι μετά από μακράν συζήτηση και προβληματισμό τα δύο νομοσχέδια θα καταλήξουν στην Ολομέλεια.

«Έχουν ενσωματωθεί εισηγήσεις σε σχέση με την επιβολή διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, καθώς επίσης και για τα ιδιωτικά φροντιστήρια, τα οποία δεν είναι έτοιμα ή δεν έχουν εκείνες τις αναγκαίες άδειες που σχετίζονται με τα κτηριακά, εισήχθηκε φόρμουλα μεταβατικής περιόδου όπου διασφαλίζοντας πρόσβαση, καθώς επίσης πιστοποιητικά πυρασφάλειας και στην περίπτωση που έχουν υποβάλει αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες στις αρμόδιες αρχές, μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία. Η συζήτηση εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί  και στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα δίδακτρα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έχουν “κλειδώσει” την υποχρέωση του ιδιωτικού σχολείου να συμφωνεί για τη συνολική περίοδο φοίτησης του μαθητή, δηλαδή για εφτά χρόνια φοίτησης θα συμφωνεί μαθητής ή γονείς μαζί με το σχολείο τη συνολική πορεία των διδάκτρων και αυτό είναι μια καινοτομία.

Όσον αφορά τα φροντιστήρια, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα μητρώο φροντιστηρίων.

«Όλη η νομοθεσία ισχύει για όλους και επιτέλους να μπει μια τάξη σε αυτή την άναρχη κατάσταση, η οποία επικρατεί. Παράλληλα, όμως, υπάρχει μια σειρά από φροντιστήρια, τα οποία πληρούν ή θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, ωστόσο, όμως, μια κατηγορία η οποία πήρε άδεια με άλλα κριτήρια, με άλλες πολεοδομικές απαιτήσεις στο παρελθόν και πήραν άδεια, και άρα χρειάζεται η άδεια να ταυτιστεί με τις νέες απαιτήσεις της πολεοδομίας, παίρνει μια μεταβατική περίοδο και αυτή», σημείωσε.

Όπως είπε, υπάρχουν και άλλα υποστατικά ή φροντιστήρια τα οποία έχουν πρόβλημα με τις πολεοδομικές τους προϋποθέσεις, ωστόσο αυτά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν πρέπει να ικανοποιούν όλες τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας συν, προκειμένου να πάρουν μια μεταβατική περίοδο μέχρι να βγάλουν τις απαιτούμενες άδειες, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, πρέπει να εξασφαλίσουν δικαίωμα πρόσβασης του ελέγχου της εποπτικής αρχής στην εγκατάσταση που θα παρέχετε το φροντιστηριακό μάθημα, καθώς επίσης να υποβάλει αίτηση για πολεοδομία.

«Χωρίς να υποβάλει κάποιος αίτηση στις αρμόδιες αρχές ή με τη δημοσίευση της νομοθεσίας, δεν θα μπορεί να υφίσταται ως φροντιστήριο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πόση θα είναι η μεταβατική περίοδος, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως θα είναι 36 μήνες.

Σε παρατήρηση αν οι 36 μήνες είναι αρκετοί για να διευθετηθούν τα χαρτιά που χρειάζονται, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως έδωσαν ένα δίκαιο χρόνο.

«Νομίζω η περίοδος αυτή είναι και δίκαια και αναλογεί σε μια λογική», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πόσα φροντιστήρια δεν πληρούν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δεν έχει τους ακριβείς αριθμούς. «Είχαμε περίπου 700 φροντιστήρια, 400 εξ αυτών είναι ανύπαρκτα ή ενώ υπάρχουν δεν είναι πουθενά γραμμένα. Υπάρχει ένα χάος, υπάρχει μια φοροδιαφυγή, υπάρχει μια έλλειψη ελέγχου, διαφάνειας. Πολλοί κάνουν (φροντιστήριο) που δεν δικαιούνται. Επιχειρούμε με την πρόταση νόμου αυτή να μπει ένα συγύρισμα. Εάν δεν κάνουμε νόμο που θα διαχειριστούμε αυτή την αταξία τότε εξυπηρετούμε το κακό το οποίο σήμερα υπάρχει και συντηρούμε ή καλλιεργούμε περαιτέρω τους κινδύνους που υπάρχουν είτε αυτοί οι κίνδυνοι είναι ηθικοί είτε φοροδιαφυγής είτε άλλης μορφής ασφάλειας στους χώρους που παρέχεται αυτή η υπηρεσία», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι από τη στιγμή που δεν μπορούν να πατάξουν την «παραπαιδεία» οφείλουν να τη ρυθμίσουν.

«Μέσω της ρύθμισης, έχει ρόλο το φροντιστήριο να παίξει γιατί μαθήματα μπορούν να γίνονται και να πληρώνει η ίδια η οικογένεια. Αν χρειαστεί να τα ενσωματώσουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα επηρεάζεται ο προϋπολογισμός συνολικά της εκπαίδευσης. Άρα αφήνουμε δυνατότητα στη φροντιστηριακή υπηρεσία να συμπληρώσει ή να έρχεται αρωγός σε ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »