Breaking News

Γενικά

Στα φόρτε του ο γαμήλιος τουρισμός στην Κύπρο

Ποιοι μας επιλέγουν, πόσα πληρώνουν, τι προσφέρουμε και ποια τα κέρδη για τον τουρισμό.

Πρώτες σε προτίμηση των ζευγαριών για την τέλεση πολιτικών γάμων είναι οι παραθαλάσσιες περιοχές: Αγία Νάπα, Πρωταράς, Σωτήρα, Πάφος, Γεροσκήπου, Πέγεια, Λεμεσός και Λάρνακα

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο «Γαμήλιος Τουρισμός», και στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Εδώ και πολύ καιρό το ενδιαφέρον για γάμους στην Κύπρο αυξάνεται συνεχώς και οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να βελτιώνουν και να αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προωθώντας παράλληλα και τα ανάλογα πακέτα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφία όσων επιλέγουν την Κύπρο για να τελέσουν τους πολιτικούς τους γάμους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΟΤ (2017), η μεγάλη πλειοψηφία των ζευγαριών έρχονται στο νησί μας από Ηνωμένο Βασιλείου (πάνω από το 40%) και Ισραήλ (30%). Αξιοσημείωτα ποσοστά καταγράφουν ο Λίβανος (10%) αλλά και η Ρωσία (5%). Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία του ΚΟΤ για τα περισσότερα συνοδευόμενα άτομα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει και πάλι την πρωτοκαθεδρία μαζί με τον Λίβανο (γύρω στους 30 επισκέπτες έρχονται στην Κύπρο για να παρευρεθούν στη γαμήλια τελετή!). Παρομοίως από Ρωσία και Ισραήλ συνοδεύουν το ζευγάρι περίπου 9 άτομα ανά γάμο.

Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία του ΚΟΤ, παρατηρούμε ότι η συνεισφορά του γαμήλιου τουρισμού στην κυπριακή οικονομία κυμάνθηκε πάνω από τα €110 εκ., ενώ κατά το περασμένο έτος ο ετήσιος αριθμός γάμων έφθασε σχεδόν τις 8.000! Η σταθερή αύξηση στην τέλεση των πολιτικών γάμων εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος, με ρυθμό περίπου μεταξύ 3 και 5% .

Γιατί προτιμούν την Κύπρο

Για ποιους λόγους όμως τόσες χιλιάδες ζευγάρια προτιμούν να συνδέσουν την ωραιότερη μέρα της ζωή τους με την πατρίδα μας; Όπως προκύπτει από τις δικές τους απαντήσεις στην έρευνα του ΚΟΤ, ο καλός καιρός, ο ήλιος και η θάλασσα είναι μερικοί από τους λόγους που τα ζευγάρια, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, επιλέγουν την Κύπρο. Σημαντική παράμετρος όμως στην απόφασή τους είναι η πληθώρα ειδυλλιακών και ιστορικών χώρων ή μνημείων, αλλά και ο οικονομικός παράγοντας. Το κόστος για την τέλεση ενός γάμου στην Κύπρο ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο απ’ ό,τι στη χώρα τους!

Δεν είναι μόνο οι ανταγωνιστικές τιμές και το καλό κλίμα που φέρνουν τόσους πολλούς για να παντρευτούν στην Κύπρο. Όπως προκύπτει από τις έρευνες του ΚΟΤ αλλά και των Δήμων που τελούν πολιτικούς γάμους, μετρά πολύ η κυπριακή φιλοξενία, αλλά και το γεγονός πως οι περισσότεροι Κύπριοι μιλούν καλά Αγγλικά!

Υπηρεσίες παντός είδους

Οι πολιτικοί γάμοι έχουν εξελιχθεί σε μια κερδοφόρα βιομηχανία, αφού εκτός από τους νεόνυμφους, έρχονται στην Κύπρο γονείς, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες, που συνδυάζουν το τερπνόν μετά… διακοπών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ναυλώνουν και πτήσεις μήνες πριν για να μπορέσουν να δώσουν το «παρών» τους.

Η άνθιση των πολιτικών γάμων έφερε και το ενδιαφέρον επαγγελματικών κλάδων που προσφέρουν σε νιόπαντρους και συνοδούς ό,τι χρειάζονται: γραφεία οργάνωσης γάμων, διαδικτυακές πλατφόρμες επιλογής χώρου και κράτησης ημερομηνίας, φωτογράφοι, ανθοπώλες, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ξενοδοχεία, εστιατόρια, θεματικά πάρκα και ό,τι άλλο μπορεί να διασυνδεθεί με τον γάμο προσφέρεται στους… πελάτες.

Όλοι υπόσχονται μια μοναδική εμπειρία, η οποία, αν μη τι άλλο, θα διαφημίσει τον τόπο μας και θα έχει πολλαπλασιαστική αξία στο σύντομο μέλλον.

Τιμές για όλα τα βαλάντια

Η βασική τιμή για την τέλεση πολιτικού γάμου, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, ανέρχεται στα €128,15. Σε αυτήν την περίπτωση ο γάμος πρέπει να τελεστεί με την παρέλευση 15 ημερών από την ημερομηνία εγγραφής του γάμου στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Το κόστος της διαδικασίας με επίσπευση ανέρχεται στα €281,92, ενώ υπάρχει και χρέωση και €13,67 για κάθε πιστό αντίγραφο.

Απ’ εκεί και πέρα, όμως, οι Δήμοι παρέχουν επιπλέον υπηρεσίες για κάθε βαλάντιο, όπως η διοργάνωση γαμήλιας τελετής σε παραλίες ή τοποθεσίες φυσικού κάλλους (Κάβο Γκρέκο, Πέτρα του Ρωμιού και αλλού). Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι φυσιολογικό, οι χρεώσεις αυξάνονται από 100 μέχρι και 500 ευρώ, αναλόγως της σημασίας της τοποθεσίας και της ζήτησης.

Σε γενικές γραμμές, είναι ορθό να σημειώσουμε ότι οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να υποστηρίξουν το «γαμήλιο» προϊόν, βελτιώνοντας παντοιοτρόπως τις υπηρεσίες τους. Δίπλα τους και ο ΚΟΤ, ο οποίος σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές επενδύει στην περαιτέρω αναβάθμιση του προϊόντος.

Βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία

Η διευθέτηση για την ημερομηνία γάμου μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου, τηλεομοιότυπου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική παρουσία. Ωστόσο, η αίτηση τέλεσης γάμου πρέπει να υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους προσωπικά τουλάχιστον μια ημέρα πριν από τον γάμο μαζί με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ο γάμος μπορεί να προχωρήσει στην καθορισμένη ημερομηνία και στην παρουσία δύο μαρτύρων ηλικίας άνω των 18 ετών. Το Πιστοποιητικό Γάμου δίδεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αντίγραφο αποστέλλεται στην Πρεσβεία ή το Προξενείο που διατηρεί στην Κύπρο η χώρα διαμονής του ζεύγους.

Βάζει όρια το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Μετά το ηχηρό «όχι» του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη εκμετάλλευση του Κάστρου της Πάφου πριν από ένα χρόνο, την ίδια απάντηση έλαβε και ο Δήμος Λάρνακας, για το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης. Σε συνάντηση που είχαν προ ημερών η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας και η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων εκφράστηκαν «επιφυλάξεις τόσο για θέματα που αφορούν υφιστάμενες νομοθεσίες, όσο και για ζητήματα προστασίας των ίδιων των μνημείων». Το Δ.Σ. της ΕΤΑΠ κάλεσε το Τμήμα να επανεξετάσει το όλο ζήτημα, θέτοντας παράλληλα αυστηρές προϋποθέσεις για προστασία του χώρου.

Σχετικά νέα

X
Translate »