Uncategorized

Στην Επ. Ανθρ. Δικαιωμάτων το πλαίσιο στήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης

Το θεραπευτικό και υποστηρικτικό πλαίσιο που ακολουθείται σε παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης, καθώς και το πλαίσιο σε περιπτώσεις που η καταγγελία γίνεται μετά την ενηλικίωση τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κυβερνών κόμμα ζήτησε, δια της βουλευτού Αννίτας Δημητρίου, τη δημιουργία ικανοποιητικού υποστηρικτικού πλαισίου για τους ενήλικες. Από πλευράς του το ΑΚΕΛ διαπιστώνει κενά, με τη βουλευτή του κόμματος Σκεύη Κουκουμά να διατυπώνει τη θέση ότι θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω οι τρόποι που μπορούν να στηριχθούν τόσο παιδιά που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση, όσο και ενήλικες.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε στις δηλώσεις της ότι ειδικά όσον αφορά το υποστηρικτικό πλαίσιο ανηλίκων, η Κύπρος θεωρείται χώρα πρότυπο στο Συμβούλιο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά την κύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε, τις νέες νομοθεσίες και τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού.

«Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί και ένα ικανοποιητικό υποστηρικτικό πλαίσιο -όπως ισχύει ακριβώς δηλαδή για τις περιπτώσεις των ανήλικων παιδιών- για ενήλικες και ειδικά για ενήλικες οι οποίοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά κατά την παιδική τους ηλικία και δεν εξακριβώθηκε» υπέδειξε.

Όπως ανέφερε, «είναι πολύ δύσκολο για αυτά τα άτομα να μπορέσουν να προβούν σε καταγγελίες ή να εξακριβωθεί και να «δικαιωθεί» η καταγγελία τους για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που προσφέρονται άρα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα, ένα πλαίσιο που να τους βοηθά ακριβώς και να τους παραπέμπει στις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Άρα είναι σημαντικό να διασαφηνίσουμε ότι για τα παιδιά υπάρχει και ένα ξεκάθαρο μονοπάτι, ένα ικανοποιητικό πλαίσιο κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των ενηλίκων. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε όπως επεκταθεί η στρατηγική για να περιλαμβάνει ακριβώς αυτό το υποστηρικτικό πλαίσιο και για τις περιπτώσεις των ενηλίκων» είπε.

Η συζήτηση του θέματος, ανέφερε, θα συνεχιστεί για να εξεταστούν κι άλλες διέξοδοι για τη στήριξη των ατόμων αυτών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως στην Κύπρο, έστω κι αν δεν υπάρχουν έρευνες που να καταδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του θύματος, αποδεικνύεται καθημερινά ότι το φαινόμενο πλήττει τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας επιβάλλοντας την εμπλοκή του κράτους και της κοινωνίας για την ανάπτυξη πολιτικής πρόληψης με επίκεντρο τα παιδιά.

«Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι τα πράγματα είναι στο χαρτί και δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη και το μέγεθος της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω οι τρόποι που μπορούν να στηριχθούν παιδιά που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και στη συνέχεια οι ενήλικες» είπε.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, «οι διάφορες στρατηγικές που εφαρμόζονται και τα διάφορα προγράμματα φαίνεται ότι στο τέλος της ημέρας δεν μπορούν να καλύψουν πραγματικά το πρόβλημα και όλοι έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κενά που υπάρχουν».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία και τόνισε ότι «χρειάζεται το ίδιο το κράτος να αναλαμβάνει αυτή τη φροντίδα και όχι συνεχώς να την ιδιωτικοποιεί αναθέτοντας σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς να υλοποιήσουν προγράμματα στήριξης, βοήθειας ψυχιατρικής και άλλης μορφής για να μπορέσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά».

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »